Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Karikatür Derneği ve Karikatür Atölyesi iş birliğinde 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında kadınlar için Karikatür Atölyesi düzenledi. Kalıplaşmış ataerkil söz kalıplarının ele alındığı atölyede cümlelerin içerdiği şiddet tartışılarak Karikatürist Emre Yılmaz ve Çizer Hazal Başarır rehberliğinde mizahi yolla işlendi.
“Mikroplu Sözler” başlığı altında adam gibi, elinin hamuruyla erkek işine karışma, delikanlı kız, kocanın vurduğu yerde gül biter, kız almak-kız vermek, kızını dövmeyen dizini döver, yuvayı dişi kuş yapar, adam yerine koymak, adamakıllı, sözünün eri, saçı uzun aklı kısa, ben onu sevdiğim için dövdüm, ya benimsin ya kara toprağın, erkek adam ağlamaz, bilim adamı- iş adamı gibi ağıza pelesenk olmuş ataerkil deyişleri ironik bir dille ele alan atölye 20 üniversiteli kadının katılımıyla gerçekleşti.
Karikatürist Yılmaz, günün anlam ve önemine dair şöyle konuştu; “25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında topluma yerleşmiş olan olumsuz sözlere karşı ironi içerikli karikatürler çizdik. Mesela “Delikanlı kız” sözüne karşı bir huni çizdik, konuşma balonlarını da katılımcılarımıza bıraktık. Anlayacağınız cümlelerin içeriklerindeki şiddeti yok etmeye çalıştık. Bunu yaparken de şiddeti değil mizahın gücünü kullandık. Mizah ve karikatürün sempatik anlatım dili ile hem eleştirdik hem de olması gerekene dikkat çektik. Bir nevi ironik bir dille toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yapmaya çalıştık. Çünkü bizler kadın erkek olarak cinsiyetçi ayrımın yerine hep birlikte insanız diyoruz”
“TOPLUMDA SADECE ‘ADAMLAR’ YOK”Çizer Başarır ise bu tür etkinlikler bir araya gelip güzel şeyler paylaşmanın bilhassa hassas konular için oldukça faydalı olduğunu dile getirerek, “Şiddet temasından yola çıkarak toplumda dillere pelesenk olmuş bunca fazla deyim ve deyiş bulunmasına dikkat çekmek istedik. Misal en sık verdiğimiz örnek bilim adamı, iş adamı deyişleri… Bunlar canımızı yakıyor çünkü toplumda sadece erkekler, yani ‘adamlar’ yok”
Şiddetin sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik ve sözlü de olabileceğine değinen Başarır, “Ben de bir kadınım ve evet zaman zaman çeşitli şekillerde tacize uğrayabiliyorum. Anlık olarak tepki veremiyorum, basiretim bağlanıyor, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Anında tepki vermek çok önemli ancak anında tepki verebilmek için doğru bilinçlenmek, doğru farkındalık yaratmak, konuşmak, paylaşmak lazım. Biz bu tür şeyleri toplum olarak çok konuşmuyor, utanç verici sayıyoruz. Dolayısıyla üzeri örtülü kalıyor. Hayır, hiçbiri utanç verici değil. Hepimiz kadınız, hepimiz zaman zaman bu tür şeyler yaşıyoruz. Önemli olan doğru tepkiyi verebilmek. Bunu da yapabilmek için daha çok farkındalık yaratmak gerekiyor. O yüzden bu tür etkinliklere Karikatür Derneği olarak çok önem veriyoruz” dedi.
‘MİZAHI DA İŞİN İÇİNE KATARAK BİR ARADA OLUŞUMUZA ÇİÇEK AÇTIRMAK İSTİYORUZ’Toplum olarak birçok savaş arasında kaldığımızı dile getiren Başarır, “Günümüzde zaten çok tatsız gündemlere maruz kalıyoruz. Kadına şiddet de teması gereği çok ağır bir konu ve biz artık bir şeyleri değiştirmek; dolayısıyla daha çok konuşmak, paylaşmak ve yarattığımız farkındalıkla bu paylaşımı daha kolay kılmak, mizahı da işin içine katarak bir arada oluşumuza çiçek açtırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Atölye çıktıları 13 Kasım’da Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde sergilenecek.