Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği Genel Başkanı Erdinç Aslan, “Ülkenin gerçekleri dikkate alınarak asgari ücret uluslararası standartlara getirilmeli. En düşük emekli aylığı da sosyal güvenlik bütçesinden karşılanmak üzere en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. TÜİK gibi kurumlar ise gerçek enflasyon verilerini paylaşmalı, her ay otomatik olarak emekli maaşı da enflasyonun artış oranına göre artırmalıdır” dedi.
“EMEKLİLERİN ALDIKLARI ET ORANI 100 GRAMI GEÇMİYOR”
Türkiye’de emeklilerin seslerini duyurmakta zorlanan bir kesim olduğunu ifade eden Aslan, her platformda emeklilerin son plana itildiğini, yalnızlaştırıldığını ifade etti.
TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 zamma hak kazanırken, memur ve memur emeklilerin toplam zam oranının da yüzde 19,31 olacağını ifade eden Aslan, “Biz verilen zammı kabul etmiyoruz. Çünkü çarşıdaki, pazardaki enflasyon oranının yüzde 300 olduğunu biliyoruz. Bunu da gıdaya ulaşamamaktan, ev kiralarını ödeyememekten ve daha birçok şeyden anlıyoruz. Avrupa’nın emeklileri ülke ülke gezerken Türkiye’deki emekliler daha maaşlarını alamadan hesap yapıyorlar. Emeklilerin aldıkları et oranı 100 gramı geçmiyor, nerede ucuzluk var onu kovalıyor. Emekliler kredi kartı borçlarının asgarisini ödeyebilmek için banka kuyruklarında bekliyor, hatta kredi kartlarımızı ödeyememekten dolayı hapse atılmamız yakındır” dedi.
Aslan açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Tüm bunlar yaşanıyorken TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu asla kabul edilebilecek durum değildir. Ekonomi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emeklilerin maaşının yeterli olduğundan, açıkçası emeklilerin yük olduğundan bahsediyor. Hatta Avrupa düzeyinde emeklilerin çok iyi şartlarda yaşadığını ifade ediyor. Yanı başımızdaki Yunanistan’da emekli maaşı Türkiye’deki emeklilerin maaşını 3 katı civarında. Nasıl iyi yaşayabiliriz?”
“ZAMLI MAAŞI ALAMADAN HER ŞEYE ZAM YAĞIYOR”
Emekliler için kaynağın olmadığından bahsedildiğini de ifade eden Aslan, “Halbuki birçok şeye kaynak bulunuyorken Türkiye’de emeklilere kaynak bulunamıyor. İstenince emeklilere kaynak bulunacağını hepimiz biliyoruz. Daha zamlı maaşlarımızı alamadan birçok şeye zamlar yağmaya başladı, emekliler bu kadar yağan zamlarla nasıl geçinebilecekler?” diye konuştu.
“KÖK MAAŞTAN DOLAYI 4 MİLYON EMEKLİ HİÇ ZAM ALAMAYACAK”
Kök maaştan dolayı emekli maaşına hiç zam gelemeyecek emeklilerin de olduğuna dikkat çeken Aslan şunlara değindi: “Daha da kötüsü yapılan zamdan 4 milyondan fazla emekli yararlanamayacak. Çünkü 8 ve 8 binin altına kök maaşı olan emeklilerimiz maalesef hiç zam alamayacak, yine emekli maaşlarını 10 bin olarak almaya devam edecek. Bunun için de acilen yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor.”
Emeklilerin durumunun vahim olduğunu söyleyen Aslan, “Emekliler sokağa çıkamayacak durumda. Tüm bunlardan dolayı emekliler olarak erken seçim talebimiz var” ifadelerini kullandı.
“ÖNCE ASGARİ ÜCRET ARTIRILMALI, EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DA ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE GETİRİLMELİDİR”
En düşük emekli maaşının ne olması gerektiğine ilişkin ise Aslan şunları söyledi:
“Ülkenin gerçekleri dikkate alınarak asgari ücret uluslararası standartlara getirilmeli. En düşük emekli aylığı da sosyal güvenlik bütçesinden karşılanmak üzere en az asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Burada önemli nokta tekrar ediyorum asgari ücret yeniden hesaplanarak uluslararası düzeye getirilmelidir. TÜİK gibi kurumlar ise gerçek enflasyon verilerini paylaşarak her ay otomatik olarak emekli maaşı enflasyonun artış oranına göre artırmalıdır. Aksi takdirde diyelim ki en düşük emekli maaşı 30 bin ise enflasyon oranının yüzde 300 olduğu bir yerde yeterli bir rakam değildir. Bunun yanı sıra her sene sonu da güncellenmelidir. Bu alınan ikramiyeler ve sosyal haklar için de geçerli olmalıdır.
Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’deki emeklilerin de sosyal hakları artırılmalıdır. Sağlık giderleri, ulaşım giderleri, iletişim, su, doğalgaz gibi kalemlerin indirimli olarak verilmesi gerekir. Almanya’da evinde evcil hayvan besleyen emekliye aylık 120 Euro destek sağlanmaktadır. Biz neden aynı standartlarda yaşamayalım ki? Kamuda tasarruftan bahsediliyor fakat tasarruf daha çok emeklilerden yapılıyor.
Emeklilere verilmesi gereken sosyal haklardan bahsettim az önce. Örnek vermek gerekirse mayıs ayında emeklilere şehirlerarası ulaşımda yüzde 20 indirim getirilmişti. Fakat bu indirimin otobüs firmalarının yüzde 90’ı tarafından uygulandığını söylemek pek mümkün değil. Uygulamamak için ellerinden geleni yapıyorlar. İndirim uygulamak için barkodlu belgeler isteniyor emeklilerden. Ama bu dönemin emeklileri 60, 70’li yılların kuşağı. Teknoloji onlar için zor bir alan, her emekli teknolojiyi çok iyi kullanamıyor. Bundan dolayı uygulama noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Emeklilere bir sosyal hak verildi fakat emeklilere uygulamayı kullanabilmeleri için kolaylık sağlanamadı.
Özetle bir an önce emeklilerin maaşlarının ve sosyal haklarının artırılmasını talep ediyoruz. Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği olarak bu alanda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”