Türkiye musikisinde önemli bir yeri olan Bimen Şen doğum adıyla Bimen Derğazaryan’ın bugün ölüm yıl dönümü. Bu vesileyle kendisini anacağım.
Bimen Derğazaryan 1873 yılında Bursa’da Kaspar Derğazaryan adlı Ermeni bir papazın dördüncü oğlu olarak doğdu. Müzik aletleri çalan bir ailede büyüdü. Bursa Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi’nde sesiyle dikkat çekti ve kilisede ilahiler okumaya başladı. Bursa’da kendisini dinleyen Hacı Arif Bey’in teşvikiyle 14 yaşında İstanbul’a gitti. Hagopos Kıllıyan ve Lemi Atlı’dan dersler aldı.
Bestelediği eserlerin yanı sıra hânendeliğiyle de tanınan Bimen Şen düzenli bir mûsiki eğitimi almamış, sekiz yaşlarında Bursa Ermeni Kilisesi’nde ilâhi okumaya başladığı sıralarda sesinin güzelliği ve mûsikiye olan kabiliyetiyle dikkati çekmiştir. Onun okuyacağı günler kiliseyi Ermeniler’den çok mûsiki meraklısı hâfızların doldurduğu söylenir. İlk meşkini Hacı Ârif Bey’den almasının ardından Hagopos Kıllıyan ve Lemi Atlı’dan gördüğü mûsiki dersleriyle kendini yetiştirmiştir. Onun mûsikideki gelişiminde Rahmi Bey, Hânende Nedim Bey, Tanbûrî Cemil Bey, Neyzen Aziz Dede, Kanûnî Hacı Ârif Bey, Şevki Bey ve Hacı Kirâmî Efendi gibi mûsiki üstatlarının önemli katkıları vardır. Şöhreti ve besteleri I. Dünya Savaşı ve onu takip eden Mütareke yıllarından itibaren yayılmaya başlamıştır.
Sesi ve üslûbu, kendisini dinleyen Mustafa Kemal Atatürk’ün iltifatına mazhar olunca, sık sık Ankara’ya ve Dolmabahçe Sarayı’na davet edildi ve musiki meclislerine iştirak etti. Kürdilihicazkâr makamındaki “Yüzüm şen, Hâtıram Şen” sözleriyle başlayan şarkısının halk tarafından çok beğenilmesi üzerine Şen soyadını aldı. Çok sayıda plağı bulunan Bimen Şen, 26 Ağustos 1943 tarihinde İstanbul’da 70 yaşında öldü. Cenazesi Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.
