Büro İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, yemek ücretleri konusunun memurlar arasında haksızlığa yol açtığını belirtti. Bazı kurumlarda dışardan anlaşmalı yemek geldiğini bazı kurumlarda yemek ücreti yatırıldığını bazı kurumlar da ise hiçbir şekilde ödeme yapılmadığını belirten Hamzaçebi, bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Devlet memurlarının hepsine yemek parası verilmesi gerektiğini belirten Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna bağlı Büro İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, “Memurların hepsine yemek ücreti verilmeli. Vergi memurları gibi dışarda çalışan memurlar da dahil olmak üzere tüm memurlara yemek parası yatırılmalı. Ayrıca yemek çıkmayan birçok devlet kurumu da var. Orada çalışan memur dışardan kendi cebinden yemek yiyor. Kısacası memurlar arasında bir adaletsizlik yaratılıyor. Ayrıca birçok kurum da kendi ihaleye çıkıp özel yemek şirketleri ile anlaşıyor. Şirketler fahiş fiyatlarla bu işi yapıyor. Olması gereken kurumların kendi bünyesinde yemekhaneler açması. Böylelikle hem daha uygun fiyata hem da daha sağlıklı bir şekilde beslenmiş oluruz. Dışarda çalışan memurlara ise dışarda görev aldığı gün yemek ücreti yatırılmalı. Böylece adalet sağlanmış olur” ifadelerini kullandı.
TÜİK’e bazı kamu kurumlarının yemek ücretlerine yüzde 100’ün üzerinde yapılan yemek giderlerini sorduklarını ve gelen cevapta sorularına yanıt alamadıklarını söyleyen Hamzaçebi, “Biz TÜİK’e memur yemek ücretlerine yapılan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının yüzde 160, Ticaret Bakanlığının yüzde 218 zam yapmasını sorduk. Memurların en büyük gider kalemlerinden birisi de yemek giderleri. Ocak ayındaki enflasyon ile bu yapılan zamlar arasında çok ciddi fark var. Memurun maaşı TÜFE’ye göre hesaplanıyor. TÜİK neden bunu sormuyor kurumlara? Açıklanan enflasyonun ve tahmin edilen enflasyon kat kat fazla bir yemek gideri var. Ayrıca TÜİK sepette yemek giderlerinin oranı düşürdü. Bu yıl için TÜİK gıda ve alkolsüz içeceklerin enflasyon ağırlığı yüzde 25,94’ten yüzde 25,32’ye geriledi. Konutun ağırlığı yüzde 15,36’dan yüzde 14,12’ye düştü. Sağlığın ağırlığı ise yüzde 3,25 yerine yüzde 3,24 oldu. Temel giderlerin enflasyon sepetinde payı düşerken turizm, kültür sanat gibi giderlerin oranı yükseltildi. Memur karnını doyuramıyor ki kültür ve sanatla ilgilenebilsin. Artık sosyalleşmek memur için hayal oldu. Gerçek enflasyonun belirlenmesi için biz sendikalar olarak da katkı sunmaya hazırız. Halkın gerçek giderleri artık barınma, gıda gibi temel harcamaların daha yüksek oranda olması gerekiyor” dedi.