Demokrasi Yoluna Dönüş

Ülke Politikaları Vakfı, geçtiğimiz cumartesi günü, İkinci Yüzyıl Forumları’nın 4’üncüsü olan “Demokrasi Yoluna Dönüş” forumunu düzenledi. Yeni yönetim döneminde ÜPV’de yapılan çalışmalar ve tartışmalar sonucunda Türkiye’nin iktidar değişimine doğru gittiği tespitinin yapıldığı ve gelecek yeni iktidarın görevinin de demokrasiye geçiş olması gerektiği vurgusu yapıldı. 
Vakıf Başkanı Doğan Subaşı konuşmasında, Türkiye’nin şu anda hibrit demokrasi, yarı demokrasi, seçimli otoriter rejim gibi değişik siyasal kavramlarla tarif edilen bir ülke olduğu, son tahlilde demokratik bir rejim olmadığı, bunu da günlük hayatın her aşamasında görebildiğimize değindi. 
İki ayrı oturumdan oluşan “Demokrasi yoluna Dönüş” forumunda, dünyada demokrasiye geçiş deneyimlerinden, Latin Amerika’dan Arjantin örneği, Güney Avrupa’dan İspanya, Portekiz ve Yunanistan örneklerine yer verildi. 
Demokrasi Doğan Subaşı’nın bahsettiği gibi bir süreç. Türkiye geçmişten bu yana bir demokrasi yolculuğu içindeydi, son zamanlarda uzaklaştığımız bu yolculuğu, Türkiye’nin çok partili sisteme geçişindeki deneyimleri, demokrasinin son yıllarda sınandığı birçok uygulamayı tekrar analiz ederken, demokrasi yoluna dönebilmek için her birimize düşen sorumluluğu yeniden düşünme imkanına sahip olduk forumda tüm konuşmacıları dinlerken. 
Bu vesile ile, demokrasi yolculuğunda insan haklarının, ifade özgürlüğünün, azınlık haklarının, basın özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının, seçme ve seçilme hakkının, siyasal temsilinin, hak ve özgürlüklerle donatılmış ve baskılardan arındırılmış özgür ve eşit bireylerin son derece kıymetli olduğunu, bu saydıklarımızın ideal bir demokrasi tanımının olmazsa olmazları olduklarını bir kez daha hatırlatalım.