“İlaçta dışa bağımlılık halkımızın sağlık hakkını tehdit ediyor”

Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, ilaç sektörü ile yaptığı yazılı basın açıklamasında ‘İlaçta dışa bağımlılık halkımızın sağlık hakkını tehdit etmektedir’ ifadelerine yer verdi. CHP’li Aksaz Şahbaz  açıklamasında sağlığın  ikame edilemeyecek  ve ertelenemeyecek bir hak olduğuna dikkat çekerek, “Nüfusun yaşlanması, çevresel ve genetik faktörler, kronik, bulaşıcı ve diğer hastalıkların önlenmesi, durdurulması ya da tedavisinde ilaç sektörü tartışmasız en önemli temel unsurlardan biridir. Dünya ilaç piyasası, kronik hastalıklar gibi yüksek getiri sağlayacak hastalıklara yatırım yapmaktadır. Kar oranlarını göz önünde bulunduran büyük ilaç firmaları, kendi pazar paylarını gözeterek geliştirilen ürün patentlerini tekelinde bulundurarak, ülkeleri dışa bağımlı hale getirmektedir. İlaçta dışa bağımlılık, ilaç sanayisi ile toplumsal sağlığı gözetecek bir denge kurulmasını giderek imkansız hale getirmektedir. İlaçta kur farkından dolayı yaşanabilecek risklerin öngörülmemesi bu dengeyi sarsmıştır” dedi.
Vatandaşların ilaca ulaşmasının zorlaştığına vurgu yapan Aksaz Şahbaz,”İlaçta kur farkından kaynaklı koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışının durdurulması yaşanan sorunlara bir yenisini daha eklemiştir. İsviçre merkezli Novartis firmasından ilaç temini ile ilgili yapılan açıklamaya göre koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacağının belirtilmesi ve kritik ilaçlara alternatif bir çözüm olan verilen eşdeğer ilaçlarında bulunmaması nedeniyle, vatandaşlarımızın ilaca ulaşması imkansız hale gelmektedir” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksaz Şahbaz  açıklamasında ilaçta dışa bağımlı olmanın ülkemiz açısından büyük risk taşıdığına değinerek şu ifadeleri kullandı; “AKP iktidarının uyguladığı hatalı ekonomik politikalar, enflasyon ve döviz kurunun kontrol edilememesi ve iktidarın ilaç fiyatlama politikasının sonucu olarak bugün itibariyle 33 TL civarında seyreden Euro kuru ilaç fiyatlarına 17,55 TL olarak yansımaktadır. Bunun sonucu olarak da ilaç firmaları bazı ürünlerini piyasadan çekmekte ve vatandaş ilaçsız kalmaktadır. Türkiye’de ilaç sektöründe yerli üretim teşviklerinin artırılması gerekmektedir. Bir ulusun ekonomik kalkınmasını etkileyen hususlardan birisi de sağlığın güvence altına alınması ve yaşam kalitesinin artırılmasıdır. İlaçta dışa bağımlılık ulusal güvenlik sorunudur. Uluslararası politikalardan doğabilecek tehdit ve güvenlik sorunları, gelecekte ortaya çıkabilecek savaş-ambargo, salgın hastalıklar gibi olaylar ilaçta dışa bağımlı ülkemiz için büyük bir risk oluşturmaktadır.
İlaç sanayisi geliştirilmeli, genetik ve immunolojik tedaviler ve yeni jenerasyon ilaçların üretimi de dahil olmak üzere araştırma geliştirme çalışmaları ile yerli üretim desteklenmelidir. İlaç sektörü ivedilikle yatırım yapılması ve geliştirilmesi gereken stratejik bir sektördür. İlaç ve tıbbi cihaz alanında teknolojik üretim ve çalışmalara yönelik teşvikler arttırılmalıdır.”
Vatandaşlarımızın ilaca ve sağlık teknolojisine ulaşma dolayısıyla da sağlık hakkı başka ülkelerin ve uluslararası firmaların insafına bırakılmaz.”