“Doktora, sadece kadro için değil, ekonomiye katkı için verilmeli”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu ve ASELSAN arasında yürütülen ASELSAN Akademi Lisansüstü Eğitim Programı’na Hacettepe Üniversitesi’nin eklenmesine yönelik protokolün imza törenine katıldı.
Protokol töreninde konuşan Özvar, “Bu program birden fazla üniversitenin bir sanayi kuruluşu ile tek bir platform üzerinden iş birliği yaptığı eşsiz bir oluşumdur. Diğer üniversitelerimizin de uygun bulunması durumunda programa dahil olması öğrenci ve akademisyenler genelinde bir heyecan uyandıracaktır. Bu anlamda, çalışmalarımıza katkı sağlayabilecek bütün üniversitelerimizin önerilerine de açığız.” dedi.
İş Dünyasına Yönelik Doktora Programı BaşlatıldıÖzvar, Yükseköğretim Kurulu’nun doktora programlarına ilişkin yeni bir çalışmayı başlattığını belirterek “Artık ülkemizde doktora mezunu veren programlarla sadece üniversitelere öğretim elemanı değil aynı zamanda iş dünyasına ve sanayiye hizmet verecek uygun öğretim elemanı yetiştirilecektir. Sektör ve iş dünyasının temsilcileriyle uygulamaya yönelik müfredat çalışmaları yaparak beklentileri belirliyoruz. Artık doktora mezunlarının üniversite dışında da çok daha geniş alanlarda ülkemizin ekonomisine, araştırma kapasitesine ve teknolojik gelişmesine katkı vermesini canı gönülden arzu ediyor ve bu konuda çalışmalarımızı başlattığımızı paylaşmak istiyorum” dedi.
ASELSAN Akademi ve Üniversiteler Arasında Güçlü İşbirliğiÖzvar, “ASELSAN Akademi Programı, bugüne kadar üniversitelerimiz ile ASELSAN arasındaki bilgi ve teknoloji paylaşımına büyük katkılar sağlamış ve savunma sanayiinde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen projelerin başarıya ulaşmasında kritik bir rol üstlenmiştir. Program kapsamında, araştırma üniversiteleri ve akademisyenlere uygulamalı teknolojik proje ortamı sağlanmaktadır. ASELSAN Akademi’nin toplam mezun sayısı 426’sı yüksek lisans, 9’u doktora olmak üzere 435’e ulaşmıştır. Savunma sanayi sektöründe yüksek lisans ve doktora derecesine sahip çalışanların artmasını arzu ediyoruz. Bu vesileyle vurgulamak isterim ki, doktora derecesi sadece üniversiteden kadro almanın bir aracı olarak görülmekten çıkmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
Yapay Zeka Yüksek Lisans Programı Disiplinler arası Bir YaklaşımÖzvar, Yapay Zekâ Yüksek Lisans Programı’nın ASELSAN Akademi ve Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü iş birliği ile 2023-2024 Bahar döneminde açıldığının da bilgisini aktardı. Özvar, “Bu iş birliğiyle, ASELSAN çalışanlarının yapay zekâ teknolojisini yürütülen projelerde daha etkin kullanabilmeleri hedeflenmektedir. Bu sayede, ASELSAN Akademi programı sadece program kapsamındaki 5 mühendislik alanına hitap eden bir program olmaktan çıkmıştır. Disiplinler arası bir program olan Yapay Zekâ Yüksek Lisans Programı İstatistik, Hukuk, Matematik, İşletme ve Endüstri Mühendisliği gibi alanlardan mezun ASELSAN çalışanları tarafından da tercih edilmektedir. Bu dikkate değer ve takdire şayan bir gelişmedir” diye konuştu.
Üniversite-Savunma Sanayi Ar-Ge Networkü ÇağrısıÖzvar, ASELSAN Akademi gibi projelerin bir başka örneği olarak, Üniversite-Savunma Sanayi Ar-Ge Networkü’nün kurulmasını önerdi. Bu ağ, üniversiteler ve savunma sanayi arasındaki işbirliğini daha da derinleştirerek, araştırma ve geliştirme çalışmalarında verimliliği artırmayı amaçlayacak. Özvar, bu konuda tüm sektör temsilcilerinin ve üniversitelerin katkılarına açık olduklarını ifade etti.