Anadolu’nun dört bir yanında eğitime erişim konusunda yaşanan eşitsizlikleri gidermeyi amaçlayan Dünya İnsani Dayanışma Derneği (World Human Relief), bu vizyon doğrultusunda yürüttüğü kapsamlı projelere bir yenisini daha ekledi. Dernek, Zırhlıoğlu Şirketler Grubu iş birliğiyle Bitlis’in Yolalan beldesinde inşa edilen “Değerli Gelecek Yolalan İlkokulu”nun açılışını büyük bir coşku ve umutla gerçekleştirdi. Dernek, böylelikle Türkiye’deki 11. köy okulunu tamamlayarak yüzlerce çocuğun nitelikli eğitime erişimine katkı sunmuş oldu.Prof. Dr. Ayten Zara’nın öncülüğünde gerçekleştirilen açılışta duygu dolu anlar yaşandı. Derneğin Kurucu Başkanı ve Direktörü Prof. Dr. Ayten Zara, “Bizim için her çocuk bir hazine değerindedir. Bir okul inşa etmek, yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin kaderine dokunmaktır. Çocukları okutmak, yalnızca bireyleri değil, bir milleti kalkındırmaktır” diyerek eğitimin gücüne ve projelerinin uzun vadeli etkisine dikkat çekti.
240 ÇOCUK İÇİN UMUT KAPISI AÇILDI25 Nisan 2025 Cuma günü saat 14.00’te gerçekleştirilen açılış töreniyle kapılarını açan Değerli Gelecek Yolalan İlkokulu, 11 farklı köyde yaşayan yaklaşık 240 çocuğa modern, güvenli ve çağdaş bir eğitim ortamı sunacak. Sadece bir okul binasından ibaret olmayan bu yapı, çocukların hayata tutunmalarını sağlayacak bir umut merkezi, ailelerin ve öğretmenlerin ise geleceği yeniden şekillendirebilecekleri bir dönüşüm alanı olarak tasarlandı. Eğitimde fırsat eşitliğini tesis etmek ve kırsal bölgelerdeki çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak sağlamak amacıyla kurulan bu okul, aynı zamanda “şiddet ve travmanın her türlüsü eğitimle aşılabilir” anlayışının da somut bir yansımasıdır.PROTOKOL KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLEN ANLAMLI AÇILIŞAçılış töreni; Bitlis Milletvekili Turan Bedirhanoğlu, Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Vali Yardımcısı Alay Yazıel, İl Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya, Bitlis Jandarma Komutanı Zafer Tombol, Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu ve birçok yerel yönetici ve kurum temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ayrıca projeye katkı sağlayan Zırhlıoğlu Şirketler Grubu’ndan Esra ve Fatih Zırhlıoğlu da törende yer aldı. Bu güçlü katılım, projenin sadece yerel değil, ulusal ölçekte de desteklendiğini ve sahiplenildiğini gösterdi.
EĞİTİMLE ŞİDDETE VE YOKSULLUĞA KARŞI BÜTÜNCÜL MÜCADELEDünya İnsani Dayanışma Derneği, sadece fiziki okul binaları inşa etmekle kalmayıp, aynı zamanda toplumsal travmalarla mücadele etmeyi de temel misyonlarından biri olarak görüyor. Bu kapsamda Bitlis’in çevre köylerinde yürütülen Psikososyal Destek Projesi ile çok yönlü bir sosyal müdahale gerçekleştirildi. Toplam 30 köyde yapılan çalışmalar sonucunda, 1276 çocuk, 242 kadın ve 39 erkekle birebir görüşmeler gerçekleştirildi. Çocuklarla düzenlenen atölyelerde çocuk istismarının önlenmesi, şiddetsiz iletişim becerileri, madde bağımlılığına karşı bilinçlenme, sanat ve oyun yoluyla ifade ve travma sonrası destek gibi birçok konuda uygulamalı çalışmalar yapıldı. Bu etkinlikler, çocukların haklarını tanımalarını sağlamak, kendi sınırlarını fark etmelerine yardımcı olmak ve olası riskli durumlarla başa çıkabilme yetilerini güçlendirmek amacıyla kurgulandı.Kadınlarla yapılan atölyelerde ise kadın sağlığı, meme ve rahim ağzı kanseri farkındalığı, sağlıklı cinsel yaşam ve korunma yöntemleri gibi yaşamsal öneme sahip konular ele alındı. Bu kapsamlı eğitimlerle kadınların bilgi düzeylerinin artırılması, sağlıklarını korumaları ve çocuklarını daha sağlıklı yetiştirebilmeleri hedeflendi. Tüm bu çalışmalar, ihmal ve istismarın önlenmesine katkı sunarken toplumun her kesiminde farkındalığı artırmayı da amaçladı.KÖY OKULLARIYLA GELEN KALICI DEĞİŞİMDaha önce Hakkâri, Ağrı, Erzurum, Kars, Van, Mardin, Nepal ve Afrika gibi farklı coğrafyalarda köy okulları inşa eden Dünya İnsani Dayanışma Derneği, Değerli Gelecek Yolalan İlkokulu ile bu uzun soluklu misyonuna yeni bir halka daha ekledi. Kurum, yalnızca bina değil; umut, şefkat ve bilgi dolu bir gelecek inşa ediyor.“Bizler, çocukların eğitimiyle bir milletin aydınlığa kavuşacağına; köylerin kalkınmasının, ülkenin kalkınmasıyla doğru orantılı olduğuna inanıyoruz” sözleriyle konuşmasını sonlandıran Prof. Dr. Ayten Zara, geleceğe dair umutları pekiştirdi.
