Türkiye Emekliler ve EYTliler birliği platformu seçim öncesinde emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Emekliler birliği adına açıklama yapan Arzu Lastikçi, “Yıllardır sistematik olarak uygulanan politikalarla önce yoksulluk sonra açlık sınırı atında bir yaşama mahkum edilmemiz karşısında; EYTliler, dul ve yetimler, yetim aylığı alanlar, özel sandık emeklileri ve emekliler olarak mücadele edeceğiz” diyerek sözlerine başladı.
Lastikçi, nüfusun giderek yaşlandığına dikkat çekerek, “Ülke nüfusu yaşlanmakta ve bu da emeklilere, yaşlılara yönelik politikaların önemini artırmakta. Biz emekliler satın alma gücümüzün düştüğünü bizzat yaşayarak görüyoruz. Gerçekten çok zorlanmaya başladık. 2002 yılında en düşük emekli maaşı 257 lira ilen asgari ücret 184 liraydı. 2024 yılında ise en düşük emekli maaşı 10 bin lira iken asgari ücret 17 bin 2 lira. Sadece asgari ücretle yaptığımız kıyaslama ile biz emeklilerin ne kadar maaşlarının zaman içerisinde ne kadar eridiğini görebilirsiniz. Son birkaç yılda ise artık her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştığımızı, bankaların verilerinde de görüleceği üzere kredi kartlarını da ödeyemez hale geldik” dedi.
Lastikçi, emeklilerin insanca yaşaması için taleplerini şöyle sıraladı:
“Emekli aylıkları uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlanma oranları 2000 yılı öncesin döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmeli. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşının altında olmamalı. Emekli maaşlarının iktidar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine Anayasa da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi ‘herkes sendika kurabilir’ şeklindeki düzenlemesi ve ardından Meclis’te emekli sendikalarına statü yasasını çıkartılmalı. Gerçek bir İntibak yasası çıkartılarak 2000 öncesi ve 2000 sonrası emeklilerin arasındaki maaş eşitsizliği giderilmeli. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz faturaları üzerinden alınana KDV kaldırılmalı. Hastanelerde Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılmalı. Var olanlar ise geliştirilmeli. Emekliler için devlete ait huzurevi sayıları artırılmalı, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalı. Çalışanlar eski yıllarda olduğu gibi emekli olduklarında aldıkları kıdem tazminatıyla bir ev alabilmeli. Konut sahibi olmayan emeklilere TOKİ ucuz konut sağlamalı. Çalışan emeklilerden alınan sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesinti kaldırılmalı. Kökten çözülmeyen EYT meselesinde eksik çıkarılan yasa ile 5000 prim ve kısmi emeklilik hakları masada bırakılan EYTlilerin mağduriyeti giderilmeli. Staj ve çıraklık başlangıç süresinin emeklilik sigorta başlangıç süresinden sayılmalı.”