Türkiye’nin en büyük yurt dışı eğitim fuarlarını organize eden Akare Fuarcılık, Ankara’da düzenlediği fuarda öğrencileri ve yurt dışındaki prestijli okulları buluşturdu. Sheraton Hotel’de gerçekleşen fuar, Başkentli gençler tarafından büyük ilgiyle karşılandı. İngiltere, Amerika, Kanada, Danimarka, Romanya, Avustralya ve İtalya gibi 30’dan fazla ülkeden gelen 200’den fazla okul yetkilisi öğrencilerle yüz yüze tanışarak ayrıntılı bilgi alma fırsatı sundu. Gençlerin kariyerlerini şekillendirerek yabancı dil becerilerini geliştirme gibi önemli konularda bilgi edinmelerini sağlayan fuar kapsamında dil eğitimi, lise değişim programları, yüksek lisans, work and travel gibi çeşitli eğitim seçenekleri sunuldu.
GENÇLERE YOL HARİTASIFuarlar özelinde ücretsiz seminerlerde ABD, Macaristan, Kanada, İrlanda gibi ülkelerde nasıl eğitim alabileceklerini öğrenen gençler, aynı zamanda kariyerlerini şekillendirmek için gereken adımları atmaya dair seminerlerle bilgiler edindi. Seminer programında öne çıkan FullBright Türkiye; ‘Yurt Dışı Eğitim Bursları Nasıl Alınır?’ konulu sunumunda, katılımcılara burs başvuru sürecinin nasıl işlediği, başvuru yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda öğrencilere yönlendirici bilgiler verdi. Yine araştırmacı ve yazar Emre Dalkılıç’ın yönettiği ‘Nasıl Kazandılar?’ semineri de sınavlara hazırlanan gençler arasında nasıl kazanacaklarına dair ipuçları verdi. Dalkılıç, son 20 yılın YKS birincileriyle yaptığı detaylı görüşmeler sonucunda elde ettiği verileri sunumlaştırarak, sınav stratejileri ve hazırlık süreçleri hakkında gençlere yol haritası sundu.
Ankara fuarına gösterilen yoğun ilgiyi vurgulayan Akare Yurt Dışı Eğitim Fuarları Yönetici Ortağı Engin Coşar, yaptıkları kapsamlı araştırmanın Türkiye’deki gençlerin yurt dışında eğitim alma hususundaki büyük ilgisini gözler önüne serdiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu, “Gençlerin yoğun ilgisinin temel motivasyonu kariyer hedeflerine ulaşma, kişisel ve profesyonel gelişim, farklı kültürlerle tanışma ve yabancı dil becerilerini geliştirme isteği yatıyor. Bu doğrultuda, Akare Yurt Dışı Eğitim Fuarları olarak gençlerin isteklerini dikkate alarak eğitim görmek istedikleri prestijli üniversiteleri Türkiye’ye getiriyor ve gençlerle buluşturuyoruz. Bu fuarlar, gençlerin uluslararası eğitim hedeflerine ulaşmalarını sağlayan bir platform sunarken, aynı zamanda kariyer planlamalarında ve eğitim tercihlerinde doğru bilgilere erişmelerine olanak tanıyor. Böylelikle, gençlerin gelecekleri için en uygun eğitim ve kariyer yolunu belirlemelerine yardımcı oluyoruz. Sadece fikir vermekle kalmıyor, geleceği şekillendirecek eğitim hayatında çeşitli burslarla da destek olarak öğrencilerin önündeki engelleri aşmalarına yardımcı oluyoruz.”
TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 90’I YURT DIŞI EĞİTİMİ DÜŞÜNÜYORAkare Yurt Dışı Eğitim Fuarları Yönetici Ortağı Rahmi Mesud Yılmaz, fuarların misyonu yurt dışındaki dil okulu, üniversite, lise ve özel kolejlerin temsilcileriyle öğrenci ve velileri buluşturmak olduğunu söyleyerek, “Yurt dışı eğitimi, gençler tarafından oldukça talep gören bir alan. Yaptığımız araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 90’ına yakını yurt dışı eğitimi düşünüyor. Geriye kalan yüzde 10’un yüzde 50’si ise ekonomik nedenler düşünemiyor. Dolayısıyla hayatlarının bir noktasında fiziksel olarak orada bulunarak yurt dışında eğitim almak her gencin hayali” dedi.
Yurt dışı eğitimiyle alakalı seçeneklerin oldukça çoğaldığını dile getiren Yılmaz, “Ana dili İngilizce olan ülkelerin yanında Almanya ve Avusturalya gibi eğitimin ücretsiz olduğu ancak kendi dinamikleri içerisinde artı ve eksileri olan ülkeler var. Görece daha ekonomik olan Romanya, Polonya, Çekya, Maceristan gibi Doğu Avrupa ülkeleri var. Savaşa kadar Ukrayna ve Rusya da vardı ancak artık oralara talep bitti diyebiliriz. Yine Letonya Estonya gibi ülkeler de var. Ülke tercihleri ile alakalı seçenekler çok geniş ama yurt dışı eğitimi ile alakalı da seçenekler çok fazla. Öğrenciler 8-9 yaşında dahi iki haftalık yaz okullarına gidebiliyor. Yine lise ve üniversite öğrencileri de yazın dil okullarına gidebilir. Bununla birlikte masraflarını çıkarabilmek için work and travel gibi çalışma programlarına da gidebilirler. Yurt dışındaki üniversitelerin yaz okullarından ders alıp Türkiye’deki üniversitelerini de saydırabilirler. Yine üniversite sonra master ve sertifika programına da gidebilirler… Bu çeşitlerin hepsini bu fuarda öğrenci ve veliler bir arada bulabiliyor. Alternatifleri görmeye ihtiyaçları var ve hepsi burada. Dolayısıyla biz 2002 yılından bu yana İstanbul ve İzmir ile birlikte yılda iki kez Ankara’ya gelip sürekli değişen fırsatları öğrencilere gösterebilmek adına bu fuarı kuruyoruz. Dinamik bir sistem. Her geçen gün yeni fırsatlar doğuyor” diye konuştu.
Yurt dışı eğitime olan talebin eskiye göre çok daha yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, bu talebi şöyle değerlendirdi, “Araştırma verilerine göre yurt dışında eğitim görmek isteyen öğrencilerin hemen hemen yarısı yurt dışında yaşayabilmek için bunu istiyor. Gerekçeleri tartışılabilir ancak yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin yarısı geri dönmek istemiyor.” Fuar alanında profesyonel yurt dışı eğitimi danışmanları da olduğunu belirten Yılmaz, “Çoğu üniversite temsilcisi fuardan sonra burada olmayacak ancak onların fikir ofisleri ve Türkiye’de bu hususta danışmanlık veren şirketler burada kalıp tüm süreçlerde öğrencilerin sorularına cevap bulmalarına yardımcı oluyor” diye konuştu. Katılımın ücretsiz olduğu fuarların son durağı 22 Mart Cuma günü İzmir Ege Palas Business Otel’de ziyaretçilerini ağırlayacak.