3 Ocak (2025) tarihli AGOS Gazetesi, normalleşme sürecinin üçüncü yılı başlarken konuya tam bir sayfa ayırmış ve gerek Kars – Gümrü demiryolunun işler duruma gelmesinin gerek karayolunun üçüncü ülke vatandaşlarına açılmasının Türkiye ekonomisine yararlarını vurgulayan bir yazı yayımlamış. Yazıdan üç alıntı:
“Süreçteki temel zorluklar değişmedi:
“Türkiye, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış antlaşmasını ön koşul olarak sundu;
“Ermenistan, Diaspora ile iç dengeler arasındaki ince çizgide ilerlemek durumunda kaldı.
“Ayrıca, bölgesel güç dengeleri, Rusya, Batı ve NATO gibi uluslararası aktörlerin müdahil olduğu bir çerçevede şekillendi ve bu durum, süreci sadece iki ülkeyi değil, tüm bölgeyi ilgilendiren bir mesele haline getirdi.”
YORUM:
Eğer, T. C. normalleşme sürecinin ön koşulu olarak, katlettiği Başbakan Talat Paşa’nın başını çizmesi ile ezen katil Tehliriyan Efendinin heykelinin ortadan kaldırılmasını dayatmadı ise, bir yanda Alman mahkemesinin hukuku ayaklar altına alan kararını onaylamış öte yanda Diasporanın dayattığı soykırım kararına karşı çıkmamış olur. ÇOK YANLIŞTIR.
Normalleşme görüşmeleri başlarken (Şubat 2022) Türkçe ve İngilizce iki kitap yayımlamıştım: “Ya Diaspora Ya Türkiye” AGOS mantığına göre hem o hem bu değil.
Ermenistan’ın, Milleti-Devleti ile DİASPORA arasında ince çizgi değil geniş bir otoyol var.
“… sınırın ilk aşamada üçüncü ülke vatandaşlarına açılması ne demek, onu biraz açmak gerekiyor. Öncelikle Ermenistan’daki (başta Rusya olmak üzere) diğer ülke vatandaşlarının Türkiye’ye gidiş gelişlerinin kolaylaştırılması anlamına geliyor.”
YORUM:
Dünyadaki 11 milyon Ermeni topluluğunun 3 milyon Ermenistan vatandaşı olanların dışındaki 8 milyon Ermeni, “diğer ülke vatandaşı” statüsünde mi olacak?
“(Paşinyan kabinesinin bir açıklaması.) Ermeni Milleti ile Ermeni Devleti farklıdır. Millet olarak biz Ermeniler dünyaya yayılmış 11 milyonluk bir topluluğuz. Bu topluluk, Ermenistan Devleti ile aynı çıkarları paylaşmayabilir. ‘Ermeni Soykırımının tanınması’ konusu bu anlamda Devletten daha büyük bir şeydir ve Ermeni Milletinin mücadelesidir.”
“Dolayısıyla Paşinyan bu tez üzerine yürüyerek Erdoğan ile yol alabilir.”
YORUM:
Alamaz. Paşinyan milletin seçilmiş başbakanıdır. Milletin mücadelesinin başındadır. Kimseyi kandıramaz. 2002 yılında doğru olan temel ilkeyi yayımlamıştım: Ya Diaspora, Ya Türkiye.
“1965” başlıklı kitabın yazarı Aris Nalcı, 2025’e kötü bir yazı ile başlamış.