Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, pestisit kalıntılarının sadece sebzelerle sınırlı olmadığını, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda da pestisitlere rastlanabileceğine dikkat çekti. Erk, “Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, ne yediğini iyi bilmelidir. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır. Pestisit kalıntıları, başta organ nakli hastaları olmak üzere birçok kişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor” dedi.
BESLENMEMİZDEKİ PESTİSİTLERİN ETKİLERİTBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, pestisitlerin beslenmemize olan etkilerini ayrıntılı bir şekilde açıkladı. Aydın açıklamasına, “Pestisitler, tarım ürünlerini zararlılardan korumak ve verimliliği artırmak için kullanılan kimyasallardır. Ancak bu kimyasallar, doğrudan sağlığımıza zarar verebilecek kalıntılar bırakabilir” diyerek devam etti.
Pestisitlerin en çok bulunduğu besinleri ifade eden Aydın şunlara değindi:
Sebze ve Meyveler: Elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü olan ürünler daha fazla pestisit tutabilir.
Tahıllar ve Baklagiller: Buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünler pestisitlere maruz kalabilir.
Hayvansal Gıdalar: Hayvan yemlerindeki pestisitler, et, süt ve yumurtaya bulaşabilir.
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİUzun süreli ve yoğun pestisit maruziyetinin olumsuz etkilerini de değinen Aydın şunları sıraladı:
Hormonal düzensizliklerSinir sistemi hasarıKansere yol açabilecek toksik etkilerÜreme bozukluklarıAydın, “Özellikle çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan (organ nakli olanlar) bireyler bu etkilerden daha fazla zarar görebilir” dedi.
Pestisit maruziyetini azaltmak için pratik önerilerde bulunan Aydın şöyle konuştu:
Sebze ve meyveleri bol suda yıkayın, sirkeli veya karbonatlı suda bekletin.Kabukları soyulabilen ürünlerin kabuklarını soyun.Organik sertifikalı ürünleri tercih edin.Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.TBV Başkanı Timur Erk konuya ilişkin, “Tarım politikaları gözden geçirilmeli, toplumsal bilinçlendirme çalışmaları ve denetimler arttırılmalı” dedi.
TBV Başkanı Timur Erk şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, pestisit kullanımını azaltmaya yönelik tarım politikalarını desteklemek ve kamuoyunda bu konuda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek büyük önem taşıyor. Pestisitlerde doz çok önemlidir, bunun hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hem bilinçlendirme hem denetim çalışmaları yapılmalıdır.”
