‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları’ haftası dolayısıyla görüntülü bir açıklaması yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sofralarda yerli malı tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Haftanın değeri ölçüsünde kutlanmadığını ifade eden Bayraktar, “Yerli malı haftası bize ithal ürünler yerine eşsiz coğrafyamızda yetişen kendi ürettiğimiz ürünlerimizi tanımamızı ve tasarrufun önemini hatırlatıyor” diye konuştu.
Yerli malının önemin tüm dünyada giderek artan gıda milliyetçiliğiyle kendisini gösterdiğini belirten Bayraktar, “Bugün dünyada ülkeler gıda milliyetçiliğine vurgu yapar hale geldi. Gıda ve tarım ürünlerinin stratejik önemi tüm dünyada artarken, gıdaya erişim gün geçtikçe zorlaşıyor” dedi.
2022 yılında dünya üzerinde yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini ifade eden Bayraktar, gıda israfına dikkat çekerek, “Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılında tahıl fiyatlarında yüzde 29’a varan oranda artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve bu durumda dünya üzerindeki milyonlarca kişinin daha açlık riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Açlığı yok edemediğimiz gerçeğinin yanı sıra bir tarafta da gıda kayıpları ve gıda israfıyla karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.
Yok edilemeyen açlık gerçeğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfıyla da karşı karşıya kalındığını belirten Bayraktar, dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17’sine tekabül eden 1 milyar ton gıdanın çöpe atıldığını bildirdi.
“DÜNYADA 19 TARIM ÜRÜNÜNÜN ÜRETİMİNDE İLK DÖRTTEYİZ”
Türkiye’nin küresel tarım konumuna dair de açıklamalarda bulunan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
“Dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk 4’teyiz. Ülkemiz dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor, hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci, elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci, mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10’dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında dünyada lider konumdayız.”
15 TARIM ÜRÜNÜ AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI
2023 yılı itibarıyla bal, et ürünleri, süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün, tereyağı dahil katı ve sıvı yağlar kategorilerinde toplam 452 coğrafi işaretli tarım ürünü bulunduğunu açıklayan Bayraktar, bu ürünlerden 15’inin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescili aldığını bildirdi.
“2023 İLK 10 AYDA 20,4 MİLYAR DOLAR TARIM VE GIDA İTHALATI GERÇEKLEŞTİ”
Türkiye’nin tarımsal ürün üretimi ve çeşitliliği bakımından avantajlı bir ülke konumunda olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu yılın ilk 10 ayında 20,4 milyar dolarlık tarım ve gıda ithalatı gerçekleştirildiğinin altını çizerek, üretim açığı olan ürünlerde destek ve teşviklerin artırılarak yerli üretimin artırılmasının önemine işaret etti.
Okullarda çocuklara yerli ürünlerin tüketiminin öneminin öğretilmesi, tutumlu ve tasarruflu olma bilincinin aşılanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “İthal ürünlere olan ilgilinin yerli ürünlerimize duyulması için bilgilendirme ve tanıtım çalışmaları yapılmalı ve yerli malların görünürlüğü artırılmalıdır.
Ülke olarak milli bir bilinçle hareket etmeliyiz. Bu bilinçle vatandaşlarımız ne kadar çok yerli ürün kullanırsa, taleple birlikte üretimimiz artar ve ithal ürünlere olan ihtiyaç azalır.
Çiftçilerimiz gece gündüz demeden çalışıyor ve üretiyorlar. Bu ürünler kendi milli servetimiz, yerli ürünlerimizdir. Halkımız bu ürünleri gönül rahatlığıyla alıp tüketmeli ve yerli ürünlerimize sahip çıkmalıdır.”