Emekliler talepleri için alanlarda

Tüm Emeklilerin Sendikası, Türkiye genelinde alanlarda çıkarak emeklilerin taleplerini dillendirdi. Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri Ali Rıfat Temel, eylemlerinde emeklilerin asgari ücret tutarında yılda 4 ikramiye, memurlara seyyanen verilen 12.000 TL, ve en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi olmak üzere üç temel talebini ifade etti.
Temel, emeklilerin aylık 10 bin lira ile geçinemediği belirtilerek, şu açıklamalarda bulundu; “Tüm Emeklilerin Sendikası olarak Ardanuç’tan Edirne’ye, Giresun’dan Mersin’e kadar onlarca il ve ilçede alanlardayız. Sefalete, yoksulluğa, açlığa mahkum edilmeye itirazımızı en güçlü şekilde duyurmak için alanlardayız. Emeklilerimiz beslenemiyor. Bırakalım beslenmeyi, yatağa aç giriyor, Karnını doyuramıyor. Emekliler pazar yerine gittiğinde sadece fiyatları inceliyor. Alışveriş yapamıyor. Markete gitmek karabasandan beter oldu. Kasabın yolundan vaz geçtik, ekmek alamıyor… Sözün özü emekliler adeta sürünüyor. Bakın şurada bir simitçiden bir bardak çay 45 lira. Emeklinin dinlenmek için simitçiden bir bardak çay içebilme şansı kalmadı. Dost sohbeti yapacağı, bir fincan kahve içebileceği bir mekan hayal oldu… Emekliler, 40 yıl hatırı kalan bir fincan kahveyi, bir kafede 40 yılda içemez duruma düşürüldü. Derin yoksulluk nedeniyle geleneklerimizi ve göreneklerimizi terk ettik. Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklardaki belediye bankları oldu. Boş bank bulan şanslı sayılıyor. Tabii hava soğuk veya yağışlı değilse…Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü, banklara hapsedilen bir yaşam oldu.”
BİS- AR’IN araştırmasına göre açlık sınırının 20. 834, yoksulluk sınırının ise 60.757 lirayı aştığını; Bekar bir çalışanın sadece yaşam maliyetinin ise 26.970 lira olduğunu hatırlatarak şunları söyledi, “Denklem açıktır. 4 kişilik çekirdek ailenin sadece mutfak gideri açlık sınırıdır. Temel ihtiyaçlarına; giyim, ulaşım, ısınma, elektrik, su, barınma, telefon, internet, eğitim giderleri eklendiğinde asgari yoksulluk sınırında bir gelir gerekiyor. Sosyal ve kültürel aktiviteleri saymıyoruz bile. Yani yoksul yaşamak için bile 60.750 liraya ihtiyaç varken, 10.000 lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin. 2024 Ocak ayına göre memur emeklilerinin ortalama maaşı, memur maaş ortalamasının yüzde 41,4’üdür. Bu oran 2023 yılında yüzde 70,5 idi. Bu ülkenin en zor okullarından okumuş, son dereceler yükselmiş bir memur emeklisi bile, bir çalışanın beşte ikisi kadar maaş alıyorsa, sorun çok büyüktür. Bunu biz demiyoruz . Bilim çevreleri söylüyor. Çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik hocanın çalışması gazetelerde var. Yani emeklinin cebinde paranın çalındığını bilim kanıtlarıyla açıklıyor. Sonuçta bütün emeklilere haksızlık yapılıyor. Bedelini peşin peşin ödediğimiz emeğimizin değerlendirilmediği ortadadır. Prim güncelleme katsayı hesabında, bile-isteye hile yapılıyor. Buna sessiz mi kalacağız?”
 EMEKLİYE SENDİKA HAKKIÜlkemizde hala yasal anlamda emeklilere sendikalaşma hakkı tanınmıyor. Gerek DİSK ve gerekse faaliyet gösteren emekliler sendikaları, bu haklarının yasal anlamda hayata geçirilmesini istiyor. Temel, ülke çapında eylem yapan Tüm Emeklilerin Sendikası’nın taleplerini ise şöyle sıralıyor; “2008’de uygulamaya konulan “Sosyal Güvenlik Reformu” derhal iptal edilmelidir. Memurlara verilen seyyanen ödenek, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmeli ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalıdır. İntibak yasası tez zamanda çıkarılmalıdır. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme ikramiye olarak her emekliye ödenmelidir. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Özel veya devlet hastanesi demeden, bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalıdır. Emekliler için “Toplu Sözleşmeli Sendika” yasası çıkarılmalıdır. Sendikalarımıza dokunulmamalıdır. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmelidir.”
Temel, siyasi iktidara seslenerek, açıklamasını şöyle sonlandırdı, “Taleplerimizi dikkate alın. Çözüm üretin. Şayet bizi duymazdan gelirseniz, demokratik eylemlerimizi yükselterek sürdüreceğiz.”