Ankara Matbaacılar Odası himayesinde Aşıkça Dergisi tarafından Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonunda düzenlenen “Aşıkça Türküler” programında halk ozanı sanatçılar, çalıp söyledikleri türkülerle izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.
Aşıkça Türküler programı, Ankara Matbaacılar Odası Başkanı-Aşıkça Dergisi Kurucusu Hüseyin Gürbüz’ün açılış konuşması ile başladı. Gürbüz, şunları ifade etti: “Ankara Matbaacılar Odamızın himayelerinde ‘Aşıkça Dergisi’ tarafından düzenlediğimiz ‘Aşıkça Türküler’ programımıza hoş geldiniz. 20. sayısına ulaşan Aşıkça Kültür ve Sanat Dergimizin ilk etkinliğinde bir arada olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. 45 yıl önce ben daha 20 yaşındayken ozanlık geleneğini tarihe kazandırmak anlamında ‘Halk Ozanlarının Sesi’ dergisini yayımlamıştım. Bu dergi çok uzun soluklu olmadı. 2 sayı yayımlandı ve tarihin tozlu kayıtlarında yerini aldı. İçimde bir uhde kalmıştı ve o hayalimi Aşıkça dergisi ile gerçekleştirdim. Aşıkça dergisinin yayımlanma hikayesinin başlangıcı ise; rahmetli babam Aşık Ali Gürbüz ve onun şiirlerini, türkülerini, anılarını ve sanatını yaşatmaktı.
HALK OZANLARININ SESİ: AŞIKÇAHalk ozanlığı geleneğini ve halk şiirimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak, halk ozanlarımızı tanıtmak, türkülerimizin hangi konularda yakıldığını en doğru şekilde okuyucuya sunmak, Aşıkça dergimizin ana ilkesidir. Dergimizin ilk sayısından itibaren baş yazı ve dergi kapak konusu olarak belirlenen Anadolu’nun ozanı ve ışığı tasavvuf erleri; Aşık Veysel ile başlanmış, Nesimi, Hallac-ı Mansur, Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Yunus Emre, Dadaloğlu, Karacaoğlan, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Ahmet Yesevi, Neşet Ertaş, Aşık Ali Gürbüz, Aşık Mahsuni, Ruhsati ve Hüseyin Çırakman’a gelinmiştir. Huzurlarınızda adlarını andığım ozanlarımızı ve Anadolu’nun ışığı ulu insanları rahmetle, saygıyla anıyorum.
Dergimizin bu günlere ulaşmasını sağlayan derginin sorumlularına, yazarlarına ve teknik ekibimize çok teşekkür ediyorum. Aşıkça dergimiz adına gerçekleştirdiğimiz ‘Aşık Tarzı Şiir Yarışması’na katılan şair dostlarımıza da teşekkür ediyor, dereceye giren şairlerimizi kutluyorum. Ayrıca, bugün ‘Aşıkça Türküler’ programında yer alan halk ozanı-sanatçılar Selahattin Dündar, Hasan Kaplani, Gökhan Ekim ve Ufuk Karakoç’a da teşekkür ediyorum. Yenimahalle Belediye Başkanı Sayın Fethi Yaşar’a da etkinlik salonunu bize tahsis ederek yaptığı desteklerden ötürü şükranlarımı sunuyorum.”
Konuşmaların ve Aşıkça Dergisi ‘Aşık Tarzı Şiir Yarışması’nda dereceye giren şairlere plaket takdim ödül töreninin ardından program, halk ozanlarının konseri ile devam etti.
Programa ilk olarak çıkan halk ozanı Selahattin Dündar sevilen türkülerini seslendirdi. Ardından sırasıyla sahneye çıkan halk ozanı sanatçılar; Hasan Kaplani, Gökhan Ekim ve Ufuk Karakoç da kendi eserlerinin de aralarında bulunduğu sevilen türküleri benzersiz yorumlarıyla dinleyiciyle buluştururken, salondan büyük alkış aldı.