Her yıl “Yok artık!” dediğimiz bir yıl oluyor. Her gün yepyeni gelişmelere uyanıyoruz. Görsel gazeteciler bu gelişmeleri takip etmek için insanüstü bir gayret sergiliyor. Maalesef ki en tehlikeli yerlerden sizlere gelişmeleri ulaştırmaya çalışan gazetecilerden hayatını kaybedenler de oldu.
Gazetecileri Koruma Komitesi (The Committee to Protect Journalists, CPJ) verilerine göre Meksika, Kolombiya, Sudan, Filistin, Lübnan, Suriye, Irak, Pakistan, Hindistan, Rusya, Bangladeş, Myanmar ve Endonezya’da 96 gazeteci öldürüldü. Amaçları, haber yapmak için gittikleri olaylarda yaşananları, orada bulunamayan insanlara aktarmaktan başka bir şey olmayan bizler; engelleniyoruz, öldürülüyoruz. Bazılarımız uzuvlarını kaybediyor. Yaptığımız işin bedeli bu kadar ağır olmamalı.
Geride bıraktığımız 2024 yılında da savaşlar, seçimler, suikast girişimleri, felaketler, siyasi karışıklıklar hayatlarımızdan ve haberlerimizden eksik olmadı. Çok sayıda ölüm haberi gördük medyada. İnsanlar ve hayvanlar acımasızca öldürüldü. Gazeteciler, değiştirebilme umuduyla yaptıkları haberleri geride bıraktılar. Dünya değişimi için bir insan hayatı gerçekten çok kısa.
Peki, foto muhabirlerini 2025 yılında neler bekliyor olabilir?
Çok sürpriz bir gelişme olmasını beklememekle birlikte, foto muhabirlerinin değişen çalışma düzeniyle ilgili gelişmeler olabilir. Drone kullanımının daha da artması tahmin edilebilen bir durum. Fotoğraf düzenleme ve anahtar kelime ekleme süreçlerinde yapay zeka araçlarının daha fazla kullanılabilir hale gelmesi de olası.
Başka bir nokta ise, geleneksel basın kurumlarındaki ve yerli-yabancı ajanslardaki istihdam azalırken, bağımsız foto muhabirlerin sayısının daha da artabilecek olmasıdır. Bu durum, kişisel markalaşma ve ağ (network) gücünü daha da önemli hale getirecektir.
Ayrıca, haberlerin daha çok sosyal medya mecralarından takip edilmesi, bu platformlara uygun görüntü ve fotoğraf çekimini gerektirecektir. Hızın daha da önem kazanması, çekilen görüntülerin anlık olarak iletilmesini şart koşacak ve bu durum foto muhabirleri üzerindeki baskıyı artıracaktır.
Yukarıda verdiğim örnekler ışığında, çekişmenin çok daha fazla olacağı sektörde, yeni gelir modelleri oluşturma ve geliştirme yolunu tercih etmeleri ayrıca önemli olacaktır. Bu çekişme ile birlikte, görsel habercilerin haklarını ve ayakta kalmalarını sağlayacak yeni yasal düzenlemelerin de acilen yapılması gereklidir.
Bu yılı noktalayıp bu sayfayı kapatırken, hepimizin daha çok gülmeye, eğlenmeye ve sorunlarımızı daha az dert edeceğimiz günlere ihtiyacı var. Hepimiz karanlıkta yönümüzü bulmaya gayret ediyor ve bunun için görsel haberciler olarak ışıkla haber yapmaya ısrarla devam ediyoruz.
Herkesin sağlıklı olduğu ve tüm dileklerinin gerçekleştiği bir 2025 dilerim. Mutlu yıllar!
