Dün sabah saatlerinde Marmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğünü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 5.1, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ise 4.9 olarak açıkladı. Aynı noktada 3 dakika sonra bu kez, AFAD’a göre 4.5 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldi. Gün boyu artı sarsıntılar devam etti.
Kuzey Anadolu Fayının Güney kolunda meydana gelen bir deprem olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, “Bu kol tarihsel olarak bakıldığında da oldukça aktif bir fay hattı. Mesela Gönen’de 1953 yılında 7,2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, 1983 yılında Biga’da 6,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş. 1944 yılında Edremit Körfezinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş. Yani can kayıplı büyük depremler üretebilen bir fay hattından bahsediyoruz. Mudurnu’da Kuzey Anadolu Fay hattının Güney kolunda yer alıyor. 5,1 büyüklüğünde depremden sonra çok sayıda artçı deprem meydana geldi. En büyüğü 4,5 büyüklüğündeydi” diye konuştu.
Gemlik Körfezindeki sanayi tesislerine dikkat çeken Alan, “Burada önemli bir unsur şu ki Gemlik Körfezi’nin kendisi bir fay hattının üzerinde. Yani yerleşim yerinin merkezi fay hattının üzerinde. Burada birçok sanayi tesisi var. Buradaki sanayi tesislerinin Bakanlar Kurulu başka bir bölgeye taşınması için kararını almasına rağmen ne yazık ki bu taşınma işlemi gerçekleşmedi. Sonrasında da bu sanayi tesislerini taşımadıkları gibi bir de TOGG fabrikasını bu bölgeye yaptılar. Bizler bu konuda defalarca uyarmış olmamıza rağmen ne yazık ki bizi dinlemeyerek fabrika kuruldu. TOGG fabrikası ile birlikte bu bölgede 300 bine yakın bir istihdam oluşacağı öngörülüyor. Buda fay zonu yakınına veya direk üzerine çok sayıda insan yerleşecek demektir. Tabi bu deprem Bursa, Yalova, Balıkesir’in özellikle kıyı şeridi ve İstanbul’da da hissedildi” ifadelerini kullandı.
Dikkat edilmesi gereken bir deprem olduğunu belirten Alan, “Özellikle zayıf mühendislikle yapılan ve yumuşak araziler üzerine yapılan konutlar büyük risk oluşturuyor. Yani burada illa 7 ve üzeri bir deprem olmasına gerek yok. Küçük depremlerde dahi can kayıplı hasarlar oluşabilir. Zaten Kuzey kolunun Yalova ile Tekirdağ arasındaki bölümün kırılmadığını biliyoruz. Burası en azından deprem beklenen yerlerden birisiydi. Güney kolu ise Mudurnu ve Göynük tarafında bekleniyordu. Gemlik Körfezi de son yıllarda belirli bir aktivite kazanmış durumda. Umut ederiz ki daha büyük depremlerle karşı karşıya kalmayız. Çünkü bu fay kolunda oluşacak büyük deprem Bursa’da oldukça gevşek ve niteliksiz zemin birimi üzerine oturan çok ciddi yerleşim yerlerinde ağır hasar ve can kayıplarına yol açabilir. Burada özellikle kıyı kentleri ve Bursa kent merkezi çok ciddi risk altında. Çünkü Kuzey Anadolu fayının Güney kolunun çok daha büyük depremler oluşturma riski var” diye konuştu.
Kuzey Anadolu fayının Güney kolunda meydana gelen bir depremin Kuzey kolunu da tetikleme ihtimali olduğunu belirten Alan, “Bu depremler beklenen İstanbul depremini de tetikleyebilir. Doğu Anadolu Fayını gördük. Güneydoğu Anadolu fayının Kuzey Kolu 9 saat sonra kırıldı. Olmaz diye bir şey yok. Tetikleyebilir. Çünkü aynı sistemin uzantıları bu faylar. Bir yerde meydana gelen deprem kuzey kolu yani Marmara depremini de tetikleyebilir” dedi.