VATANDAŞLARA BALIĞA BAKMAKLA YETİNİYORBalık sezonun açılması ile Ankaralılar Ulus halde bütçelerin uygun balık arıyor. Ulus halinde balıkçılık yapan Sefer Yurttaş, bu sene palamut ve hamside bolluk yaşansa da maliyetlerin yüksekliğinin fiyatları etkilediğini belirtti. Vatandaşların balığa bakmakla yetindiğini belirten Yurttaş, “Balık fiyatları normal seviyede ama vatandaşın alım gücü düşük. Ekonomideki gidişat ne yazık ki balık sektörünü de etkiledi.” dedi. BALIK FİYATI İÇİN SABIRLI OLMAK LAZIMBalık sezonu açıldığında fiyatların yüksek seyrettiğini, avlanan balık sayısı arttıkça fiyatların da düştüğünü belirten Balıkçı Şaban Akbaş ise fiyatlardan şikâyet eden vatandaşlar için, “Balık fiyatları konusunda vatandaşların sabırlı olmaları gerekiyor. Birkaç haftaya kadar balık fiyatları normal düzeyde seyreder” diye konuştu.
Balık fiyatı vatandaşı üzdüDenizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının sona ermesiyle birlikte, balıkçılar yeni sezon için “vira bismillah” diyerek denize açıldı. Yeni sezonun balığını almak için Ulus halini ziyaret eden tüketiciler ise fiyatların yüksekliğinden şikâyet etti. Bu sene palamut ve hamside bolluk yaşansa da maliyetlerin yüksekliği fiyatları etkilerken Ulus halinde balıkçılık yapan Sefer Yurttaş, vatandaşların balığa bakmakla yetindiğini belirtti. Yurttaş, “Balık fiyatları normal seviyede ama vatandaşın alım gücü düşük. Ekonomideki gidişat ne yazık ki balık sektörünü de etkiledi.” dedi. Bu sene palamut ve hamside bolluk yaşandığını ifade eden balıkçılar, kasalar dolusu balıkla avdan dönüyorken vatandaş ise hallerde ucuz balık peşinde. Halde palamudun çiftinin 250 liradan satışa sunulduğunu belirten balıkçı Sefer Yurttaş, “Normalde su sıcaklığı 20 derece olması gerekirken 26 -30 derecelerde olduğundan balık açık sulara kaçıyor, ona rağmen balık sayısı da bir hayli yüksek” dedi. Balıkçı Şaban Akbaş ise fiyatlardan şikâyet eden vatandaşlar için, “Balık fiyatları konusunda vatandaşların sabırlı olmaları gerekiyor. Birkaç haftaya kadar balık fiyatları normal düzeyde seyreder” diye konuştu.
“PALAMUDUN TANESİ 120-150 TL ARASI DEĞİŞİYOR”‘Yeni sezonda av yasağının kalkmasıyla birlikte umduğumuzu bulamadık’ diyen Yurttaş, “1 Eylül av sezonunun açılmasından önce balığın çok olacağını tahmin ediyorduk fakat satışların da o yönde düşeceğini düşünüyorduk. Düşündüğümüz gibi olmadı. Palamudun tanesi 120-150 TL arası değişiyor. Bir kilo palamut almak isteyen vatandaş 400 TL’yi gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Vatandaşın bunu yapacak ekonomik gücü olmadığı için de balık satamıyoruz. Ben eskiden Ulus halinde bir yevmiyem ile bir kasa palamut alabiliyorken, şimdilerde ise bir yevmiyem ile iki palamut alabiliyorum. Çalışan, üreten emekçinin alım gücü düşmüş, her şey yüzde yüz zamlandı” dedi. “HAMSİNİN KİLOSU İÇİN 250 TL ÇOK FAZLA”Yurttaş, “Ulus haline gelen vatandaşlar balığa bakmakla yetiniyor çünkü alacak gücü yok. Hamsinin kilogram fiyatı 200-250 lira arasında seyrediyor. Açıkçası maliyetler oldukça yüksek ama hamsinin kilosu için 250 TL çok fazla. Hamsinin kilosunun en fazla 100 TL olması lazım. Bir büyük palamudun ise tanesi 60-70 TL olmalı ama 150 TL ye satılıyor. Vatandaşımız ne yiyecek? Bu vatandaşa yazık değil mi? Kırmızı et aldı başını gitti, tavuğun kilosu zaten pahalı umudumuz denizdi, ama balık fiyatları çok yüksek gediği için vatandaşa satamıyoruz ve bu bizim umudumuzu kırdı. Son yıllarda düzenli avlanma oldu ama ondan önceki yıllarda bilinçsiz avlanma yaşandı ve denizler talan edildiği için balık kalmadı. Havyar zamanı balık avlanılır mı? üç tarafımız denizlerle çevrili bir ülke olmamıza rağmen balığa hasret ve balık ithal eden bir ülke haline geldik. Keza aynı şekilde sebze meyve de ithal ediyoruz. Üretim yapmıyoruz, çoğu gençlerimiz göç etme derdine düşmüş durumda. Toprağımız var, suyumuz var, konumumuz elverişli, iş gücümüz var ama üretim yapmıyoruz, ithale gidiyoruz. İthal ürünlerde birileri zengin oluyor, vatandaş ise her şeyi pahalıya almak zorunda kalıyor” diye konuştu. “AV SEZONU 15 EYLÜL’DE BAŞLAMALI”Av yasağının kalkmasının üzerinden altı gün geçtiğini dile getiren Yurttaş, balık bolluğunun bahsedildiği kadar olmadığını söyledi. Bu durumun kışa doğru fiyatlara daha da çok yansıyacağını ifade eden Yurttaş, “Daha sezonun başında olsak da kışa doğru fiyatlar artacak ve olan yine balıkçı esnafına olacak. Ufak palamutların şu aralar kesinlikle 20 gün daha avlanmaması gerekir. Böyle olursa hem balık bollaşır hem de fiyatlar düşer. Esasında balığın kesinlikle 15 Eylül’den önce avlanmaması gerekir. Balık yavrulayacak ve o yavrular büyüdüğü zaman av mevsimi de gelmiş olacak. Hamsi 200 TL, İstavrit 150 TL, Alabalık 200 TL, Uskumru 250 TL, Çupra ile Levrek 350 ile 400 TL arası değişiyor, kaya levreği 450 TL’ye satılıyor. Üretim balıklarının fiyatı sabittir çünkü devamlı bulanan balıklardır. Genel olarak baktığımızda balığın bol olacağı ama alıcının az olacağı bir yıla başlangıç yaptık. Çupra, Levrek ve Somon da fiyatlar değişmez. Denizden balık çok gelirse fiyat düşer, az gelirse fiyat artar” açıklamasında bulundu. “VATANDAŞ BU SENE PAHALIYA BALIK TÜKETECEK”Yurttaş konuşmasına şu şekilde devam etti: “Şu anda palamudun bolluğundan bahsediliyor, Karadeniz’deki balıkçı esnafı ile görüştüğümüzde de bu minvalde cevaplar alıyoruz. Deniz suyu çok sıcak. Normalde 20 derece olması gereken su sıcaklığı, 26 -30 derecelerde olduğundan balık açık sulara kaçıyor, bundan dolayı da kıyılarda balık olmaz 1 hafta. On gün sonra başlar diye tahmin ediyoruz ve öyle de olacak. Palamut balığı bu sene ilk etapta bol görünüyor fakat vatandaşımız aşırı bir bolluk beklemesin. Tek temennimiz balığın bol olması ve fiyatların bir an önce düşmesidir. Yoksa vatandaş bu yıl balık tüketemeyecek, tüketse de pahalıya tüketmek zorunda kalacak.”“EN İYİ BALIK ANKARA’YA GELİYOR, EN UCUZ BALIK ULUS’TA SATILIYOR”Balık sezonunun 6 gündür açılmış olduğunu hatırlatan Balıkçı Şaban Akbaş ise şunları söyledi: “Hemen balığın bollaşmasını bekliyoruz ama böyle bir şey mümkün değil. Her şey yavaş yavaş olur, birden olmaz. Balıkçı arkadaşlar değişimi birden istiyor bu da olmaz. Balıkçı arkadaşların çoğu balık dükkanını açmıyor bile çünkü hava sıcak kimse balık yemiyor ve balık satışı olmuyor diye. Balığın çok gelmemesi de gayet normal. Bir hafta on gün içerisinde hem balık bolluğu olacağını hem de fiyatların düşeceğini düşünüyorum. Daha önümüzde 6-7 aylık bir süre var bu süre zarfında çok şey değişir. Balık bir hafta içerisinde ne bol olur ne de fiyatı düşer. Hamsinin şu anki fiyatı 200-250 TL ama bir ikin gün sonra 150 liralara kadar inebilir. Balıkçılar arasında rekabet oluşursa bu fiyatlar daha da iner. Palamudun tanesi 120 TL, bütün balıklarımızın hepsi ucuz ve taze. Balık sezona pahalı bir giriş yapsa da kışa doğru fiyatların bir tık düşeceğine inanıyorum. Bolluk ve bereketin olduğu bir yıl olmasını temenni ediyorum. Ayrıca Ankaralı tüketicilerimiz en ucuz balığın halde olduğunu bilmeli ve buraya gelip balık alıp tüketmelidir. Çünkü en iyi balık Ankara’ya geliyor, en ucuz balık da Ulusta satılıyor.”