Ancak bu hareketlilik, fiyat artışlarının gölgesinde gerçekleşiyor. Ankara’da uzun yıllardır mobilya esnaflığı yapan Ali Karataş, mobilya fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı hem sektörün hem de tüketicilerin yaşadığı zorlukları detaylıca anlattı.
Ekonomik koşullar mobilya sektörünü de derinden etkiledi. Uzun süredir Ankara’da mobilya esnaflığı yapan Ali Karataş konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, mobilyanın artık insanlar için lüks haline geldiğini ifade etti. Evlilik gibi özel durumlar dışında mobilya satışlarının çok düşük olduğuna değinen Karataş, “Pandemi baş gösterdiğinde hammadde bulmakta zorlanıyorduk, şimdilerde ise bulduğumuz hammaddeye çok yüksek fiyatlara satın alıyoruz. Bu durum ise mobilya fiyatlarının sürekli artmasına neden oluyor” dedi.
MOBİLYADA SÜREKLİ FİYAT ARTIŞI
Ali Karataş, mobilya sektöründe kullanılan malzemelere gelen zamların üreticiler üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti. Karataş, “Kullandığımız malzemeler her ay zamlanıyor. Malzeme satın aldığımız kişiler, ellerindeki ürünleri yüzde 10 gibi yüksek oranlarla zamlı alıyor ve bize de bu artışı yansıtarak satıyorlar. Bu durum bizi zorlamanın ötesinde, fiyatlarımıza da doğrudan etki ediyor. Sonuç olarak mobilya fiyatları her geçen gün daha da artıyor” dedi. Malzeme fiyatlarındaki bu sürekli artışın, mobilya sektörünü müşteri taleplerini karşılamada sıkıntıya soktuğunu vurgulayan Karataş, “Artık insanlar için mobilya ihtiyaçtan çok lüks haline geldi. Bu da sektörün geleceğini tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
“MOBİLYA İNSANLAR İÇİN LÜKS”
Esnaf olarak gözlemlerini aktaran Karataş, insanların alım gücünün düştüğünü söyledi. Mobilya gibi eşyaların artık insanlar için lüks olduğuna değinen Karataş, “Eğer bir ailenin mobilya ihtiyacı varsa ve çok da acil değilse mobilya ihtiyacını erteliyor. Çünkü şu an her anlamda insanlar bir belirsizlik içindeler. Mobilya ihtiyacı yerine gıda, giyim gibi temel ihtiyaçlarına öncelik veriyorlar ve bunun için para ayırıyorlar. Mobilyaya eskisi gibi rağbet yok” dedi.
Mecbur kalmadıkça kimsenin mobilya almak ya da yaptırmak istemediğini ifade eden Karataş, “Artık insanlar evlilik haricinde mobilya alımına pek yönelmiyorlar. Diyelim ki kişi mutfak dolaplarını değiştirmek istiyor eğer ki çok acil değilse bu isteğini erteleyebiliyor. Çünkü insanlar piyasaya güvenemedikleri için borç yapmak istemiyorlar ya da ellerindeki parayı mobilya için harcamak istemiyorlar” dedi.
Kendilerinin sipariş üzerine mobilya yaptıklarını ve bunun biraz maliyetli olduğunu söyleyen Karataş şunları söyledi: “İnsanlar sipariş üzerine mobilya almaktansa daha ucuz olduğu için hazır setlerden alıyorlar. Zaten herkesin bildiği birkaç büyük mağaza var daha çok oralar tercih ediliyor. Çünkü bu tür mağazalar hem daha düşük kalitede malzeme kullandıklarından ucuza ürün temin ediyorlar hem de kredi kartına çok sayıda taksit yaptıklarından tercih ediliyorlar. Aslına bakarsanız o tür büyük mağazalarda satılan ürünler de bizim yaptığımız ürünler kadar sağlam değiller. Fakat insanların alım gücü git gide düştüğünden, az önce dediğim gibi mobilya artık insanlar için ihtiyaçtan ziyade lüks olarak görüldüğünden daha ucuzunu tercih ediyorlar.”
MÜŞTERİLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Artan maliyetlerin ve fiyat yükselişlerinin tüketiciler üzerindeki etkisi dikkat çekiyor. Müşteriler, mobilya alımında karşılaştıkları zorlukları şu şekilde dile getiriyor:
Elif K. (30, Memur): “Mobilya fiyatları gerçekten çok yüksek. Düğün hazırlığındayız ve bütçemizi aşmamak için kaliteden ödün vermek zorunda kalıyoruz. Bu durum bizi ekonomik olarak çok zorluyor.”Ahmet Y. (45, Öğretmen): “Evdeki mobilyaları yenilemek istedik, ama fiyatlar yüzünden beklemek zorunda kaldık. Mevcut mobilyalarımızı daha uzun süre kullanmayı planlıyoruz.”Cansu T. (28, Mühendis): “Mobilya fiyatları artık insanlar için neredeyse ulaşılmaz bir hâle geldi. Büyük mağazalarda çok fazla taksit imkânı sunuluyor, ama yine de fiyatlar bütçemizi aşacak düzeyde.”
DÜĞÜN SEZONUNUN GETİRDİĞİ YOĞUNLUK
Düğün sezonu, mobilya sektörü için en hareketli dönemlerden biri olarak kabul edilir. Evlilik hazırlığındaki çiftlerin mobilya taleplerini değerlendiren Karataş, bu sezonun sektöre hareketlilik getirdiğini ancak yükselen maliyetlerin bu hareketliliği gölgelediğini söyledi.
Düğün yapmanın başlı başına büyük bir masraf olduğuna dikkat çeken Karataş, “Mobilyaya ayırdıkları bütçe sınırlı olduğu için çiftler daha çok uygun fiyatlı ürünlere yöneliyor. Bu da genellikle fabrikasyon üretim yapan büyük mağazalara talebi artırıyor” dedi.
Karataş, müşterilerin daha çok taksit imkânı sunan ve uygun fiyatlarla seri üretim mobilya satan büyük mağazaları tercih ettiğini, bu durumun küçük esnafları zor durumda bıraktığını vurguladı.
BÜYÜK MAĞAZALAR KÜÇÜK ESNAFI ZORLUYOR
Mobilya sektöründe faaliyet gösteren büyük mağazaların seri üretim yaptığı için maliyetleri düşük tuttuğuna dikkat çeken Karataş, küçük esnafın bu fiyatlarla rekabet etmesinin mümkün olmadığını belirtti.
“Biz özel siparişle çalışan esnafız” diyen Karataş sözlerini şöyle sürdürdü: “El işçiliğiyle yüksek kaliteli ürünler üretiyoruz, fakat büyük mağazaların fiyatlarına yaklaşmamız imkânsız. Onlar fabrikalarda seri üretim yaparak çok düşük maliyetle ürün üretiyorlar. Bu da doğal olarak fiyatlarına yansıyor” dedi. Özellikle eski masif mobilyaların hem sağlamlığı hem de fiyat yüksekliği nedeniyle tercih edilmediğini belirten Karataş, “Eski masif mobilyadan yatak odası yaptırılacak olsa fiyatı 35 bin lirayı bulabiliyor. Bu da insanların daha ucuz fabrikasyon ürünlere yönelmesine neden oluyor” diye ekledi.
GELECEĞE UMUTLA BAKIŞ
Karataş, alım gücünün düşmesiyle mobilya sektörünün zor günlerden geçtiğini, ancak esnafların kaliteli hizmet sunmaya devam etmek için direnç gösterdiğini ifade etti.
Karataş, “Eğer mobilya ihtiyacı çok acil değilse insanlar bunu erteliyor. Gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlara öncelik veriliyor. Ancak biz esnaflar olarak umudumuzu kaybetmiyoruz, dayanışma içinde sektörü ayakta tutmaya çalışıyoruz. Umarım piyasalardaki belirsizlik kısa sürede sona erer ve işlerimiz düzelir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
