Alman asıllı Henry Morgenthau, ABD’nin Osmanlı İmparatorluğunda 1913 yılı Aralık ayı ile 1916 yılı Şubat ayı arasında görev yapan büyükelçisi idi. Başkan Wilson’a yakınlığı ile bilinen Morgenthau, 1918 yılında saygın yayınevi Doubleday tarafından yayımlanan bir kitap yazmıştır: “Büyükelçi Morgenthau’nun Öyküsü” (“Ambassador Morgenthu’s Story”).
Kitabın mesajı 301 – 325. Sayfaları arasında verilmiştir. Bu bölümün başlığı çok kesindir: “The Murder of a Nation” (“Bir Ulusun Katli”) Katledildiği iddia edilen ULUS (?) Doğu Anadolu’daki (Ortalama en çok % 30) AZINLIK Ermeni toplumudur.
Osmanlı Devleti 1 Nisan 1917 tarihinde, Almanya’ya savaş ilan ettiği için ABD ile diplomatik ilişkilerin keserek Washington’daki elçiliğini kapattığı için, Morgenthau’nun Kitabı’na itiraz eden olmamıştır. Ermeniler de Türkiye aleyhindeki tüm faaliyetlerinde serbest kalmışlardır.
Kitaba ilk Türkçe itiraz, eleştiri, YAYIMLANDIKTAN 73 YIL SONRA 1991 yılında Amerikalı akademisyen, o tarihte Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, Prof. Heath Lowry’nin kitabıdır: “Büyükelçi Morgenthau’nun Öyküsü’nün Perde Arkası”.
Prof. Lowry, Morgenthau’nun Kitabının ABD’deki Türkiye aleyhtarlığı açısından önemini şöyle açıklamıştır:
“Amerikalıların nesiller boyu belirli bir ulus ve ülkeye bakış açılarının şekillendirilmesinde, “Büyükelçi Morgenthau’nun Öyküsü” diye bilinen kitap kadar etkili olanı çok azdır.
“1920’lerde Amerikan kamuoyunun belirgin özelliklerinden biri haline gelen ve günümüzde de uzantıları gözlenebilen güçlü bir Türk aleyhtarlığının temel taşlarından biri olarak Morgenthau’nun kitabı, İttihat ve Terakki Hükümeti’nin Birinci Dünya Savaşı’nı bahane ederek Ermeni azınlığına karşı planlı bir soykırım uyguladığı inancının ana çıkış noktalarından biri olamaya devam ediyor.”
Morgenthau’nun Kitabının Türkçe çevirisi 1918 yılından 87 yıl sonra 2005 yılında Belge Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
Belge Yayınlarının çevirisi; Doubleday’in 1918 baskısı İngilizce aslından değil; Kıbrıs kökenli aşırı Türk ve Türkiye karşıtı Ermeni Ara Sarafian’ın İngiltere’de kurduğu Gomidas Enstitüsü’nün “Ermeni Soykırımı Dokümantasyon dizisinin bir bölümü olarak” yayımlanan Gomidas yayınından yapılmıştır.
Kitabın, İÇİNDEKİLER listesinden önceki (4. Sayfası) boş sayfada “1.5 milyon Ermeni Soykırımı”nı vurgulayan şöyle bir bilgi vardır:
“Bu kitap, Bn. Maro ve Dr. Zareh Hovannesian tarafından Ermeni Soykırımının bir buçuk milyon kurbanının anısına ithaf edilmiştir.”
Belge Yayınları, yayımladıkları çeviride “Yayımcının Önsözü” başlığı altında Ara Sarafian imzalı dört sayfa bir önsöze yer vermiştir. Bu önsözden kısa bir alıntı:
“Ambassador Morgenthau’s Story”deki en çarpıcı bölümler Ermeni Soykırımıyla ilgili olanlardır… Elinizdeki Morgenthau anıları “Ambassador Morgenthau’s Story”nin birinci baskısından (1918) alınmıştır (?). Orijinal metin yeniden biçimlendirilmiştir…”
Belge Yayınları, yayımladıkları çevirinin arka kapağında şu ek bilgiyi vermiştir:
“Anıları (Morgenthau’nun) şu anda tarihçiler açısından değeri biçilmez bir kaynaktır. Morgenthau 1915 Ermeni Soykırımı’na tanık olmuştur.” (NOT: Morgenthau İstanbul dışına çıkmamıştı.)
Türkçe çeviri hakkında son söz: Kitabın ‘Ermeni Soykırımı’ sözcüklerine bir tek sırtında yer bulunamamış! Belge Yayınlarını …le kınıyorum. Yazılı açıklama isteyeceğim.
Morgenthau’nun Öyküsü hakkında İnternette bulabildiğim tek yazı, Prof Haluk Selvi’nin 2015 yılında yazıldığı anlaşılan Marmara Üniversitesi makalesi: “ABD Büyükelçisi Henry Morgenthau Öyküsü ve Gerçekler”.
(Devamı: Bir sonraki yazımın (Askıda Hayat) ikinci bölümü.)