Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) “İş’te Fırsat Toplantıları”nın 65’incisini Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla “İş’te Cumhuriyet” başlığıyla yaptı. GGYD toplantıya 4 şubesiyle tam kadro katıldı.
Program, GGYD üyesi iş insanlarının şirket tanıtımları ile başladı. Ankara Kulübü’nün seymenler gösterisi ile renklenen programda dağıtılan bayraklar eşliğinde bando ekibi ile cumhuriyet şarkıları söylendi.
Programın açılış konuşmasını yapan GGYD Genel Başkanı M. Nezih Allıoğlu, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ülkemizin potansiyelini harekete geçirecek hedeflerimiz belli, ufkumuz açık. İrademiz sağlam” ifadelerini kullandı.
Allıoğlu, “Çorum, İzmir, Bursa ve Konya GGYD şube başkanlarımız aramızda bulunuyor. Bugün de ülkemizin mozaiğini GGYD’liler olarak bizler oluşturuyoruz. Ekonomimizin ve sivil toplumumuzun gelişmesi için çalışıyoruz. Bilgiye, bilime inanıyoruz. Biliyoruz ki yolumuz ancak bilimle aydınlanır” dedi.
Türkiye’nin hâlihazırda dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasında yer aldığını söyleyen Allıoğlu, “Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin bu yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) ile dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisinde 17’inci sıraya yerleşeceğini öngörüyor. Dünyaya açılan küresel markalar yaratıyoruz. Sanayimiz, teknolojimiz, AR-GE faaliyetlerimiz ve inovasyon alanındaki araştırmalarımız gelişiyor. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verilere göre, Eylül 2023’de 22,7 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu Cumhuriyet tarihinin en yüksek Eylül ayı ihracat rakamı oldu. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) sunuldu. Plana göre, ihracatımızın 375,4 milyar dolara çıkması hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
“TARİHİ YIL DÖNÜMÜNE TANIKLIK ETMEK BİZE GURUR VERİYOR”Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümüne ilişkin mesajlar da veren Allıoğlu, “Bu ülkenin vatandaşları olarak, bu tarihi yıl dönümüne tanıklık etmekten gurur duyuyoruz. 100 yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti, ekonomik alanda pek çok kez zorlu süreçlerden geçti. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlıdan devraldığı miras borçlarıydı. Borçlarla başlayan hikâyemiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurucu iradesiyle kültürde, sanatta, ekonomide, eğitimde, teknolojide ve sanayide çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştı” diye konuştu.
“DEVLET MİLLET EL ELE CUMHURİYETİMİZİ BÜYÜTTÜK”Allıoğlu, konuşmasında “milli ekonomi” vurgusu yaparak, “Devlet desteğiyle sanayileşmemizi başlattık, girişimci sınıfımızı oluşturduk. Genç Cumhuriyetin ekonomisine destek olmak için 26 Ağustos 1924 tarihinde Türkiye İş Bankası’nı kurduk. Atatürk’ün iktisadi öngörüsüyle İzmir İktisat Kongresi’ni düzenledik. Kongreye katılan Türkiye’nin çiftçi, tüccar, sanayici ve işçi sınıfından seçilmiş bin 135 üyesi ülkemizin mozaiğini oluşturuyordu. Özel girişimciliği teşvik için yasal düzenlemeler yaptık. 1927 yılında Teşvik-i Sanayi Yasası ile gıda ve tekstil sanayi kuruluşlarına destekler verdik. Devlet millet el ele dedik, kadın, erkek, genç, yaşlı üreterek ülkemizi ve Cumhuriyetimizi büyüttük” dedi.
“BİZE DÜŞEN GÖREV ATATÜRK’Ü DOĞRU ANLAYIP, ANLATMAK”Allıoğlu, “Gerçekten Cumhuriyeti nasıl anlarız? Cumhuriyeti ancak bilimle, bilgiyle anlarız, Atatürk’ü anlayarak anlarız. Bize ve yarınki nesillere, evlatlarımıza düşen görev, Atatürk’ü doğru anlayarak, doğru anlatmak ve onun, ‘En büyük eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak, Cumhuriyetin kazanımları için mücadele etmektir” dedi.
MEYDAN: 100 YILDA TARİHİMİZDE ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR BARIŞ DÖNEMİ YAŞADIKProgramda Tarihçi-yazar Sinan Meydan, “100.yılında Cumhuriyet’i Anlamak” başlıklı bir sunum yaptı. Meydan, Atatürk’ün Cumhuriyeti kurdu kuralı ısrarla barışa vurgusu yaptığının altını çizerek, “Cumhuriyet neyi başardı? Türkiye’nin etrafı patlamaya hazır bomba, hatta patlamış. Ama orada bir Türkiye Cumhuriyeti var. Bakın, biz Lozan’dan sonra herhangi bir savaşa girmedik. Türkiye ‘Yurtta barış, dünyada barış’ felsefesini korumuştur. Türkiye, bölgesinde hala bir barış adasıdır. Bundan daha değerli bir şey olabilir mi? Çevrenizde akan kana, dökülen gözyaşına bakın. Gazze’de çocuklar ölüyor. Kafkasya sürekli kaynayan bir kazan. Biz 100 yılda tarihimizde örneği olmayan bir barış dönemi yaşadık. Bunun değerini bilmek lazım. Öte yandan Cumhuriyet bir özgürlük projesidir. Önce kadının özgürlüğü. Kadın devrimi olağanüstü bir devrimdir. Bu cumhuriyeti bir kadın cumhuriyeti olarak kurduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda tarihçi-yazar Sinan Meydan’a ödülü takdim edildi.