Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Ankara’nın Çubuk ilçesinde hayvan pazarlarında hareketlilik artarken, kurbanlık fiyatları adeta cep yakıyor. 30 yıldır Çubuk’ta besicilik yapan ve kurbanlık satışı gerçekleştiren Ali Çankaya, bu yıl kurbanlık alacakların çok daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Ette beklenen fiyat artışının geçen yılın aksine gerçekleştiğini dile getiren Çankaya, buna rağmen yem maliyetleri ve genel giderlerin artması nedeniyle kurbanlık fiyatlarının yüzde 40’a varan oranlarda yükseldiğini belirtiyor.”BU YIL ORTAK KESİMİN ALT LİMİTİ 10 BİN TL”Besici Ali Çankaya’nın verdiği bilgiye göre, bu yıl 400 ile 500 kilo arasındaki büyükbaş hayvanlara talep daha fazla. Fiyatlar ise cep yakıyor:Ortak kesim (7 kişilik): 20 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor.3 kişilik ortaklıkla alınan hayvan: 15 bin TL ile 22 bin TL arasında.Tek kişilik alımlarda: 25 bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar çıkıyor.Kişi başı düşen ortalama maliyet: 8 bin TL ile 12 bin TL arasında.Hisse kurbanlıklar (35–40 kg et): En düşük 5 bin 500 TL.Kurban fiyatlarının bu yıl oldukça yüksek olduğunu belirten Çankaya, “Geçen seneye göre yüzde 40’a yakın zam söz konusu. Yem fiyatlarındaki artışla biz daha da fazlasını bekliyorduk, ama bu bile vatandaş için ciddi bir maliyet” dedi.
“KURBANLIK ALIRKEN UCUZA KAÇMAYIN, NE YEDİĞİNE BAKIN”Çankaya, ucuz kurbanlıkların arkasında genellikle kalitesiz yem ve kötü barınma koşulları olduğunu vurgularken, “Yemek artıklarıyla hayvan besleyenler var. Biz ise hayvanlarımızı arpa, yulaf ve mısırla doğal şekilde besliyoruz. Kaliteden ödün vermeyiz” diye konuştu. Ayrıca, “Bir hayvanın aylık yem maliyeti 3000 TL’ye kadar çıkıyor. Biz bu maliyeti müşteriye yansıtmıyoruz” diyerek, kaliteli hayvanın ucuz olmayacağını net bir şekilde ifade etti.“20 KİŞİLİK KURBAN OLMAZ! KURBANIN BAŞINDA OLUN”Kurban ibadetinin ciddiyetine de değinen Çankaya, bazı kurum ve vakıfların bir hayvanı 20 kişiye paylaştırdığına dikkat çekti. “Bu şekilde kesilen kurban, kurban olmaz. Hisse usulü kesilecekse kişi sayısı 7’yi geçmemeli. Kurbanın başında olun, kesildiğini gözünüzle görün. Üçte birini yiyin, üçte ikisini ihtiyaç sahiplerine dağıtın” diyerek vatandaşlara çağrı yaptı.SON TAVSİYESİ NET: “FİYATA ALDANMAYIN, KURBANLIK SAĞLIKLI VE HELAL OLMALI”Kurban almak isteyen vatandaşlara son uyarısını da yapan Çankaya, “Kurban kesilecek yerin temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin. Kesimi modern mezbahamızda yapıyoruz. Müşterilerimizin büyük çoğunluğu kurbanlarını burada kestirip alıyor. Taşıma ve kesim için ekstra ücret alınsa da pazarlık payımız her zaman var” diyerek kurban pazarına erken gelenin kazançlı çıkacağını belirtti.
YUMAKLI: 5 MİLYON HAYVAN HAZIRKurban Bayramı’na yaklaşırken açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise şunları söylemişti: “Halkımızın kurban ibadetini sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapması için tüm tedbirlerimizi aldık. Ülke genelinde İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığıyla koordineli şekilde yol kontrol ve denetimlerini artırdık. Hayvan satış yerlerinde de denetimlerimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızın sağlıklı kurbanlık hayvanlara ulaşımını sağlamak adına tüm tedbirlerimizi alacağız. Ocak ayında yürürlüğe koyduğumuz hayvancılık yol haritasının sonuçları bize hayvansal üretimimizin arttığı yönündeki istatistiklerle geri döndü. Bu sene kurbanlıkla ilgili hiçbir sorunumuz yok, yeterli düzeyde. Büyükbaş hayvanda geçen sene kesilen kurbandan yüzde 60 daha fazla kurbanlığı bu yıl arz ettik. Küçükbaşta ise geçen sene kesilen hayvanların yüzde 55 daha fazlasını kurbanlık olarak arz ettik. Bu minvalde herkes gönül rahatlığıyla ibadetlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilir.”
