“İşçi enflasyonun ağır yükü altında ezildi”

Yüksek enflasyonun en çok kamu işçilerini vurduğunu ifade eden Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, “2024 yılında yaşanabilecekleri içeren uyarılarımızı yapsak da ne yazık ki memurlara yapılan seyyanen zam işçilere yapılamadı. Memur enflasyon karşısında bir nebze korunmaya alınırken işçi enflasyonun ağır yükü altında ezildi” dedi.
Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, sendika genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşSarıyer Ayazağa’da, sağanak yağış sonucu lüks araçlar suyla dolan park alanında kısmen suya gömülürken, araçların hasar almadığı belirtildi.an Öz Orman-İş Genel Aslan, orman teşkilatını mutlu etmek gerektiğini ifade ederek, “Tarımsal kapasitemizi geliştirenlerin ormanlarımızı koruyanların, hakkını ve hukukunu korumak, artırmak durumundayız” dedi.
“VERGİ MAĞDURİYETİ ÇOK NET GÖRÜNÜYOR”2024’de yaşadığımız geçim sıkıntısını 2025’de yaşamak istemiyoruz diyen Aslan, “Gelir adaleti sağlanamadığı gibi vergi adaleti de sağlanabilmiş değil. Vergide adalet, yanlış bir şey söylemiyoruz. Bir yanlışlığın düzeltilmesini istiyoruz. Orman ve TİGEM çalışanı arkadaşlarımızın bordolarına bakıldığında, vergi mağduriyeti çok net görünüyor. Ormanlar, insanlığın ortak mirasıdır. Ormanı korumak, orman işçilerinin, ateş savaşçısı kardeşlerimizin hakkını ve hukukunu korumakla başlar. Biz Öz Orman-İş olarak, Orman İşçilerinin ve TİGEM işçilerinin; mali ve sosyal haklarını artırmak, çalışma şartlarını düzeltmek, sosyal yardımlarını ve morallerini yükseltmek hedefleriyle sendikacılık yapıyoruz” dedi.
“GÖKYÜZÜNE SINIR KOYAMAZSINIZ”Dünyanın bir ucunda yanan bir fidanın bize de zararı var diyen Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Gökyüzüne sınır koyamazsınız. Bugün Amerika yanıyor bu yangının etkileri bütün dünyayı etkiliyor. Bunun yanında biz orman yangınları ile mücadele ederken çok eleştirildik. Bizi eleştirenler dışarıdan değil içeriden bizden dediklerimiz tarafından eleştirildik. Havadan müdahale hususunda sınıfta kaldığımızı söyleyen hatta bunu helikopterlerin olmadığı esnada videoya çekmeye çalışanlar bile oldu. Bütün kötü niyetli çabalara rağmen, söndürülemez denilen yangınları 16 gün gibi kısa bir sürede söndürdük. Şunu unutmayın bizim teşkilatımızın dünya ormancılarından bir farkı var biz ormanlarımıza yeşil vatan diyerek müdahale ederiz, biz yangınlara uzaktan değil, bire bir yakın temas kurarak müdahale ederiz çünkü biz şunu çok iyi biliyoruz yangınlar havadan müdahale ile yavaşlatılır, karadan müdahale ile de söndürülür. Bugün süper güç denilen Amerika’da 6 uçak 12 helikopterle ormanlara müdahale ediliyor. Amerika ağzı ile bizi eleştirenlere, Nerede devlet, nerede millet diyenler bu söylediklerime dikkat etsin. Biz 2022 orman yangınlarında 43 helikopter, 13 uçakla yangınlara müdahale ettik. Bunun yanında bire bir yangına müdahale eden, gece gündüz demeden ormanların içinde olan Ateş Savaşçılarımızın yeşil vatan aşkı var. Bu yüzden ülkemizdeki orman teşkilatının bir benzerini dünyada bulamazsınız.
Bu sebeple orman teşkilatımızın cesur, fedakâr ve inançla iş gören topluluğunu mutlu etmek, huzurlu kılmak gerek. Tarımsal kapasitemizi geliştirenlerin ormanlarımızı koruyanların, hakkını ve hukukunu korumak, artırmak durumundayız. Önümüzde 2025-2026 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi süreci var. 2024 yılında ekonominin, maaşların ve fiyatların durumu da ortada. 2024 yılında yaşanan, artan gider-yetmeyen gelir, düşmeyen enflasyon-yükselmeyen maaş gerginliği; 2025 yılında yaşanmasın. “MAAŞLARIMIZIN YÜZDE 45’İ VERGİYE GİDİYOR”Aslan maaşlardan kesilen vergileri sert bir dille eleştirerek şunlara değindi: “Yılın ikinci ayından itibaren yüzde 20’lik dilimden vergi kesiliyor. Yani maaş, yüzde 5 düzeyinde azalıyor. Yılın ikinci altı ayında ise yüzde 27’den vergi ödüyorsunuz. Maaşta yüzde 12 düzeyinde bir düşüş gerçekleşiyor. Maaş, vergi matrah ve oranları nedeniyle tam anlamıyla kuşa dönüyor. Doğrudan ve dolaylı vergiler üzerinden bakıldığında maaşlarımızın yüzde 45’i vergiye gidiyor. Burada biz şunu söylüyoruz. Benden, maaş cebime girmeden en az yüzde 15 gelir vergisi alınıyor. Üstüne bir de yaptığım harcamalardan dolayı, KDV ve ÖTV türü dolaylı vergilerle ilave yüzde 20 daha alınıyor. Basit olarak, maaşın her 100 lirasının en az 35 lirası vergiye gidiyor. Duruma göre bu bazen 50-55 liraya kadar yükselebiliyor. Hiç gecikmeden vergi yükümüzü düşürün diyoruz. Vergide adil olunmasını, makul olunmasını ve insaflı olunmasını istiyoruz.
Harçları, vergileri ve mal ve hizmet fiyat artışlarını geçmiş yıla göre hesaplayıp, kamu işçisinin maaşını gelecek yılın enflasyonuna göre belirleme teklifi, tüccar kurnazlığı yapmaktır. Devlet, tüccarlığa da kurnazlığa da itibar etmez. Çünkü, Devlet kurnaz olmakla değil adil olmakla yükümlüdür.”“ORMAN VE TİGEM İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARINDAKİ BOŞLUKLARI GİDERMELİYİZ”Orman ve TİGEM çalışanlarının maaş ve ücretlerine refah payı yansıtmanın makul ve adil karar olduğuna vurgu yapan Aslan, “İnsanı yaşatmak, sosyal hukuk devleti, adil devlet olmaktır. Çalışma şartları boyutuyla da Türkiye’nin uluslararası kuruluşların ders vereceği değil ders alacağı bir ülke olduğu ispatlanmalı. Orman ve TİGEM işçilerinin çalışma şartlarındaki boşlukları gidermeliyiz. Yanlışları düzeltmeli, eksikleri tamamlamalıyız. Mali ve sosyal haklarında, sosyal yardımlarında, mesai saatlerine ilişkin belirsizlikleri gidermek durumundayız. Orman işçilerimizle elde ettiğimiz kazanımları önemsiyor ve son derece değerli buluyoruz. 5 ay 29 günden 11 ay 29 güne çıkan çalışma süresi, son derece kıymetlidir. Kadro imkânı, emsalsizdir. Beraberinde şehitlik hakkı, olmaz denilenin oldurulmasıdır. Verdikleri katkı için teşkilatımıza ve üyelerimize teşekkür ediyoruz. Bu kazanımlardaki büyük desteği ve adil yaklaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a münhasıran minnettarız. Bu kazanımlardaki bakışın ve yaklaşımın toplu iş sözleşmesi sürecinde de ortaya konulmasını bekliyoruz.
Gelinen noktada, maaşlarımız ve enflasyon arasındaki yarışta enflasyonun galip geldiğini görüyoruz. Hiç kimse 20 kat artmış bir emekçi, işçi, emekli, asgari ücretli veya kamu görevlisi maaşı gösteremez. Evinize gelen elektrik ya da doğalgaz veya su faturası kadar artan bir maaş göstermek de mümkün değil. Maaşların 20 kat artması gibi bir talebimiz yok. Fakat, devletin kasasına giren artarken, milletin kesesine girenin azalması hatasına düşülmesin istiyoruz. Geçen yılki yüz lira yüzde 44 azalmış 56 liraya düşmüş. Biz, maaşlarımızın korunmasını değil artmasını istiyoruz” dedi.Enflasyona karşı koruma sözünün, sıfır zam yapmakla yetinmek olduğunu ifade eden Aslan konuşmasına şöyle devam etti: “Sıfır zam anlamına gelecek bir sonucu hedeflenmesini kesinlikle doğru bulmayız. Ben enflasyona karşı korunmak istemiyorum, ben enflasyonu yenmek istiyorum. Kamu tarafının bütçesi düzelirken, kamu tarafının kasası düzelirken emek tarafının, işçi tarafının kesesi delinmesin, kese küçülmesin diyoruz. Öyle bir şey ortaya koymalıyız ki, kamunun kasası da dolmalı, benim kesem de dolu kalmalı. Türkiye’nin bütçesi de bugünkü siyasi iktidarın geçmişten bugüne ortaya koyduğu başarıları dikkate aldığımızda siyasi iktidar bunu başaracak durumdadır. “TÜRKİYE’DE EMEKLİ OLMA İSTEĞİ AZALIYOR ÇÜNKÜ EMEKLİ GEÇİNEMİYOR”Emekli olma isteğinin azaldığına dikkat çeken Aslan emekli maaşlarının çok düşük olduğunu söyledi. Aslan sözlerine şöyle devam etti:“Önemli konulardan biri emekli maaşları, emeklilik hakları hususudur. Bakın Türkiye’de emekli olma isteği azalıyor. Neden? Emekli olanın, yaşam maliyeti artıyor maaş miktarı azalıyor çünkü. Emekli olmaktan korkuyor insanlar. Çalışırken 100 lira alan, emekli olduğu gün 45 lira alıyor. Emekli olduğunuz gün maaşınıza yüzde 60 kesinti geliyor zam gelmiyor. Ve doğal olarak emekli olduğunda da sıkıntı yaşamaya başlar. Bir de bu yıl biraz daha belirginleşen bu yıl emekli olursan maaşın %30 fazla olur, gelecek yıl olursan %30 düşük kalır durumu var. Salt bu nedenle emekli olan arkadaşlarımız oldu. Bunun da etkisiyle emekli olan sayısı orman tarafında 3 bine yaklaştı. Şunun altını çizmemiz gerekiyor, emekli olan işçilerimizin yerine alınacak olan işçilerin kalifiyeli olabilmeleri için en az 3 yıl gerekiyor. Greyder kullanıcısı beş yılda yetişiyor, arazöz şoförü üç yılda yetişiyor. Yetişmeyen işçilerden kaynaklı iş kazalarının son yıllarda arttığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu sebeple bir taraftan emekli verirken bir taraftan da yetişmiş insan gücü oluşturmamız gerekiyor. Yeni anayasa da çevre ve orman konusunda daha kapsamlı düzenlemeler istiyoruz. Ama sadece bu değil sendikal hayat noktasında da daha özgürleştirici bir anayasa istiyoruz. Grev hakkını, toplu sözleşme hakkını daha güçlü kılan, uluslararası entegrasyonu daha mümkün kılan, dünyaya yön veren sendikal hakları yeni anayasada görmek istiyoruz.”“ASGARİ ÜCRETLE BAĞI OLMAYAN ÜÇ CEPHE ASGARİ ÜCRETİ BELİRLİYOR”
Asgari ücreti belirleyen komisyona da eleştirilerde bulunan Aslan, “Asgari Ücret tespit komisyonunda şunu göz önüne alın, Devlet hiçbir çalışanına asgari ücret vermiyor. TÜRKİŞ de asgari ücretli üye yok, TİS’de de asgari ücret veren iş veren yok. Asgari ücretle bağı olmayan üç cephe asgari ücreti belirliyor. Bunların olmasında bir engel yok. Ama asgari ücretin gerçek muhataplarının işin göbeğinde olmasını sağlamak gerekiyor” diye konuştu. “2024 YILINDA İŞÇİYE YAPILMAYAN 2025 YILINDA YAPILMALI”Türkiye’de korona ile birlikte kamusal alanda ciddi daralmalar yaşandığını ifade eden Aslan, “İşçi daralan ekonomiden dolayı geçinemeyecek hale geldi. Enflasyonist ortam en çok kamu işçilerini vurdu. 2024 yılında yaşanabilecekleri içeren uyarılarımızı yapsak da ne yazık ki memurlara yapılan seyyanen zam işçilere yapılamadı. Memur enflasyon karşısında bir nebze korunmaya alınırken işçi enflasyonun ağır yükü altında ezildi. Dün yaşananların açmış olduğu yaralar daha fazla büyümeden kamu işçileri için koruyucu nitelikte olan iki unsurun oluşması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi sabitlenmiş vergi bir diğeri ise desteklenmiş seyyanen zam. 2024 yılında yapamadığımızı 2025 yılında yapmamız gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.