Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kadın Danışma Merkezi, Karikatür Derneği ve Karikatür Atölyesi iş birliğinde 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında düzenlenen atölyelerin çıktıları Kızılay Metro Sanat Galerisi’ni süsledi. Açılış, Hizmet İyileştirme ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanı Ayten Gök’ün de katılımıyla gerçekleşti.
Elinin hamuruyla erkek işine karışma, delikanlı kız, kocanın vurduğu yerde gül biter, kız almak-kız vermek, kızını dövmeyen dizini döver, yuvayı dişi kuş yapar, adam yerine koymak, adamakıllı, sözünün eri, saçı uzun aklı kısa, ben onu sevdiğim için dövdüm, ya benimsin ya kara toprağın, erkek adam ağlamaz, bilim adamı- iş adamı gibi ağıza pelesenk olmuş ataerkil deyişleri karikatürize ederek şiddetinden arındıran 20 eser, Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde izleyicisiyle buluştu.
‘DOKUZ KERE DÜŞÜNÜP BİR KERE KONUŞMALIYIZ’Hizmet İyileştirme ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanı Ayten Gök, farkındalık çalışmalarının Kızılay Metro Sanat Galerisi gibi yoğun insan sirkülasyonu olan bu yerlerde açmanın önemini vurgulayarak “25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında düzenlenen bu naif çalışmayı beğenerek izledim. Toplumumuzda kadınlar için cinsiyetçi bir yaklaşımla söylenen pek çok cümle var. Burada şiddet içeren o sözler kullanılarak bir farkındalık yaratılmaya çalışılmış. Kadın ve Aile Hizmetleri Başkanlığı çalışanlarımızı bu etkinlik için tebrik ediyor, kadına şiddete hayır diyorum” dedi.
Konuşurken düşünmeden söylenen cinsiyetçi ifadelerin çocukların kafasında nasıl bir yer ettiğini bilemeyeceğimizin altını çizen Gök, “Düşünülerek konuşulması gerektiğine inanıyorum. Evet, dokuz kere düşünüp bir kere konuşmalıyız. Bu anlamda farkındalık çalışmalarını çok kıymetli buluyor, elimden geldiğince destekliyorum” diye konuştu.
‘ŞİDDET BİR ÇÖZÜM DEĞİLDİR’Kadın Sığınma Evleri ve Kadın Danışma Birimi Şefi Uzman Psikolojik Danışman Melike Uslutaş, “25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında üniversite öğrencilerimiz ve gönüllü grubumuzla birlikte bir karikatür çalışması yaptık. Bu noktada dilimize pelesenk olmuş, şiddet içeren ve yanlış bulduğumuz cümleleri şiddetlerinden arındırmaya yönelik şekilde karikatürize ettik” diye konuştu.
Farkındalık çalışmaları hususunda yapılacak çok şey olduğunu dile getiren Uslutaş, “Kadın Danışma Merkezi olarak farkındalık çalışmalarımızı artırmaya karar verdik. Önümüzdeki hafta boyunca yine 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü kapsamında Ankara’nın birçok yerinde farkındalık çalışmalarımız olacak. Cumhuriyet Kadın Bando Takımı ile birlikte Bahçelievler, Ankamall ve Armada Alışveriş Merkezleri olmak üzere üç farklı yerde yürüyüşler yapacağız. Atakule’de sloganlarımız dönecek, metrolardaki tutamaçlarda da bizi görebileceksiniz. Bu farkındalık çalışmalarında en önemli hususlardan bir tanesi de kadınlara şiddet yaşadıkları takdirde nerden destek alabileceklerini göstermek ve kolektif bir bilinç kazandırabilmek. Diyebiliriz ki şiddeti hayatlardan çıkarılmalıdır çünkü şiddet bir çözüm değildir.”
‘FARKINDALIK ÇALIŞMALARINDA DEVAMLILIK ESAS OLMALI’Geçen hafta “Miktoplu Sözler” başlığı altında Karikatürist Emre Yılmaz ve Çizer Hazal Başarır rehberliğinde cümlelerin içerdiği şiddet tartışılarak mizahi yolla ele alınmış ve atölye, 20 çıktı vermişti. Bu hafta Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde yapılan açılışla çalışmaların böylesi yoğun sirkülasyonun olduğu bir yerde Başkent halkıyla buluşmasından duydukları mutluluğu dile getiren Çizer Başarır ve Karikatürist Yılmaz şunları kaydetti; “İnsanların ilgisi bizi çok mutlu etti, bu kadar kalabalık bir katılım beklemiyorduk. Bu projeyi genişletebileceğimizi düşünüyoruz. Farkındalık çalışmalarında devamlılık esas olmalı. Bu tür çalışmaların her ay düzenlendiği takdirde çok daha geniş etkileri olacağını kanısındayız.”
Şiddetsiz sözler karikatür sergisi hafta boyunca Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde izleyiciye açık olacak.