Genel seçimlere çok uzun bir süre var ama, siyasetin gündemine bakılırsa şimdiden gelecek seçimler için adaylar belirlemeye çalışıyor. Siyaset böyle olunca araştırma şirketleri de haliyle boş durmuyorlar. Onlarda kazanın altına odun atmaktan geri kalmıyorlar. Metroll Araştırmanın Nisan ayında 26 bölgeyi esas alan, 28 ilde ve 2 bir 235 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beğeni yüzdesi ilk kez yüzde 40’ın altına düştü.
Metropoll Araştırmanın tespitlerine göre, Mansur Yavaş şimdiye kadar yapılan tüm ölçümlerin üzerinde bir oy potansiyeline ulaşmış durumda. Metropoll Araştırma, siyasetin gündeminde olan isimlerden seçtiği altı isim üzerinden bir çalışma yaparak sonuçlarını geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştı. Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel, Mansur Yavaş, Meral Akşener, Devlet Bahçeli ve Fatih Erbakan üzerinden yapılan araştırmada elde edilen sonuçları isim isim değerlendirelim.
Listenin başında Mansur Yavaş’ın yer aldığını birkaç satır önce belirtmiştik. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı beğeniyorum diyenlerin oranı yüzde 65.8’e ulaşmış durumda. Yüzde 25.1’lik bir kesim ise beğenmediğini ifade etmiş. Ne beğeniyorum, ne de beğenmiyorum diyenlerin oranı yüzde 4.1 olurken, tanımıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 2.3 seviyesinde kalmış. Fikrim yok diyenler ise yüzde 2.7 bir pay almışlar.
Listede ikinci sırada Ekrem İmamoğlu yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, mevcut durumunu koruyor. Beğeniyorum diyenlerin oranı yüzde 52.8 olurken, beğenmiyorum diyenlerin oranı ise yüzde 38.4 düzeyinde. Ne beğeniyorum, ne de beğenmiyorum diyenlerin oranı yüzde 4.5, tanımıyorum ve fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 4.3 olarak gerçekleşmiş.
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beğeni yüzdesi ilk kez yüzde 40’ın altına düşerek yüzde 38.3 olarak sonuçlara yansımış. Beğenmiyorum diyenlerin oranı ise yüzde 53.4 olmuş. Ne beğeniyorum, ne de beğenmiyorum diyenlerin oranı ise yüzde 5.1 olmuş. Tanımıyorum veya fikrim yok diyenler ise yüzde 3.2’de kalmış.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yüzde 36.2’lik bir yüzdeyle, Erdoğan’ın ardından geliyor. Özel’i beğenmeyenlerin oranı yüzde 50.2 olurken, ne beğeniyorum ne de beğenmiyorum diyenlerin oranı yüzde 6.6 olmuş. Fikrim yok, ya da tanımıyorum diyenlerin toplam yüzdesi ise yüzde 6.7 olmuş.
Siyasetin yeni isimlerinden Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da listede yüzde 33 ile beğenilenler arasında yer almış. Erbakan’ı beğenmeyenleri oranı ise yüzde 47.1 düzeyinde kalmış. Ne beğeniyorum ne de beğenmiyorum diyenlerde yüzde 7.1 de kalırken, tanımıyorum ya da fikrim yok diyenlerin oranı yüzde 12.8 olarak gerçekleşmiş.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yüzde 25’lik bir beğeni oranına sahip. Bahçeli’yi beğenmeyenlerin oranı yüzde 67.6, ne beğeniyorum ne de beğenmiyorum diyenlerin oranı ise yüzde 3.7. Tanımıyorum, fikrim yok diyenlerin toplam yüzdesi ise yüzde 3.7 olmuş.
Siyaset sahnesinden çekilen Meral Akşener’le ilgili yüzdeler ise şöyle. Beğeniyorum diyenler yüzde 9.7, beğenmiyorum diyenlerin oranı ise 82.4. Ne beğenen, ne de beğenmeyenlerin oranı ise yüzde 3.9. Tanımıyorum ya da fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 4.
Buradan şöyle bir sonuç çıkarmak yanlış olmayacak kanısındayız. Vatandaşlarımız, siyasette yeni çehreler görmek istiyor. Ülkeyi yönetecek yeni isim arayışındalar. Özellikle Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun öne çıkmasında yönettikleri belediyelerde başarılı olmaları ve güven vermeleri dikkat çekiyor.
Özgür Özel de ayrı bir paragraf açmakta yarar olacağı kanısındayız. Özel, yaptığı tüm hatalara ve söylemlere karşın beğeni oranı yükselen siyasetçiler içinde yer alıyor. Yüzde 36’lık bir oranla, Erdoğan’ın hemen ardından gelmesi dikkat çekiyor.
Fatih Erbakan’da, partisiyle birlikte AK Parti’den kaçan seçmenlere yeni bir adres olarak görülüyor. Beğeni oranının hızlı bir yükseliş göstermesi de siyaset çevrelerinde bunun bir işareti olarak değerlendiriliyor.
Burada net bir şekilde kaybeden iki liderden söz edebiliriz. Bunlardan biri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir diğeri ise Meral Akşener. Özellikle Meral Akşener, siyasi çizgisinde yaşadığı kırılmalarla kendi sonunu hazırladı. Merkez sağda, toplayıcı ve bütünleştirici bir parti olarak nitelendirilen İYİ Parti’ye çok önemli kayıplar yaşatarak siyaset sahnesinden çekildi. Bundan sonra bir dönüş yapar mı bilinmez ama şu bir gerçek ki, burada onlarca kez yazdığımız gibi, Akşener, genel seçimlerde kendi tabanına bile söz geçiremeyen bir lider olarak kaldı.
Evet, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bir erken genel seçim yaşamazsak önümüze sandığın konulması için uzunca bir süre var. Vatandaşın gündeminde ekonomi ve hayat şartları ilk sırada yer alıyor. Siyasetin gündemi ise kısır yeni anayasa tartışmaları etrafında sürüyor. Ne diyelim hayırlısı olsun !