Ankara ilçelerinde bulunan köy ve mahalle muhtarlarının bağlı olduğu Başkent Muhtarlar Federasyonu 6. Olağan Genel Kurulu, Ankara Kent Konseyi binasında gerçekleşti. Oy birliği ile Peçenek Mahalle Muhtarı Süleyman Ulusu, Başkent Muhtarlar Federasyonu Başkanı seçildi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Süleyman Ulusu muhtarların sorunlarına ilişkin konuştu. Muhtarlık müessesinin öneminden bahseden Ulusu, muhtarların yetkilerinin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Muhtarlıkların kaldırılmasını talep edenlere seslenen Başkent Muhtarlar Federasyonu Başkanı Süleyman Ulusu, “Devletin iletişimi en çabuk alacağı yer muhtarlıklardır. Biz muhtarlıkların kaldırılmasından ziyade yetkilerimizin artırılmasını talep ediyoruz. Çünkü bizler bir anlamda devletin mahallelerdeki gözü kulağıyız” dedi.
Öncelikle kendisinden bahseden Süleyman Ulusu 5 dönemden bu yana Pursaklar ilçesinde yer alan Peçenek Mahallesi’nde muhtarlık yaptığı belirtti. Peçenek Mahallesi’nin 1960 yılında kurulduğunu ifade eden Ulusu, ailesinin de mahallenin kurucularından olduğunu söyledi.
Ulusu sözlerine şöyle devam etti:
“Muhtarlık yapmadan önce hafriyatçılık yapıyordum. O işi bırakarak muhtarlığa adım attım, 20 yıldan bu yana da Peçenek Mahallesi’nin muhtarlığını yapıyorum. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun kurulması ile birçok noktada görev aldım. Başkent Muhtarlar Federasyonu’na da daha önce başkan yardımcılığı yaptım. Son olarak yapılan seçimde Başkent Muhtarlar Federasyonu’na Ankara’da görev yapan bin 422 muhtarımızın kullandığı oylarla başkan seçildim.”
MUHTARLARIN ÖZLÜK HAKLARINI KORUYARAK İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun ve Başkent Muhtarlar Federasyonu’nun işlevlerinden bahseden Ulusu, “Konfederasyonun 50 bin 422, Başkent Muhtarlar Federasyonu’nun ise bin 422 muhtarı bulunuyor. En önemli işlevleri muhtarların özlük haklarını korumak ve muhtarlar arasında iş birliğini sağlamak. Konfederasyonumuz bu anlamda çok güzel çalışmalara imza attı. Bunlardan biri de muhtarlıkları bitse dahi muhtarların silah ruhsatlarının sürekliğinin sağlanmasında yürüttüğü çalışmalar idi. Bunun yanı sıra muhtarlara düzenli olarak ödenek bağlanmasında da konfederasyonumuzun etkisi çok oldu. Muhtarlarımız artık tam anlamıyla devlet görevlileri oldu” dedi.
MUHTAR ADAYLARIMIZIN İSİMLERİNİ BİRLEŞİK OY PUSULALARINA EKLETMEYİ HEDEFLİYORUZMuhtarların en önemli görevlerinin devlet ile millet arasında kurulan iletişimi daha anlaşılır ve sağlıklı hale getirmek olduğuna vurgu yapan Ulusu, “Muhtarlarımız canla başla çalışsa da çözülmesi gereken bazı sorunlarımız var. Bunlardan biri de yerel seçimlerde muhtar adaylarının seçim pusulalarına eklenmemesi. Bu anlamda çalışmalar yürüterek bir sonraki yerel seçimde muhtar adaylarımızın isimlerini de birleşik oy pusulalarına ekletmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Federasyon olarak bir binalarının henüz olmadığını ve geçici olarak muhtarlık binalarını kullanacaklarını ifade eden Ulusu, “Anıtkabir ziyaretimizi gerçekleştirdikten sonra valimizi, kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı ve birçok kurumu yakın zamanda ziyaret edeceğiz. Onlardan da hem bu konu hem de sorunlarımızın çözülmesi için çeşitli taleplerde bulunacağız” diye konuştu.
MUHTARLAR DEVLETİN GÖZÜ, KULAĞIDIRMuhtarlıkların kapatılması fikrinin zaman zaman gündeme geldiğini ve bu fikri tamamen reddettiklerini ifade eden Ulusu, “Günümüzde olan şekli ile muhtarlık birimlerinin temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul’da atılmıştır. Muhtarlık 195 yıllık geçmişe sahip kurumlardır. Muhtarların yaptığı işleri birçok kişi bilmediğinden zaman zaman ortaya çıkıp muhtarlıklar kaldırılsın deniliyor. Devletin iletişimi en çabuk alacağı yer halbuki muhtarlıklardır. Biz muhtarlıkların kaldırılmasından ziyade yetkilerimizin artırılmasını talep ediyoruz. Çünkü bizler bir anlamda devletin mahallelerdeki gözü kulağıyız” dedi.
Muhtarların mahallelerde çok güzel işler yaptığına değinen Ulusu, kendisinin girişimleri, hayırseverlerin üstlenmesi ile mahallelerine 2 okul yaptırdıklarını söyledi. Ulusu, “Başta insan olmak üzere yaradanın yarattığı her şeye hizmet etmeyi, iyilik yolunda var olmayı bana muhtarlık öğretti. Bundan dolayı mahallemde çok çalıştığımı düşünüyorum ve bin 100 kişilik nüfusa sahip mahallemde çözülmesi gereken bir sorun dahil yoktur. Türkiye’nin birçok yerinde muhtarlarımız canla, başla çalışıyor. Lazım olan bir kurum neden kaldırılsın ki? Görevini layıkıyla yapanlar çok güzel işler yapıyor, ama layıkıyla yapmayanlar yüzünden bizim mesleğimiz karalanıyor. Ama halkımız hiçbir şeyi unutmadığı gibi iyi çalışmayan muhtarı da ikinci kez seçmiyor.” dedi.
Devlet adabı konusunda muhtarların kimi zaman sıkıntı yaşadıklarına değinen Ulusu, “Çeşitli eğitim programları yapmayı düşünüyoruz. Bir muhtarın muhtar olarak görevlerinin neler olduğunu, devlet yetkilileri ile bir araya gelindiğinde nasıl davranılması gerektiği gibi birçok konuda muhtarlarımızı bilgilendirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Bir muhtarın en önemli görevinin huzuru sağlamak olduğuna değinen Ulusu, “Ben mahallemde bunu yaptığıma inanıyorum. Türkiye’nin her yerinde de birçok muhtarımızın böyle çalıştığını biliyorum. Bir muhtara mahalle sakini istediği zaman ulaşabilmelidir. Biz bunu sağlıyoruz, diğer muhtarlarımızın da bunu sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
