Stardust Etik ve Toplum Akademisi, Mardin’de üniversite öğrencileri ve genç profesyonellerle buluştu. Akademinin bu yılki önemli konularından biri, LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Pazarlama ve İletişim Müdürü Ece Metin tarafından ele alınan “Sürdürülebilir Sağlık İçin; Bütünsel Sağlık Yönetimi” oldu. Ece Metin, konuşmasında, sağlık yönetiminin sadece hastalıkların tedavisi değil, aynı zamanda önleyici ve bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini vurgulayarak, sürdürülebilir sağlık için toplumsal ve bireysel farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Metin, sağlık yönetimi konusundaki bu bütünsel yaklaşımın toplumun genel refahını nasıl artırabileceğine dair önemli bilgiler sundu.
Akademi, gençlerin etik teorileri, toplumsal değerler, profesyonel etik, teknoloji ve çevre etiği, insan hakları gibi konularda derinlemesine bilgi edinmelerini ve bu bilgileri pratikte uygulamalarını sağlamayı amaçlıyor.
Etkinlikte, etik, aktivizm ve haklar ekseninde birçok konu geniş bir perspektifle, her biri alanında uzman konuşmacılar tarafından ele alındı. ‘Teknoloji ve Etik’, ‘Üniversite ve Etik’, ‘Sosyal Etki ve Etik’, ‘Zihin Felsefesi ve Yapay Zeka’, ‘Özgürlük, İlişkisellik ve Etik’, ‘Hukuk ve Etik’, ‘Doğa ve Etik’, ‘Performans Sanatı ile Etik ve Toplum’, ‘Sürdürülebilir Sağlık İçin; Bütünsel Sağlık Yönetimi’ ilgi çeken konu başlıkları oldu.
Sürdürülebilir Sağlık İçin; Bütünsel Sağlık Yönetimi
Acıbadem Sağlık Grubu kuruluşu olan LifeClub’ın Pazarlama ve İletişim Müdürü Ece Metin, Etik ve Toplum Akademisi’nde, “Südürülebilir Sağlık İçin; Bütünsel Sağlık Yönetimi” konusunu katılımcılara anlattı.
LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Pazarlama ve İletişim Müdürü Ece Metin, konuşmasında şu noktalara değindi: “Dünyanın ve tüm insanların refahını artırmayı amaçlayan 17 maddelik Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 3. maddesi olan, “Sağlıklı Bireyler ve İyi Olma Hali” sürdürülebilir bütünsel sağlık konusuna dikkat çekerek, bu alanda yapılacak çalışmalara ön ayak oluyor. Buradaki hedef; ‘Tüm yaş grupları için sağlıklı yaşamı sağlamak ve refahı teşvik etmektir’. Bebek ve anne ölüm oranlarını azaltmak, yine bu amacın ana odak noktalarından biri. Bir toplumdaki tüm bireylerin sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma birbirleriyle bağlantılıdır. Bu amaç, ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin genişlemesi, hızlı kentleşme, iklim ve çevre tehditleri gibi diğer acil sorunları da dikkate alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1948 yılında sağlığı, ‘sadece hasta olmamak değil fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyi olma hali’ olarak tanımladı. LifeClub, tamamen bu tanımdan yola çıkarak insanlara iyilik, sağlık sunma amacıyla tasarlandı.
Sürdürülebilir sağlık için önleyici tıp yaklaşımı ışığında hastalık yönetiminden sağlık yönetimine geçiş yaparak. Toplumda bu bilinci uyandırmak gerekiyor. Hastalıkları olduktan sonra değil, olmadan önce kontrol altına almak. Bu, tedavi süreçleriyle birlikte her anlamda birçok avantajı beraberinde getiriyor.”
Toplumsal, Bireysel ve Kurumsal Farkındalık Önemli
Metin, günümüz tüketicisinin sağlıklı yaşamı; sağlık, beslenme, kişisel bakım, uyku, zihin sağlığı olarak altı boyutta ele aldığının altını çizerek, “Araştırmalarda elde edilen verilere göre, sürdürülebilir sağlık yönetimi için toplumsal, bireysel ve kurumsal farkındalık gerekiyor. Toplumun %71’i sağlıklı olduğunu düşünüyor; %84’ü hiç check-up yaptırmamış; %51’i online olarak sağlık bilgisi araştırıyor.
68 milyon e-nabız kullanıcısı var. Yaşa göre kullanımda 25-34 yaş aralığı ilk sırada. Medikal en iyi uygulama sektörleri arasında, Android’de medikal alanda indirme sayısı 278 milyonun üzerinde.
Kurumlar da artık her zamankinden daha fazla çalışan refahına önem veriyor. Çünkü araştırmalar çalışan sadakatini artırmada kurumsal wellbeing uygulamalarının işe yaradığını gösteriyor. İş dünyasında yetkinliği her geçen gün artan Y ve Z kuşaklarının bu konulardaki hassasiyeti de burada şirketleri teşvik konusunda önemli bir nokta. Etkili bir wellness programı; çalışan devamsızlığını %25 azaltıyor, kişi başına verimsizliği %32 azaltıyor ve ilaç harcamalarını da %46 düşürüyor” dedi.
Sürdürülebilir Sağlık Yönetimi İçin Ne Yapıyoruz?
Ece Metin konuşmasının son kısmında, LifeClub olarak sürdürülebilir sağlık konusunda yaptıklarını şöyle anlattı: “LifeClub, üyelerine sağlıklı yaşam yolculuklarında rehberlik etmek için tasarlanan fijital bir ekosistem. Tek noktadan, sağlıklarını korumak ya da daha sağlıklı yaşamak için ihtiyaç duyacakları hizmetlere erişmelerini sağlıyoruz. LifeClub Wellness, LifeClub Sağlık ve LifeClub Store olmak üzere 3 temel modülde şekillenen bu dünyaya adım atmak için uygulamayı indirip ücretsiz üye olmak yeterli.”