Ödemiş, Ulus tarihi kent merkezi yenileme çalışmaları başta olmak üzere Ankara’da tarihi mekanların korunması adına yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Ödemiş, eski yapıların özgün dokusunu bozmadan restore ettiklerini vurguladı. Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültürel Değerleri Anlama Çalıştayı” projesi kapsamında ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Atatürk Orman Çiftliği’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
“ARKEOPARK, ROMA TİYATROSU ANKARA’NIN EMRİNDE OLACAK”Ankara’da kültürel değerlerin korunmasına ilişkin yapılan çalışmaları anlatan Ödemiş şunlara değindi:”Kültür merkezi yapıyoruz. O merkez yapıldıktan sonra, ki bitiyor iki aylık işimiz kaldı, o dolmuşların 300 kuzey, 300 doğu dolmuşlarının hepsi yer altına iniyor. Dışarıda hiç dolmuş kalmıyor. O dolmuşların olduğu yere de 18 bin 500 metrekare yeşil alan projesini hazırladık. Kuruldan onaylattık bekliyor. Biter bitmez dolmuşlar oraya çıkmaya yakın ihalesini yapacağız. Oraya da 18 bin 500 metrekare yeşil alan yapacağız. Karşısında da zaten Arkeopark 20 bin metrekare Roma Tiyatrosu’yla beraber, bırakın kadını erkeğin bile gitmekte zorlanacağı o Bent Deresi bir anda 40 bin metrekarelik bir Arkeopark, Roma Tiyatrosu ve nitelikli yeşil dokuyla Kale’yle de Hacı Bayram’ı birleştirecek şekilde bir sene sonra kucağınızda, Ankara’nın emrinde olacak.”
“BENT DERESİ’NİN OLDUĞU ALAN DOKU OLARAK TAMAMLANACAK”Hıdırlık’ta yapılan çalışmalardan da bahseden Ödemiş, “Hıdırlık’ta da çalışmamız başladı. Geçmiş dönem yönetimi konutları bu tarafa koymuş. Biz de dedik ki burası madem 40 bin metrekare konutları kuzeye arkaya alalım değiştirelim imar planını, bu tarafı olduğu gibi rekreasyon alanı yapalım ki havzayı, vadiyi tamamlasın. Şimdi plan geçti, proje onaylandı, çalışmalar başladı. Hıdırlık bittiği zamanda Bent Deresi’nin olduğu alan böylece bir doku olarak tamamlanacak” diye konuştu.
“KALE’NİN ÖZGÜN DOKUSUNU BOZMADAN HEPSİNİ RESTORE ETTİK”Ankara Kalesi’nin etrafında bir yaşamın olduğunu ifade eden Ödemiş, bölgedeki çalışmaları şöyle değerlendirdi:“Şu an Kale’de muhtar var. Biz dünya kalelerini gezdik ama hayatın devam ettiği Kale ben çok fazla görmedim. Bizim Kale, yaşamın olduğu bir eser. Çok özel bir doku. Kale’nin içindeki etaplar 248 tane Genç Osmanlı dönemi evleri. Bunların özgün dokusunu bozmadan hepsini restore ettik. Şu anda 30 civarı kaldı bitmek üzere.”
Ödemiş, toplantının ardından basın mensuplarına Roma Tiyatrosu,Arkeopark ve Kale bölgesin’de yapılan çalışmaları slayt eşliğinde anlattı.
Toplantı sonrası basın mensuplarına tahsis edilmiş araçlarla Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Kale bölgesinde yapılan çalışmalar basın mensuplarına tanıtıldı.