Özellikle büyükşehirlerde yaşayan emeklilerin geçim sıkıntısı sıkıntısını büyük ölçüde yaşadığını belirten Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, emeklilerin artık son çare olarak huzurevlerine başvurduğunu söyledi. Yavuz, büyükşehirlerde 15 binin altında kiranın kalmadığı bir ortamda 11 bin liraya yakın maaş alan emeklilerin sadece barınma ihtiyacını bile karşılayamadığına vurgu yaptı.
Kirasını ödeyemeyen emeklilerin artık son çare olarak huzurevlerine başvurduğuna dikkat çeken Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Özel bakım evlerine ya da bakım evlerine gidecek parası olmayan emekliler bu yıl rekor sayıda huzurevlerine başvurdu. Özel bakım evlerinin ücretleri şu anda 20 bin lira civarında. Emekli maaşı ile bu gideri ne yazık ki karşılayamıyor. Düşünün 10 bin lira alan bir emekli buralara nasıl başvursun. Haliyle kendi kendisine bakamayan geçinemeyen emekliler huzuru huzurevlerinde arıyor. 10 bin, 12 bin maaş alan emekli büyükşehirlerde artık kirasını ödeyemez halde. Bırakın diğer ihtiyaçlarını barınma ihtiyacını dahi karşılayamıyor. Dolayısı ile yaşlılarımız, emeklilerimiz huzurevlerini bir kurtuluş yolu olarak görüyor” ifadelerini kullandı.
Emeklilerin 2024 yılının ilk ayını çok zor geçirdiğine dikkat çeken Yavuz, “Biz emekliye gerçek enflasyonun üzerinde bir zam yapılmazsa yaşama şansı kalmayacağını defalarca söylemiştik. Bu konuya ilişkin basın açıklamalarımızda olmuştu. Bu yılın ilk ayında ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha tüm emeklilerimiz gördü. TÜİK’de aslında gerçek enflasyonun açıklananın üzerinde olduğunu geçen gün yaptığı açıklama ile kendisi de kabul etmiş oldu. Dolayısı ile gerçek enflasyon açıklananın üzerindeyken açıklanan enflasyon oranında bir artış emeklileri yaşayamaz hale getirir dememizin sebebi bugün daha net ortaya çıkıyor. Son yapılan düzenlemeyle birlikte emekli 11 bin lira civarında bir maaş alacak. Bugün asgari ücret açlık sınırının biraz üzerinde. Emeklilerin hali ise daha kötü durumda. Biz diyoruz ki asgari ücret en azından yoksulluk sınırının yarısı kadar olsun ve en düşük emekli maaşı da asgari ücret sınırında olsun” dedi.
Emeklilerin taleplerini görmezden gelenlerin yerel seçimlerde cevabı alacaklarını söyleyen Yavuz, “Biz emeklilerin taleplerini görmezden gelenler yerel seçimlerde hüsrana uğrarlar. Bizlerin talepleri çok değil sadece insanca yaşamak istiyoruz. Dediğim gibi en düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olsun, İntibak yasası çıkartılsın, emeklilerin sağlık giderlerinden katkı payı alınmasın. Bunlar bizim başlıca ve haklı taleplerimiz. Artık biz emeklilere sadaka verir gibi zam müjdesi verilmesini istemiyoruz. Açıklanan zamları da dediğimiz şartları taşımadığı sürece kabul etmiyoruz. Yerel seçimler öncesinde emeklilerin oyunu alabilmek adına yapılanların farkındayız. Bunlar sorunlarımızı çözecek düzeyde adımlar değil. Sorunların da istenirse çözülmeme ihtimali yok. Yerel seçimlere kadar sorunlarımız çözülmezse tüm emekliler ve tüm emekli aileleri sandıkta tepkisini verecektir” diye konuştu.
CHP EMEKLİLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDICHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış ise geçtiğimiz günlerde konuyu Meclis gündemime taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kış, emekliye asgari ücret düzeyinde maaş vermeyi bile kabul etmeyen AKP İktidarının, emeklileri huzurevlerine mahkum ettiğine dikkat çekti. Kiralarını ödeyemeyen, geçinemeyen emeklilerin yaşadıkları kentleri bile terk etmeye hazır olduğunu ifade eden Kış, farklı illerdeki huzurevlerine bile başvuru yapmak zorunda bırakılan emeklilerin sorunlarına acilen çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Rekor sayıda huzurevine başvuru yapıldığını gündeme getiren Kış, devlete ait huzurevlerine başvurularda yaşanan yoğunluk sebebiyle taleplerin karşılanamadığını emeklilerin barınma krizi ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Bakacak kimsesi olmayan, kirasını ödeyemediği için evden çıkarılan emeklilerin huzurunun kaçtığına dikkat çeken Kış, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a şu soruları yöneltti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2024 yılı ‘Emekliler Yılı’ olarak ilan edilirken, asgari ücretin altında yapılan düzenleme sebebiyle, geçinemeyen, kiralarını dahi ödeyemeyen emeklilerimizin, huzurevlerine rekor başvuru yaptığı haberleri doğru mudur? 2024 yılı itibariyle toplam huzurevlerinin sayısı kaçtır? Son 3 yılda devlete ait huzurevlerine başvuru yapan kişi sayısı kaçtır? Şu anda huzurevlerinde kalan kişi sayısı kaçtır? Huzurevlerine başvuru yapanların kaçı ‘kira bedellerini ödeyemediği ve geçimini sağlayamadığını’ gerekçe göstererek başvuru yapmıştır? Asgari ücret altında maaş alan emeklilerimizin barınma krizini çözmeye yönelik bir adım atacak mısınız?”