TŞOF Başkanı Mehmet Yiğiner çeşitli dijital uygulamalar üzerinden taksi hizmeti verilmesini yaptığı basın toplantısında eleştirdi. Yiğiner, “Türkiye’deki taksici esnafı malını-mülkünü, varını-yoğunu satarak, yetmediği yerde ciddi borç yükü altına girerek ticari taksi sahibi olmuşlardır. Bu insanların alın terini ve emeğini hiçe sayarak, yasal olmayan kazanç elde etmek ve ulaşım sektörünün dengesini bozmak büyük bir yanlıştır” ifadelerini kullandı.
“KORSAN TAKSİCİLİK KANUNLARIMIZ NEZDİNDE SUÇTUR”Yiğiner sözlerine, “Öncelikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Asrın Felaketi depremlerinin 2. yılında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim bir daha böyle bir felaket ve afeti bizlere yaşatmasın” ifadeleri ile başladı.
“Son dönemde korsan taşımacılığı özendiren uygulama üzerinden korsan yolcu taşımacılığı yapanlarla esnaflarımız arasında tasvip etmediğimiz bir takım olaylar yaşanmıştır” diyen Yiğiner sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de ticari yolcu taşımacılığının şartları 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul kanunu ve ilgili yönetmeliklerle çalışma şartları belirlenmiştir. Bu çerçevenin dışına çıkan her türlü ticari yolcu taşımacılığı; korsan taşımacılıktır, hukuksuzdur ve cezai yaptırıma tabidir.”
Teknolojik gelişmeler kullanılarak, esnafın ekmeğine ve alın terine göz dikildiğini ifade eden Yiğiner, “Bu bahaneyle de meşrulaştırılamaz ve uygulanamaz. Uygulanırsa bunun karşılığı kanunlarımız nezdinde suçtur ve cezaya tabidir” dedi.
İKİNCİ KEZ YAKALANILDIĞINDA CEZASI 92 BİN 784TLKonuya ilişkin para cezalarına da değinen Yiğiner şunları söyledi:
“Martı TAG vb. uygulamalar üzerinden veya herhangi bir şekilde korsan yolcu taşımacılığı yapıldığında 2918 sayılı kanunun EK 2-3a maddesi gereğince kolluk kuvvetlerince 46 bin 392TL idari para cezası yazılmakta ve araç 60 gün trafikten men edilmektedir. İkinci kez yakalandığında ise 92 bin 784TL’dir. Bu araçları yolcu olarak kullananlara kişi başı 3 bin 84TL idari para cezası uygulanır. Görülüyor ki bu uygulamalar aracılığıyla yolcu taşıyanlar da yolcular da ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır.”
“ULAŞIM SEKTÖRÜNÜN DENGESİNİ BOZMAK BÜYÜK BİR YANLIŞTIR”Yiğiner, “Türkiye’deki taksici esnafı emekçi insanlardır” diyerek sözlerinde şunlara yer verdi: “Malını-mülkünü, varını-yoğunu satarak, yetmediği yerde ciddi borç yükü altına girerek ticari taksi sahibi olmuşlardır. Bu insanların alın terini ve emeğini hiçe sayarak, yasal olmayan kazanç elde etmek ve ulaşım sektörünün dengesini bozmak büyük bir yanlıştır. Her sektörde olduğu gibi münferit olaylar yaşanmıştır, bizler bu olayları kesinlikle tasvip etmiyoruz ve doğru bulmuyoruz. Bu durum bir meslek grubunun tamamını zan altında bırakamaz, hedef almak için bahane edilemez.”
“ESNAFIMIZIN ÜZERİNDEN KİMSEYE PRİM YAPTIRMAYACAĞIZ”“Esnafımızın ekmeğiyle oynamak hedef haline getirmek konuyla ilgili sosyal medya üzerinde tahrik edici paylaşımlarla yalan-yanlış bilgilerle toplumun huzurunu bozmak ve güvenini sarsmak kanunlarımız nezdinde suçtur. Bununla ilgili tüm yasal haklarımızı kulandık, kullanmaya devam edeceğiz. Esnafımızın üzerinden kimseye prim yaptırmayacağız.”
“ÜCRET KARŞILIĞI TAŞIMA YAPILMAKTADIR”Dijital uygulamalar üzerinden kullanılan taksilerin iddia edildiği gibi ücretsiz taşımacılık yapmadığına vurgu yapan Yiğiner, “Bir takım kişilerin adli makamlardaki beyanlarında bu taşımacılığın tamamen paylaşımlı yolculuk, hatır taşımacılığı ve ücretsiz olduğunu ifade etmesine rağmen sisteme girildiğinde güzergâhın ve yolculuk karşılığı ödenecek tutarın vatandaşın karşısına çıktığı ve ücret karşılığı taşındığı ayrıca kullanan sürücülerden de komisyon alındığı ayan beyan ortada olmasına rağmen yetkilileri ve halkımızı kandırmaya devam etmesini şiddetle kınıyorum” diye konuştu.
“ESNAFIMIZIN HAKLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”Martı TAG gibi taksicilik hizmeti veren dijital uygulamaların erişime kapatılması gerektiğini ifade eden Yiğiner, “Martı TAG vb. uygulamalar üzerinden yasal olmayan faaliyet göstererek esnafla toplumu karşı karşıya getiren toplum nezdinde güvenini sarsan ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak bu uygulamalara dayanarak yapılan faaliyetlerin ivedi şekilde erişime kapatılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kanunlara göre kurulan bir teşkilat olduklarına değinen Yiğiner, kanuni sınırlar içerisinde esnafın haklarını korumaya devam edeceklerini belirtti.
Yiğiner, Martı TAG davasının 21 Mart Cuma günü 14.30’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görüleceğini de ifade ederek sözlerini sonlandırdı.
NE OLMUŞTU?Ankara’da ‘Martı TAG’ uygulaması üzerinden sürücü Alper Özcan’ı çağıran 4 taksici Özcan’ı darp etmişti. Gündemde uzun süre konuşulan olay sonrasında 4 taksici hakkında iddianame hazırlandı. Taksicilere 4 farklı suçtan 22’şer yıla kadar hapis cezası istendi. Gözaltına alınan şüpheliler sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.