Muhteşem Mehmet (1)

Rize -Pazar Haçapit’ten Dünyanın Zirvesine… 
Ödül öncesi. Sunum  Haçapit’ten başladı…
Bunları izlerken, dinlerken, yazarken gururlanıyor insan.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan, Sağlık bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun söylediği gibi… 
“Haberal hocamız, Türkiye Cumhuriyeti’nin beşeri sermayesidir. Onun ve ekibinin başarıları 85 milyon Türk vatandaşın gururudur.”
İBB Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ise” Haberal hocanın önünde saygıyla eğiliyorum” demesi…
Bakan Memişoğlu, Hacettepe Üniversitesi’nden Haberal hocanın öğrencisidir ayrıca..
Sağlık bakanı Memişoğlu, İstanbul valisi Gül, İBB Belediye başkanı İmamoğlu, bu gururla, Haberal hoca ile el ele birlikte girdiler salona. Siyaset üstü bir tabloyu bütün dünyaya gösterdiler. Olması gerektiği gibi…
Prof. Dr. Mehmet Haberal ile ilgili çok yazı yazdım. Buna rağmen Haberal Hoca’yı anlat deseler, anlatamam. Çünkü onun hayat hikayesi, başarıları, aldığı uluslararası ödülleri kısaca anlatılmaz. Sayfalara sığmaz. 
Rize Pazar’ın Haçapit (Subaşı) Köyü’nden başlayan başarı silsilesine bir yenisi daha eklendi. Ve dünya onu ayakta alkışladı… 7/24 ayakta. Bir bardak suyu bile bir anda bitirecek kadar vakti olmuyor. Yemek için oturuyor, yemeden kalkıyor, Dünya onu ayakta alkışlıyor. Ödüle boğuyor. Ya biz?  85 milyon Türk vatandaşın gurur kaynağı olan Haberal hocanın başarılarını bile haber yapamayan medya guruplarına ne demeli?
Ve ilk….
Dünya Organ Nakli Derneği’nin (TTS) 30. Uluslararası Kongresi, Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde; ilk kez İstanbul’da yapıldı.. Derneğin toplantıları bu yıla kadar ABD ve Avrupa’da yapılıyordu. 2018-2020 yıllarında Derneğin başkanlığını yürüten Prof. Haberal, bu kuralı değiştirdi. Toplantıların bölgesel olmasına, ilk bölgenin de bizim bölgemiz olmasına karar verdi.
30. Kongrenin adresi olarak da İstanbul’u belirledi. 22-25 Eylül 2024 tarihinde, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Kongreye dünyanın dört bir köşesinden, transplantasyonda öncü binlerce bilim insanı katıldı. Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurduğu Ortadoğu Organ Nakli Derneği (MESOT), Türk Dünyası Transplantasyon Derneği (TDTD) ve Türkiye Organ Nakli Derneği (TOND) de kongreye destek verdi.
Bu kongreyi, Haberal hocamızın davetlisi olarak biz de yakından izledik ve hayatımızın doktorasını yaptık. Hocayı izlemekten başım döndü. Üç başbakana danışmanlık yapan birisi olarak böyle tempoyu hiçbir zaman görmedim… 
Haberal hoca başarı, nezaket, zarafet, hüner ve marifet hepsini bünyesinde barındırmış. Ses cihazlarından, kayıt sistemine, oturma düzenine. Gelen misafirlerin her biri ile tek tek ilgilenmesine kadar, kongrenin her ayrıntısı ile ilgilenmesi, takdire şayandı. Ekibi ile uyumu her şeyin üzerindeydi…
İnsan hiç mi yorulmaz? Yerinde oturmaz mı? Her saniyesi dolu. Özel fotoğrafçısı Murat, üç bin iki yüz kişiyle fotoğraf çekti. Bütün konuklarını masadan kürsüye kadar eşlik etti. Hiç dikkatiniz çekti mi? Hocanın gömlekleri beyaz, kravatları kırmızı. Ay yıldızlı bayrağımızı simgeliyor.
Türkiye’yi bütün dünyaya tanıttı. İstanbul Boğaz köprüsü, Ortaköy’deki tarihi cami ve Türk bayraklı tanıtım filmi, bütün ülkelerde gösterildi. Kültür ve Turizm bakanlığı, devletin bütçesi ve yurt içi ve yurt dışındaki ekipleri ile yapamadığı, Türkiye’nin tanıtımını Haberal Hoca kendi imkânları ile yaptı. Bakanlık sınıfta kaldı. Bakan Mehmet Ersoy, en azından sağlık bakanı Memişoğlu gibi manevi destek verebilirdi…
Bilimde en seçkin dünya ödülü….
Ve bir ilk yaşandı… Bilimde en seçkin dünya ödülü Medawar, kongrenin son gününde; 25 Eylül’de, ilk kez bir Türk bilim insanına; Prof. Dr. Mehmet Haberal’a takdim edildi. Dünya bilim insanları Haberal hocayı ayakta alkışladı…
Dünya Transplantasyon Derneği, Medawar ödülü sahiplerini; “transplantasyon alanına olağanüstü katkılardan dolayı toplum tarafından verilen en büyük onur olan prestijli 2024 Medawar Ödülü’nün kazananlarını duyurmaktan gurur duyar.” başlığıyla resmi internet sitesi üzerinden duyurmuştu.
Medawar Ödülü, evrensel olarak bilimsel başarı için en seçkin dünya ödülleriyle eş değer olarak kabul ediliyor. 1990 yılından beri verilen Medawar ödülü, Prof. Thomas Starzl, Prof. Sir Roy Calne gibi organ naklinde öncü isimlere verildi.
Atina Akademisi tarihinde ilk kez bir yabancıya, Prof. Dr. Haberal’a Yüksek Şeref Ödülü verildi
Prof. Dr. Mehmet Haberal, 16 Nisan 2024’te de Ay Yıldızlı Türk Bayrağını komşuda dalgalandırmış, Türkiye’yi gururlandırmıştı. M.Ö. dördüncü yüzyılda kurulan, Sokrates gibi birçok filozofun yetiştiği, Atina Akademisi’nin Yunan olmayan bir yabancıya verdiği ilk yüksek şeref ödülü Prof. Dr. Mehmet Haberal’a layık görülmüş, Haberal bu ödülü Atina’da düzenlenen törenle teslim almıştı. 
Haberal, artık akademinin de bir üyesiydi. Yunanistan Sağlık Bakanı, Büyükelçiler, Baş Papaz, bilim insanları, üst düzey birçok katılımcının yer aldığı törende konuşma yapan Haberal, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle, şükranla andı… Meslektaşlarına teşekkür etti. “Sizi başka ülkelere muhtaç etmeyiz” diyerek, komşu ülkeye destek ve iş birliği mesajı verdi. Haberal’ın ülkesine yaşattığı gurur, Yunan medyasında “Atina Akademisinde Bir Türk” manşetleriyle geniş yer buldu. 
Demikhov Madalyası Prof. Dr. Mehmet Haberal’a takdim edildi 
Prof. Dr. Mehmet Haberal’a, Mayıs ayında ise Rusya Transplantasyon Derneği tarafından, 11. Moskova Transplantasyon Kongresi’nde, Demikhov Madalyası takdim edilmişti.
Devamı yarın…