‘Tasarruf paketinin bedeli emeklilere ödetilemez’

Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda yapılan harcamaların azaltılmasını öngören tasarruf paketinin ayrıntılarını paylaştı. Önceliğin hayat pahalılığını bir sorun olmaktan çıkartmak olduğunu söyleyen Şimşek, alınan önlemleri sekiz başlıkta topladı. Bu kapsamda mal ve hizmet alımı ile yatırım ödeneklerinden kesinti yapılmasının yanı sıra personel alımına da sınırlama getirilecek. Pakette, çoklu maaş alan kamu çalışanları da var.
Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüleştiğine dikkat çekerek talepleri doğrultusunda yasal düzenleme yapılması için halkın iradesi ile birlikte TBMM’yi tedbir almaya çağırdı. Emekliler, Kuğulu Park’ta açtıkları stand ile taleplerini duyurabilmek için vatandaşlardan imza topladı.
Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Mali Sekreteri Hüseyin Demirtop, şunları söyledi; “Emeklerin sorun ve taleplerini dile getirmek için bugün Kuğulu Park’ta stand açtık. Emekli arkadaşlarımla sorunlarımızı paylaşarak vatandaşlarımızın desteğini istiyoruz. Hükümet yeni bir tasarruf genelge yayınladı. Genelgenin içeriğine baktığımızda yaşanan ekonomik kriz yine emeklilere ve emekçilere mal ediliyor. İçinde bulunduğumuz durumda 9 milyona ulaşan emekli kesim on bin lira maaş alıyor, Ankara’da bir evin kirası 15 bin liranın aşağısında değil. Emekliler iki ay hiçbir şey yiyip içmezse bir evin kirasını ancak denkleştirmiş oluyor. Temel gıda malzemelerinden bahsetmiyorum bile. Emekli olduktan sonra insanca yaşamak için ödediğimiz primler üzerinden maaş almıyoruz. Her şeyde olduğu gibi tasarruf paketinin de bedeli emeklilere ödetiliyor. Bunu kabul etmiyoruz”
Ayın 25’inde Türkiye’nin sekiz bölgesinde yapacakları mitingden bahseden Demirtop, “Bu durum böyle devam edemez ve etmemelidir. Biz emekliler olarak insanca yaşamak istiyoruz. Taleplerimizi ve halkımızın imzalarını miting sonrası TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partilere ileteceğiz.” dedi.
İmza kampanyalarını değerlendiren Tüm Emeklilerin Sendikası Çankaya Şube Başkanı Ayşe Akyol “Biz sadaka değil yıllarca bu devlete çalışmamızın karşılığını istiyoruz. Görüyoruz ki halkımız bir imza atmaya bile çekiniyor. Bu durum bizi çok üzüyor”
İŞTE EMEKLİLERİN TALEPLERİ1. 2008 yılında yürürlüğe konulan yeni emeklilik yasası iptal edilmelidir. Yerine emekli örgütlerinin görüşü alınarak yeni bir emeklilik yasası hazırlanmalidir.
a- Bu kapsamda kazanca bağlı maas güncelleme katsayisi yeniden düzenlenmelidir.
b- Maaş bağlanma oranı yenilenmeli ve üst taban sınırı kaldırılmalıdır.
c- İntibak yasası çıkarılmalıdır.
2. Memurlara verilip emeklilerine verilmeyen seyyanen ödeme bütün emeklilere verilmelidir ve en düşük emekli maaşı, yeni işe girmiş en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.Prim günü eğitim ve diğer kriterler gözetilerek emekli maaşları kademelendirilmelidir.
3. Her türlü sağlık hizmeti ücretsiz olmalıdır. Sağlığa erişim kolay olmalıdır.
4. Bayram ikramiyeleri yılda 4 kez ve asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
5. Emekli sendikaları engellenmemeli ve tanınmalıdır. Bunun için uluslararası Sözleşmeler esas alınmalı ve iç hukukta düzenleme yapılmalıdır.