İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonunun (İMKON), konut sektörünün önde gelen projelerini ilgilileriyle buluşturmak için bu yıl 2.’sini düzenlediği Gayrimenkul Yapı ve İnşaat Malzemeleri Fuarı, ATO Congresium’da başladı. TOKİ ve Emlak Konut desteğiyle düzenlenen fuarın açılışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu da katıldı.
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, açılış konuşmasında konut talebinin arttığını ve inşaat maliyetlerinin konut üretimini etkilediğini belirtti. Tellioğlu konut fuarına ilişkin, özellikle son zamanlarda durağanlaşan konut arz-talep piyasasındaki durgunluğu hareketlendirmek adına arz ve talep kesimini bir araya getirmek gayesiyle hareket ettiklerini dile getirerek “Konut sektörünün çatı kuruluşu İMKON, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tüm ilgili kuruluşların desteğiyle Ankara’daki konut sektörünün önde gelen projelerini vatandaşlarla buluşturma hedefindeyiz” dedi.
“SEKTÖRÜN, BELEDİYELERİN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”Temel inşaat malzemesi fiyatlarındaki artışın ve arsa sorununun konut üretimini etkilediğine işaret eden Tellioğlu, “Bir inşaatın ortalama yüzde 50 maliyeti arsa. Dolayısıyla üzerine bir tuğla koymadan ortalama maliyetler, arsa payıyla 2 milyon liradan başlıyor. Ülke olarak zengin topraklara sahibiz ama maalesef büyükşehir ve diğer belediyeler, altyapısı hazır, yeterli derecede arsa üretiminden yoksunlar” dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılının başında 3,5 lira olan hafriyat döküm bedelini, 7 liraya çıkardığını, şimdi ise 15 liraya çıktığını ifade eden Tellioğlu, “Yüzde 400 civarında zam yapıldı. Sektörle bir istişare olmadı. Vatandaşın erişemediği konut fiyatları da böyle oluşuyor. Belediye, 15 liraya bu işi yapmak zorunda kaldıysa, bize versin biz bu hizmeti 5 liraya yapalım. Bu noktada oluşan girdi maliyetlerini belli sektörlere, makul enflasyon ölçeğinin kat kat üstüne koymak kabul edilebilir bir şey değil. Sektörün hem kentsel dönüşüm hem ticari hayat hem de yapılaşma noktasında büyükşehir ve diğer belediyelerin desteğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
“DOĞRU ŞEHİRCİLİKTE ISRAR ETMELİYİZ”Açılışta konuşan Ankaragücü Spor Kulübü Başkanı Faruk Koca, kendisinin de sektörden birisi olduğunu belirterek, doğru şehircilik için ısrar etmenin önemini şöyle vurguladı; “Kentlerin insanın üzerinde olumlu ve olumsuz önemli etkileri var. Dolayısıyla bir şehir planlamasının yapılması ve bu yapılırken de insanı merkeze alan değerlendirmeler gerekiyor. Ancak bizim geçmişten gelen yapılarımız bunun için yeterli değil, yeni bir perspektif sunmamız gerekiyor. Bu, daha doğru kentleşme ve dolayısıyla daha doğru sosyal hayatı getirecektir. Biz de sektörün yüklenici kısmı olarak doğru projeler ile doğru şehircilikte ısrar etmeliyiz. Kısa vadeli geleceğimizi ülkemizin menfaatine kurban etmemeliyiz.”
Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu da fuar açılışındaydı. Tuzcuoğlu, Türkiye’nin bir deprem bölgesi olup son yüz yıl içerisinde 6 üzerinde yaklaşık 60 tane deprem yaşadığımızın altını çizerek “Kaybettiğimiz insanların sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Yakın bir süre içerisinde hepimizi yasa boğan Kahramanmaraş depremi yaklaşık 11 şehir ve 14 milyon insanımızı etkiledi. Bu çerçevede ülke olarak yapmamız gereken ve uzun yıllardır ısrarla belirtilen, ülkemizin depreme hazır hale getirilmesi konusu. Bunu, özellikle kentsel dönüşümlerle yapmamız icap ediyor. Yapı stoğumuz deprem açısından riski görülüyor. Bugün, kentsel dönüşümle alakalı farkındalığı artırıp, kentsel dönüşüme hız vermemiz gerekiyor. 5393 sayılı kanuna kentsel dönüşümle alakalı bir madde konuldu. O süreçten sonra kentsel dönüşümle alakalı çalışmalar yasal zeminde başlamış oldu ancak 2005 yılından sonra biraz daha teknik bir boyut kazanıp gelişti” ifadelerini kullandı” diye konuştu.
Bütün bu işlerden ders alarak yeni bir yasal düzenleme hazırlamanın önemini vurgulayan Tuzcuoğlu, “Hem sektörümüzün önü açılsın hem de kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, Bakanlığımız bu anlamda özellikle İstanbul depremi konusunda hızlıca mesafe alabilsin istiyoruz. Bununla ilgili İstanbul’da bir şura yapıldı, yine belediyelerle istişare toplantılarımız oldu” dedi. Depremin getirmiş olduğu ekonomik yükün yaklaşık 110 milyar dolar civarında olduğunu belirten Tuzcuoğlu, “Bunun içerisinde sadece yıkım, toplama ve yapım maliyeti var. Ticari ve sosyal maliyetler içerisinde yok. Hal böyleyken bu konuya kıymet vermemiz gerekiyor” dedi.
“İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN BEKLENTİMİZ SAĞLAM VE UCUZ KONUT SİSTEMLERİ”“Bizim inşaat sektöründen beklentimiz depreme dayanıklı, sağlam, ucuz konut sistemleri” diyen Tuzcuğlu inovatif birtakım yöntemlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “İnşaat sektörünün maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Hem depreme dayanıklı hem de maliyetlendirme açısından daha makul seviyedeki modelleri tercih edip üretmemiz gerekecek. Bu konuda yurt dışından incelediğimiz birkaç model var” diye konuştu.
Tuzcuoğlu, yeni yaptıkları çalışmadaki hususları şöyle anlattı; “Yıllarca süren konut mahkemelerine karşı özellikle İstanbul ölçeğinde sadece bu konuya odaklanan ihtisas mahkemeleri, tebligatlarla ilgili birtakım kolaylaştırıcı ücretlendirmeler, kentsel dönüşümle alakalı inşaat ruhsatlandırmalarıyla alakalı kolaylaştırmalar. Saha tecrübelerimizle birlikte böyle çalışmalarımız oluştu, bunları meclisin iradesine sunacağız, orada neticelenecek ve bu alanda önemli bir yasal düzenlemeye kavuşmayı umuyoruz”