Orta Rafta kitaplar arasındaki geziye devam…
“Türkiye Ekonomisinin Başlıca Meseleleri, Konferans Özetleri”, Türk İktisat Cemiyeti, 1944. Savaş’ın Türkiye açısından en karanlık yılında bir dernek (cemiyet) ülkenin önemli bir sorunu hk. konferans düzenliyor, özetlerini yayımlıyor. Açıp baktığınızda Orta Raftan 1944 yılına uzanıyorsunuz.
“TBMM Açılış Nutukları” (1969) ile “Hükümet Programları” (1968) – Kazım Öztürk’ün kusursuz derlemesini AK Yayınları aynı mükemmellikle yayımlamış. Bu iki orta boy kitap internet çağına kadar yüzlerce kez başvurduğum iki dev eserdi.
“Planlı Dönemde Tarım Sektörünün Gelişimi, 1963 – 1980”,Cengiz Akın, Tarım Bakanlığı Yayını. Meslek Hayatımın Traktör Yıllarında (1975 – 1996) sık sık başvurduğum bir kitaptı.
“ÇANKAYA” – Falih Rıfkı Atay’ın bu çoook önemli kitabı. Özgün Türkçe baskısı. AK Yayını 1969. Orta Raftaki son iki kitapla birlikte en DOĞRU üç ATATÜRK kitabı.
“İngiltere Mektupları” – Hasan Ali Yücel, Türkiye İş Bankası Yayını, 1958. Orta Raftakilerin en küçük boyutlu, içerik olarak; bence, o yıllarında içinde bulunduğum İngiltere’yi mükemmel tanıtımı nedeniyle DEV eserden önemsediğim bir alıntı:
“İngiltere’de dini reformlar bir ruhban sınıfının mizacına göre değil, içtimai mizaca göre tadilata uğramıştır. Halkın dini duyguları, ruhban sınıfının dini düşüncelerini ayarlayan bir ölçü vazifesi görmüştür… İngiltere’de toplum içinde ne varsa İngiliz’dir, din de böyle !…”
Bizde artık hiçbir şey…Bankalarımızdan Futbolumuza, neyimiz Türk, dış borcumuz hariç?
“Büyük Türkiye” – Yazarı, yayımcısı ve yayım yılı YOK. Belirtilmemiş. İçerik muhteşem. Uzun uzun araştırdım. Yazarı Dr. Orhan Conker. Yayımcısı, muhtemelen kendisi. Tarih 1939 başı.
“Türkiye Ekonomisi 1940” – Ulusal Ekonomi ve Arttırma Kurumu. İçerik bakımından Savaş’ın ilk yılına doğru, Türkiye ekonomisinin durumunu gösteren bir mini ansiklopedi.
Orta Raftaki sol başta son iki, büyük boy kitap:
“Yabancı Gözüyle Türkiye” Yayımcı, Matbuat Umum Müdürlüğü. Yayım tarihi, muhtemelen 1939 (belirtilmemiş). ATATÜRK’ün son yıllarında ve aylarında çok çeşitli ülkelerin en önemli gazetelerinde yayımlanmış yazılar. Türkçe çeviri kayın pederim Şekip Engineri. Kitap, Ayın Tarihi Koleksiyonu ile O’nun bana mirası.
Bu kitapta sık sık kullanılmış bir sözcük var: Kemalizm. Atatürkçülük- matatürkçülükü YOK.
“ATATÜRK’ten Hatıralar” – Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak’ın, Kazım Taşkent’in ricası nedeniyle yazdığı bu, 700 küsur sayfa 2 cilt ATATÜRK kitabı Yapı ve Kredi Bankası 50. Yıl Armağanı olarak 1973 yılında yayımlamıştı. İçi de dışı da muhteşem.
O’nu çok iyi tanıyan iki kişi (Falih Rıfkı Atay ve Hasan Rıza Soyak) Orta Raftaki kitaplarında çok açık bir şekilde yazdılar: “Erken vefat etmeseydi dinde reformu yapacaktı.” Bu nedenle, Hasan Ali Yücel’den yukardaki alıntı çok önemli. İngiltere’deki kilisenin adı bile milli: Anglikan.