Gürer: Tarımda kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kiledere Kasabasında yaptığı konuşmada tarımın sorunlarına değindi.
Gürer, hayvancılığın zorluğundan ve kırmızı et fiyatları ile beyaz etin fiyatlarını karşılaştırarak, “Peki, hiç hesapladınız mı? Tavuğun fiyatı ile dananın et fiyatını,  et olarak hangisi daha ucuz, tavuk ucuz sanıyorsunuz değil mi? Bir tavuk 40 günde yetişir, 50 günde kesime gelir. Bir dana en az bir buçuk yıl yem yer, ağır gideri, bakımı, aşısı, veterineri masrafları… Baktığınız zaman, dana şu an tavuktan ucuz. Yani sizin el emeğiniz, çalışmanız, çocuğunuzun, çoluğunuzun, kendinizin verdiği emek boşa gidiyor. Cumartesi yok, Pazar yok, tatil yok, gezisi yok. Sürekli o hayvanla ilgilenmek zorundasınız. Niye böyle oldu hatırlıyor musunuz? Tavukları falan köylerden nasıl yok ettiler, büyük şirketlerin eline geçti, onların eline geçince tavuk şimdi şehirden köye gelir oldu. Yumurtanın fiyatı kaç lirayı buldu işte yapmak istedikleri hayvancılıkta da bu. Küçük aile tipi işletmeleri bitiriyorlar. 1- 10-20 hayvan olanlar çekilsin, bu iş büyük şirketlere kalsın, birilerinin cebi dolsun diyorlar.” şeklinde konuştu.
GÜRER: ÖZELLEŞTİRMELERE KARŞI ÇIKTIKCHP’li Ömer Fethi Gürer, kamu fabrikalarının özelleştirilmesine ve ithalata her alanda karşı çıktıklarını belirterek, “Biz bu anlayışa karşıyız, gübre fabrikası satılırken karşı çıktık, yem fabrikası satılırken karşı çıktık. Bu ülkede tükettiğiniz yemin yarısı ithal geliyor, yem ithal geliyor, döviz fiyatları artınca sizin yem fiyatı artıyor. 50 kiloluk süt yemi olmuş 550-600 lira, bu durumda siz nasıl hayvancılık yapacaksınız? Gübre ithal, İran’dan geliyor, Mısır’dan geliyor, döviz fiyatı artıyor, gübre fiyatı artıyor. Biz açık net kırsal kalkınmadan ülkenin kalkınacağına inanmıyoruz. Yeniden kırsalı kalkındırmak için de çok sayıda proje ile önünüze geliyoruz, Meclis’te de dile getiriyoruz. Mazottan ÖTV’yi, KDV’yi hemen kaldırın diyoruz, çiftçiye bir can suyu verin diyoruz. Kredi faizlerini silin diyoruz. Ziraat Bankası’nı çiftçi kuruluşu yapın diyoruz. Bir yıl önceden taban fiyat belli olsun, patates üreticisi de buğday üreticisi de cebine ne girecek ne girmeyecek, hangi işi yapacak, doğru planlayın diyoruz. Planlama olmadan üretim olmaz diyoruz, bunları çok kez Meclis’te de dile getiriyoruz.” dedi.
Gürer, çiftçinin 1 litre sütü 13 liraya satarken büyükşehirlerde bir bardak çayın dahi 30 lira olduğunu belirterek, “ Şu kadar bardağın içindeki çay 30 lira. Bizim çiftçimizin 1 litre sütü 13 lira. Et ve süt fiyatları girdi maliyetleri üzerinden değerlendirilmezse sorunlar bitmez” dedi.
EMEKLİ İÇİN ÖNERİLERİMİZİ RET ETTİLERCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik zorluklara da dikkat çekti ve “Emeklinin maaşı asgari ücret olsun diye kanun teklifi verdim. Meclis’te reddedildi. Bayram ikramiyesi asgari ücret olsun dedim, reddedildi. İktidar işine geldiği yere kaynak buluyor. Emekliye gelince yok diyor. Emekliye resmen zulüm ediliyor” diye konuştu.