“Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü 2023” Paneli Ulucanlar Cezaevi Müzesinde gerçekleştirildi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın katılımı ile gerçekleştirilen programda 2 ayrı oturum yapıldı. Panelde, uyuşturucu ile mücadelede toplumsal farkındalık, medya ve iletişim konuları ele alındı. İlk Oturumda İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Celbiş’in başkanlığını yaptığı “Toplumsal Farkındalık” panelinde Gazeteciler Hande Fırat, Zafer Şahin Deniz Gürel ve Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan konuşma yaptı.
Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop’un Oturum Başkanlığını yaptığı, “Medya ve İletişim” panelinde ise konuşmacılar arasında Gazeteciler Emin Pazarcı, Mehmet Acet, Melik Yiğitel, Hacı Yakışıklı ve Çocuk Ergen ve Aile Danışmanı Senem Yıldız yer aldı.
Programa Prof. Dr. Zakir Avşar da katılım sağladı.
‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAK ZORUNDAYIZ’Programın açılış konuşmasını yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Genel Başkanı Sinan Burhan “Uyuşturucu ile Mücadele’ konusunda Bakanlığımızın ve Sivil Toplum Örgütlerinin yapmış olduğu faaliyetler fevkalade önemli ama bu faaliyetlerin daha da artması gerektiği kanaatindeyiz. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Öpmeye koklamaya kıyamadığımız çocuklarımız maalesef arkadaş çevresinin ve birtakım sosyal sorunların etkisiyle uyuşturucu illetine ulaşıyorlar. O yüzden bu konularla ilgili hem ulusal medyadaki değerli kuruluşlarımızın hem de yerel medyanın vasıtasıyla farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bizlere bu konuda Sivil Toplum Kuruluşları destek verdiler. Gazeteci arkadaşlarımız çok ciddi özveride bulundular. Dediler ki; elimizi taşın altına koymak zorundayız çünkü hepimizin çocuğu potansiyel adaydır. Dolayısıyla her şeyden önce farkındalık oluşturmak bizim için fevkalade önemlidir” ifadelerini kullandı.
‘SÜREKLİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN UYUŞTURUCU İLLETİNE KARŞI TEKNOLOJİK ALT YAPIMIZI SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ’Panelde konuşma yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, şu ifadeleri kullandı; “Uyuşturucuyla mücadelede medyanın rolünü konuşurken sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bilindiği üzere kadim medeniyetimizde insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu esas alınmıştır. İnsanımızı yaşatmanın en önemli unsurlarından biri hiç şüphesiz sağlıklı nesiller yetiştirmektir. İşte bu noktada dünyanın en sinsi düşmanı olan uyuşturucu karşımıza çıkmaktadır. Bu illetin özellikle göz aydınlığımız evlatlarımıza nasıl yaklaştığı, onlara nasıl ağına düşürdüğü; yavrularımızı bu illetlerden nasıl koruyabileceğimiz konuları panelimizin en önemli başlıklarından olacaktır. Emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz; tüm güvenlik güçlerimiz uyuşturucuya karşı topyekün bir mücadele içerisindedir. Devletimiz, havada, karada, denizde; her nerede olurda olsun bu illetin her an peşindedir. Uluslararası sularda da operasyonlar düzenliyor, sürekli şekil değiştiren uyuşturucu illetine karşı teknolojik alt yapımızı sürekli geliştiriyoruz. Arkadaşlarımız canla başla çalışıyor; büyük emekler veriyorlar. Uyuşturucuyla mücadelemizde gerek arz, gerek önleme ve gerekse bilgilendirme faaliyetlerimize kararlılıkla devam edeceğiz. Arz ile mücadele çerçevesinde 2015 yılından bu yana yaklaşık 190 binin üzerinde kişi tutuklanmıştır.”
‘İYİNİN VE DOĞRUNUN AKTARILMASI MÜCADELENİN EN HAYATİ NOKTALARINDAN BİRİ’Bağımlılıkla mücadelenin bir vatan görevi olduğuna değinen Aktaş, “En başta evlatlarımızı her türlü uyuşturucu ve madde bağımlılığından korumak kırmızı çizgimizdir. Bu mücadelede siz kıymetli basın mensuplarımıza ve medya kuruluşlarımıza da hiç şüphesiz büyük görevler düşüyor. Zira iyinin, doğrunun, güzelin aziz milletimize aktarılması, bu mücadelenin en hayati noktalarından birisidir” dedi.
Uyuşturucuyla mücadelenin terörle mücadeleden hiçbir farkı olmadığını vurgulayan Aktaş, “Zehir tacirliği çetelerin ve terör örgütlerinin başlıca finans kaynağı olup günümüzde de bu sorun toplumların sosyal kültürel ve psikolojik açıdan derinden etkileyen küresel bir mahiyet kazanmıştır. Uyuşturucu ile mücadelemizi uluslararası alanda daha etkili hale getirebilmek için AB ülkeleri başta olmak üzere bütün ülkelerle uyum ve iş birliğimizi daha da geliştiriyoruz ve geliştirmeye devam edeceğiz. Feda edilecek tek bir evladımız dahi yoktur. Kararlılığımız dün vardı, bugün var, yarın da olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Alkol ve sigaranın uyuşturucu bağımlılığına giden yolda ilk basamak olduğuna değinen Aktaş, “Bu amaçla uyuşturucuyla mücadele ederken alkol ve sigarayla mücadeleye de aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Yaptığımız anketlerin çıktıkları ile mücadelemize yönelik alanda ihtiyaç duyulan yeni projelere de yöneliyoruz” diye konuştu.
Panelin ilk oturumunda konuşan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, Yeşilay’ın toplumun bağımlılıkla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine sürekli katkıda bulunmayı kendisine görev edindiğini belirterek çalışmalarını alanında uzman 29 kişiden oluşan bilim kurulunun takvimine göre gerçekleştirildiğini ifade etti. Tedbir niteliğindeki çalışmalardan bahseden Aktaş, “Yeşilay bu mücadelenin önleyici aşamasında toplumsal çalışmaları yürütürken tüm kuruluşlarla da koordinasyonunu üst düzeyde kesintisiz yürütmektedir. Buradan isteğimiz her kurum ve kuruluşta irtibatta olduğumuz yetkililerin aynı zamanda toplumsal bir vazife olan görevlerini tam anlamıyla ve samimiyetle yerine getirmeye devam etmeleri olacaktır. Bu birliktelik karşılaştığımız birçok zorluğu kolaylaştıracağı gibi sonuca da daha hızlı ve daha etkin ulaşmamızı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.