Bugüne kadar belediyeler, noterler, tapu ve kadastro müdürlükleri başta olmak üzere pek çok kurumda elde ettikleri tecrübeyi sağlık sektörüne taşımak için hazır olduklarını söyleyen biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, biOnay’ın teknolojisiyle sağlık sektöründe sahtecilik işlemlerinin önüne geçilebileceğini belirtiyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında toplam sağlık harcaması bir önceki yıla göre yüzde 71,5 artarak 606 milyar TL’yi aştı. Genel devlet sağlık harcaması yüzde 65,4 artarak 463 milyar TL’yi geçerken; özel sektör sağlık harcamasının ise yüzde 94,4’lük bir artış oranıyla 143 milyarı geçtiği tahmin edildi. Geçtiğimiz hafta basında yer alan haberlerde bahsedildiği üzere sadece tek bir özel hastanenin basit yolsuzluğuyla devlet milyonlarca lira zarara uğratılabiliyor. Bu zararın yıllar içerisinde tüm sistemde milyarlarca lirayı aştığı tahmin ediliyor. 15 Ağustos – 15 Eylül tarihleri arasında özel sağlık hizmeti sunucularında pilot olarak uygulanacak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile Elektronik Kimlik Doğrulama Yöntemi sayesinde sahteciliğin önüne geçilmesi ve olası zararların azaltılması hedefleniyor. Bu durum, Türkiye’nin lokomotif kurumu SGK’nın da çok daha kârlı hale gelmesine olanak sağlayacak.
Kişi başına sağlık harcaması 2022 yılında %69,8 artarak 7 TL’yi aştı. Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcamasına oranı 2022 yılında yüzde 76,4, özel sektör sağlık harcamasının oranı ise yüzde 23,6 olarak gerçekleşti. Genel devlet alt bileşeni Sosyal Güvenlik Kurumu yüzde 44,2’lik bir paya sahip oldu. Pilot uygulamanın ardından yeni sistemin tüm Türkiye’ye yayılması; sağlık alanında özel hastaneler, eczaneler ve son olarak da devlet hastanelerinde uygulamaya geçilmesi ve yüz binlerce noktada kullanılması bekleniyor. “Tecrübemizi sağlık sektörüne taşımak için hazırız”
Konuyla ilgili açıklama yapan biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, “TÜİK verilerine göre kişi başına sağlık harcaması 2022 yılında yüzde 69,8 artarak 7 bin 141 TL’ye yükseldi. Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcamasına oranı ise 2022 yılında yüzde 76,4, özel sektör sağlık harcamasının oranı ise yüzde 23,6 olarak gerçekleşmiş görünüyor. Burada ciddi bir ekonomik sirkülasyon söz konusu. Dolayısıyla küçücük bir sahtecilik dahi çok ciddi zararlara yol açabiliyor. biOnay olarak bugüne dek pek çok kurumda elde ettiğimiz tecrübemizi şimdi sağlık sektörüne taşımak için hazırız. Çipli kimlik kartı kullanımıyla parmak izi doğrulaması yapılarak olası sahteciliğin önüne geçmek mümkün. 2022 yılından bu yana Ziraat Bankası, Halkbank, İşbank gibi bankaların yanı sıra Türkiye genelinde 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde, yaklaşık 300 noterde, bazı sınav merkezleri, belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları ve evlendirme dairelerinde cihazlarımız kullanılıyor. 33 hastaneyle başlayan pilot çalışma sonrası SGK’nın bu sistemi zorunlu kılmasının ardından sağlık sektöründeki dönüşümün önümüzdeki iki yılda tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.