Sanatın Buluştuğu BKM Mutfak Atölyeleri

Feyzullah AYDAŞ
Genel Sanat Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan’ın üstlendiği BKM/Mutfak Atölye çalışmaları Ankara, İzmir, İstanbul ve Güney Kıbrıs’ta her geçen gün devleşerek yoluna devam ediyor.
Ankara One Tower Çankaya’da BKM/Mutfak Atölye çalışmalarını Genel Müdür Ahmet Mert Arazyalı, Eğitim Birimi Genel Koordinatörlüğünü Dilek Caner, Ankara Eğitim Koordinatörlüğünü Deniz Can, İzmir’i Nazlı Benan Özkaya, İstanbul’u Nilay Erdönmez ve Kıbrıs’ı Hatice Tezcan gibi mesleğinin duayenleri devam ettirmektedir. Eğitim Koordinatörü ve İdari Şube Müdürü Azime Bilgin BKM/Mutfak Atölyelerinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Azime Bilgin “BKM Mutfak gençlere tiyatro zevkini aşılayıp, kültürümüze dair her şeyi sahneyi kullanarak ekrana taşımayı hedeflemektedir.”
“Çocuk ve yetişkin atölye gurupları ve çocuk atölyeleri de kendi içinde sınıflara ayrılmış eğitim modeli şekliyle devam etmektedir.”
“Yaratıcı drama atölyesini oluşturan 6-7 yaş gurubundaki çocuk programları hazırlanırken pedagojik yaklaşımla onların fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimleri göz önüne alınarak programlar hazırlanmaktadır. Kişisel gelişimlerine katkı sunmayı, hayatı anlamlandırmalarını çevreleriyle sağlıklı ilişkiler kurmalarını isterken, bunları yaratıcı drama yoluyla onları hayata daha hazırlıklı hale getirip, korku ve kaygılarından uzaklaşacaklarına inanıyoruz” dedi.
Farklı yaş gruplarına, pedagojik bir yaklaşımla oluşturulan programın işleyişinde de aynı hassasiyet gözetilirken, tiyatronun pratik çalışma içindeki yaratıcı drama atölyesinin öğrencileri sahneye hazırladığına inanan Azime Hanım, hedefledikleri kazanımların yanında sosyal olan çocuğun birçok hedefi gerçekleştirdiğini pratikte görmenin huzurundan bahsetti.
Azime Bilgin “tiyatro atölyesinde gençlere tiyatroyu tanıtıp disiplini öğretiyoruz. Beden bilinci, doğaçlama, ses, nefes, diksiyon, hareket gibi oyunculuk sanatının hünerlerini ve metinden sahneye uzanan yolculuk aktarılıyor. Üç yıl içinde tamamlanan kademeli eğitimin meyvelerini yılsonu gösterileriyle taçlandırıyoruz. Çocuklar yaratıcı yazarlık atölyesinde bazı sorulara cevap arayıp yazmanın keyifli bir serüven olduğunu fark ediyorlar. Yetişkin tiyatro atölyesi temel oyunculuk eğitimi üzerine kurulurken beden farkındalığı, hareket çalışmaları, nefes, ses ve konuşma, doğaçlama, şan ve dans eğitimlerini içeriyor ve yıl sonunda bir gösteriyi sunuyorlar. Doğaçlama tiyatro en popüler tiyatro türüdür. Hayal gücünü yaratıcı şekilde kullanıp, hikâye anlatımını geliştirirken yılsonu performansları da merak edilmektedir. Kamera önü oyunculuk eğitimi sayesinde izleyeceği yolu, auditiondaki hazırlığı, oyunculuğun püf noktalarını ve set ortamındaki duygularını doğal biçimde ifade etmektedir” dedi.
“BKM Mutfak atölyeleri yaratıcı drama ve tiyatro kavramları üzerine kurulmuş, tiyatro sanatını icra etmenin yollarını aktarmayı hedefleyen, yediden yetmişe herkesi hayal etmenin, oyun oynamanın eğlenceli dünyasına davet eden bir oluşumdur” diyen Azime Hanım, kendi alanında uzman eğitimce ve sanatçı kadrosuyla yollarına devam ederken tiyatronun insanı ve dünyayı tanımanın en eğlenceli yollarından biri olduğunu, seven-hayal eden ve üreten bir dünyaya ihtiyacımız olduğunu da belirtmektedir.
“Dünyanın en değerli varlığı çocuklarımızdır. Çocuklarımızın hayata kazanımlarla başlaması verilen değerlerimizi diğer bireylere anlatması, sunarak kendilerini göstermesi onların hayatlarına dokunmaktadır” diyen Azime Bilgin ve ekibine başarılar dileriz.