Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 32 ilde seçmenler, saat 07.00’den itibaren sandık başına giderken, diğer illerde de oy verme işlemi saat 08.00’de başladı.
Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek. 34 siyasi parti adayının yarıştığı seçimlerde, ülke genelinde, 206 bin 845 sandık kuruldu.
AK Parti, İYİ Parti, Sol Parti, Büyük Birlik Partisi, Memleket Partisi, Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti, Yeniden Refah Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türkiye Komünist Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Zafer Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Bağımsız Türkiye Partisi, Gelecek Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi, HÜDA PAR, Hak ve Özgürlükler Partisi, Ocak Partisi, Adalet Birlik Partisi, Demokrat Parti, Güç Birliği Partisi, Millet Partisi, Milli Yol Partisi, Adalet Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, MHP, Türkiye İşçi Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi seçime katıldı.
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullandı.
Büyükşehir olmayan illerde ise “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verdi. Köylerde ise “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy kullanıldı.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabildi.
Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanırken, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verildi. Ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaklandı.