Louise Bichet, Gazze ve Batı Şeria’da devam eden çatışmaların, özellikle son dönemde artan şiddetle birlikte milyonlarca Filistinli üzerinde derin bir etki yarattığını belirtti. “Güvenlik olmadan sağlık olmaz, bu yüzden en acil ihtiyaç ateşkes.” ifadelerini kullanan Bichet, bu zor koşullar altında temel gıda ve temiz suya ulaşamamanın, tedavi edilebilir hastalıkların hızla kötüleşmesine neden olduğunu kaydetti.
Bichet, şöyle devam etti: “Sahadaki meslektaşlarımız sivil halkın yaşadığı zorlukları birebir yaşıyorlar. Onlar da altı veya yedi kez yerlerinden edildiler, güvenli barınakları yok ve ailelerine yetecek kadar yiyecek ya da temiz su bulmakta zorlanıyorlar. Birçok sağlık çalışanı kendi yakınlarını kaybetti ve büyük travmalar yaşadılar. Mesela bir meslektaşımız geçen Kasım ayında binasında öldürüldü. Uluslararası insani yardım hukuku, sivillerin yanı sıra sağlık çalışanlarının ve altyapılarının korunmasını gerektiriyor, ancak şu anda bu koruma sağlanamıyor. Sağlık çalışanları da her gün büyük bir risk altında çalışıyorlar; her an bir bombanın üzerlerine düşme ihtimaliyle yaşıyorlar. Yani bu, onların karşı karşıya olduğu acımasız gerçeklik.”
Louise Bichet, Gazze ve Batı Şeria’daki çatışmaların durdurulması ve insani yardım faaliyetlerine yönelik uluslararası desteğin önemine vurgu yaparak, “Bu savaşa karşı toplumun sesini yükseltmesi ve insani yardımların önünün açılması hayati önem taşıyor.” dedi.
Dünya Doktorları, Gazze’deki insani yardım mücadelesine devam ediyor
Dünya Doktorları Uluslararası Ağı, Gazze’de süregelen insani krize karşı hayat kurtarıcı sağlık hizmetleri sunarak kritik bir rol üstlenmeye devam ediyor. Dernek, bölgedeki dört tıbbi noktada her gün 1.600’den fazla hastaya hizmet sunuyor. Bu hizmetler arasında aşılama, aile planlaması, hamilelik ve yeni doğan takibi, savaş yaralanmalarının tedavisi ve psikolojik destek gibi hayati önem taşıyan hizmetler yer alıyor. Ancak, bölgedeki kuşatma koşulları nedeniyle tıbbi malzemelere erişim ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Her gün bölgeye malzeme girişini sağlamak için yoğun diplomatik müzakereler yürütülüyor. Dünya genelinden bölgeye yönelik ilaç ve tıbbi malzeme yardımları, bu hizmetlerin sürdürülebilmesi açısından hayati önem taşıyor.