Suriye’de 50 yıllık hanedan yönetiminin sona ermesi ile Suriye’nin yeniden inşa edilmesi gündemdeki yerini koruyor. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, Suriye’nin yeniden ihya ve inşasında TEDB olarak yer alacaklarına dikkat çekerek, “TEDB, Suriye’nin yeniden imar, inşa ve ihyası konusunda ihtiyaç duyulan analizlerin yapılması, yapılan analizler çerçevesinde yol haritasının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlayacak birikime ve kabiliyete sahiptir” dedi.
Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye’nin büyük rol oynayacağını belirten TEDB Başkanı Hakan Akçam, TEDB olarak bu süreçte aktif rol alacaklarını belirtti. Akçam, başlatacakları proje kapsamında 5 bin Suriye vatandaşına TEDB tarafından oluşturulacak 20 kişilik akademisyen kadrosunca 30 saatlik emlak-finans-inşaat konularını kapsayan emlak danışmanlığı kursu verileceğini belirtti.
BÖLGENİN YENİDEN İMARINDA FİNANSMAN YETERLİ DÜZEYDE DEĞİLTEDB Başkanı Hakan Akçam, “ Savaş var olduğu coğrafyada sosyal, ekonomik, siyasi, fiziki, ekolojik vb. birçok alanda telafisi güç tahribatlar yaratmakta. Ortaya çıkan şiddet iklimi gerek ölümler gerekse göçlerle bölgenin sahip oluğu beşeri sermayeyi, yine aynı şekilde bölgenin barınma ve teknik alt yapısını yok etmekte olduğu bilinmektedir” dedi.
Akçam sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sosyal anlamda bölgenin içinde bulunduğu şiddet iklimi yüz yıllardır çeşitli medeniyetler aracılığıyla oluşturulan kültürel birikimi yok etmekte, toplumda umutsuzluğu tetiklemekte ve ruhsal problemleri doğurmaktadır. Savaş aynı zamanda bir domino etkisi de yaratmaktadır. Bu süreçten en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye Cumhuriyeti’nin geldiği küresel kamuoyunca da kabul edilmektedir. Bu çerçevede bölgenin tekrar ayağa kalkması sadece bölgenin beşeri sermayesi aracılığıyla gerçekleştirilmesi zor bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fiziki anlamda bölgenin barınma ve ticari alt yapısında yaşanan yıkım tersine göçü zorlaştırmakta olduğu görülmektedir. Bu noktada bölgesine dönmek isteyen Suriye vatandaşlarının sürdürülebilir yaşam alanlarını tekrar oluşturulmaları gerek fiziki gerekse ekonomik anlamdan mümkün görünmemektedir. Zira bölgenin yeniden imarında ihtiyaç duyulan teknik alt yapının, iş gücünün ve finansmanın yeterli düzeyde olmadığı bilinmektedir.
Bu çerçevede Tüm Emlak Danışmanları Birliği Türkiye’de gayrimenkul sektörünün tek çatı kuruluşu olarak genel merkezin koordinasyonunda 81 il temsilciliğiyle Suriye’nin yeniden imar, inşa ve ihyası konusunda ihtiyaç duyulan analizlerin yapılması, yapılan analizler çerçevesinde yol haritasının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlayacak birikime ve kabiliyete sahip olduğu bilinmektedir.”
TEDB OLARAK BİR PROJENİN HAZIRLIĞINDAYIZTürkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriye vatandaşlarının savaşın bitmesiyle birlikte ülkelerine dönüşlerinin gündem olduğunu ifade eden Akçam, “Bu anlamda Tüm Emlak Danışmanları Birliği koordinasyonunda Suriye’de savaş sonrası yerleşim yerlerinin fiziki, sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir yaşam alanlarına yine ‘Suriye vatandaşları’ tarafından dönüştürülerek güvenli yeniden yaşamın başlatılması için TEDB olarak bir projenin hazırlığındayız” diye konuştu.
TEDB TARAFINDAN 5 BİN SURİYE VATANDAŞINA EMLAK DANIŞMANLIĞI SERTİFİKASI VERİLECEKBaşlatılacak proje kapsamında Akçam, “Suriye’nin tüm bölgelerini kapsayacak şekilde seçilen, Türkçe bilen üniversite mezunu 5 bin Suriye vatandaşına TEDB tarafından oluşturulacak 20 kişilik akademisyen kadrosunca 30 saatlik emlak-finans-inşaat konularını kapsayan emlak danışmanlığı kursu verilecek. Kurs sonucu sınavda başarılı olan 5 bin Suriye vatandaşına TEDB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası verilecek” dedi.
Proje kapsamında yapılması planlanan diğer maddelere ilişkin Akçam şunları sıraladı:
“Eş zamanlı olarak TEDB 81 il temsilcileri aracılığıyla Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan Suriye vatandaşlarının Suriye’de il-ilçe-belde-köy ikametgâhları tespit edilecek (Türkiye’deki ikamet adresleri Göç İdaresi’nden temin edilecek),
Suriye’de tespit edilen ikametgâhlar TEDB’nin sertifikalı 5 bin Suriye vatandaşı emlak danışmanı aracılığıyla barınmaya uygun ya da barınmaya uygun hale getirilmiş konutlar TEDB genel merkezine raporlayacak,
5 bin Suriye vatandaşı emlak danışmanı aracılığıyla ticarete uygun ya da ticarete uygun hale getirilmiş ticarethaneleri TEDB genel merkezine raporlayacak,
TEDB genel merkezi Suriye’den gelen konut raporlarla TEDB 81 il temsilcinin saha raporlarını eşleştirecek,
Suriye’den gelen raporlar ışığında tadilata ihtiyaç duyulan konutların tadilatı, yeniden imarı gereken konutlarınsa yeniden imarı konusunda gerekli projelendirme yapılarak barınmaya uygun hale getirilecek, (tadilat ve yeniden inşa sürecine konut sahibi Suriye vatandaşı dâhil edilerek mekânla duygusal bağı güçlendirilecek).”
SURİYE TÜRK MÜTEAHHİTLERE EMANET EDİLMELİAkçam, “Biz TEDB olarak Suriye’nin yeniden inşasında elimizden geleni yapacağız. Türkiye’ye fırsat tanınırsa Türk müteahhitlerin Suriye’yi en az 5 yıl içerisinde yeniden inşa edeceklerine inanıyorum. Bunu Irak’ta gözlemledik ve Irak son halini Türk müteahhitlere borçlu. Türkiye’nin inşaat sektöründeki başarısı biliniyor ve bu konudaki profesyonelliğini savaştan çıkmış bir ülkede de kullanması için sakınca olmadığını düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak: Haber Merkezi