Memur-Sen’den Refah Payı Çağrısı: “Sadece Enflasyon Farkı Yetmez”

“Gerçek enflasyonla maaşlar arasındaki uçurum büyüyor” diyen Yalçın, refah payı talebini yineledi; 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin adil ücret ve sosyal denge için bir dönüm noktası olması gerektiğini belirtti.2025 yılı haziran ayı enflasyon oranı yüzde 1,37 olarak açıklanırken, 6 aylık enflasyon yüzde 16,67 oldu. Enflasyon farkı olan yüzde 10,07 ile kamu görevlileri ve emeklilerinin maaş artışı yüzde 15,57 olarak belirlendi. Buna göre; en düşük kamu görevlisi maaşı 41 bin 120 TL’den 47 bin 520 TL’ye, en düşük kamu görevlisi emekli aylığı ise 19 bin 570 TL’den 22 bin 615 TL’ye yükselecek.
GERÇEK ENFLASYON CEBE YANSIYOR, MAAŞLAR GERİ KALIYORHenüz maaş artışları yansımadan temmuz ayında doğalgaza gelen zamlar ve piyasada yaşanan fiyat artışlarının vatandaşın cebini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Yalçın, TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon ile halkın hissettiği enflasyon arasındaki farkın giderek büyüdüğünü ifade etti.
Yalçın, “Enflasyonun artış hızı azalsa da maaşlardaki erime daha da hızlanıyor. Kira fiyatlarının uçtuğu, geçim derdinin ağırlaştığı bir dönemde kamu çalışanlarına ve emeklilere mutlaka refah payı verilmelidir.” diyerek çağrıda bulundu.
8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME: ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT OLMALI
Başkan Yalçın, kamu personel sisteminde maaş dengesizliklerinin arttığını, görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki farkın sistemde ciddi çarpıklıklar oluşturduğunu belirtti. 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin bu adaletsizlikleri gidermek adına milat olması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“’Sahadan Masaya Talebiniz Teklifimiz Olsun’ anlayışıyla 4 binden fazla talep topladık. Temmuz sonunda teklifimizi açıklayacağız. Kamu İşvereni ise masaya ilk görüşmede somut teklifle gelmeli, düzenlemeleri tartışmalı ve ortak karara varmalıdır.”
TALEPLER NET: 3600 EK GÖSTERGE, VERGİ ADALETİ, ÜCRET İYİLEŞTİRMESİMemur-Sen’in öncelikli talepleri arasında şu başlıklar öne çıkıyor:
– 1. Dereceye 3600 ek gösterge verilmesi- Gelir vergisi oranlarının sabitlenmesi- Mühendis, teknik, idari ve akademik personel ücretlerinde iyileştirme- Görev aylığı ile emekli aylığı dengesinin sağlanması- Kadın kamu görevlileri ve engelli personel için pozitif düzenlemeler
Genel Başkan Ali Yalçın, kamu İşvereninin, geçiştirme yerine çözüm üretme niyetinde olması gerektiğini belirtti.
İŞÇİLER VE EMEKLİLER MAĞDUR EDİLMEMELİMesajında kamu işçileriyle yürütülen toplu iş sözleşmelerinin halen sonuçlanmadığını hatırlatan Yalçın, hayat pahalılığı karşısında işçilerin 6 aydır büyük zorluklar çektiğini ifade etti.
“Kamu işçisi kardeşlerimizin sözleşmesi ivedilikle sonuçlandırılmalı, alın terinin karşılığı eksiksiz verilmelidir,” diyerek çağrıda bulundu.
HAKEM KURULU KARARLARI YETERSİZ KALDIHakem Kurulu’nun geçmiş dönemlerdeki kararlarının kamu görevlilerinin lehine sonuçlanmadığını belirten Yalçın, 2024 ve 2025 yıllarındaki maaş artışlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını vurguladı.
“Yüzde 5’lik artışın bu koşullarda kamu görevlisini koruması mümkün değildir. Gerçek enflasyonla ilgisi olmayan tahminler üzerinden artış yapmak çalışanı cezalandırmaktır. Bu nedenle refah payı mutlaka gündeme alınmalıdır.”
GEÇİM KRİZİNE KARŞI ADİL MAAŞ, GÜÇLÜ SÖZLEŞMEMemur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde kamu görevlileri ve emeklilerinin mağdur edilmemesi gerektiğini, ekonomik gerçeklikler dikkate alınarak adil düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.
Yalçın, “Alın terinin hakkı eksiksiz verilmeli, kamu çalışanlarının geçim derdi sona ermeli” dedi.