Yabancı Öğrencilerin Tercihi: Türkiye

Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrenciler, hem akademik hem kültürel deneyimlerini paylaştı. Öğrenciler, Türkiye’nin misafirperverliğine ve yaşam tarzına dikkat çekerken bazı yapısal iyileştirme taleplerinde de bulundu.Türkiye, son yıllarda yükseköğretim alanında küresel cazibe merkezlerinden biri haline geldi. Resmi verilere göre, Türkiye’de 200 bini aşkın yabancı uyruklu öğrenci üniversite eğitimi alıyor. Peki, Türkiye’yi tercih eden bu öğrenciler, yaşadıkları deneyimleri nasıl yorumluyor?Yabancı öğrenciler, Türkiye’nin köklü kültür mirası, dinamik genç nüfusu ve farklı yaşam tarzlarını bir arada sunan yapısından etkilenmiş durumda. Birçok öğrenci, özellikle Anadolu şehirlerinde gösterilen misafirperverlikten memnun olduklarını ifade ediyor.Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü 1. sınıf öğrencisi olan Kırgızistanlı bir öğrenci, Türkiye’de eğitim alma kararını şöyle anlattı:“Kırgızistan’da Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Okulum ile Türkiye’deki üniversiteler arasında anlaşmalar vardı. Bu yüzden Türkiye’de üniversite seçmeye karar verdim.”
Türkiye’deki sosyal ortama dair gözlemlerini de paylaşan öğrenci, “Türklerin genel olarak yardımsever ve sıcakkanlı olduklarını fark ettim.” diyerek Türkiye’de karşılaştığı misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Özellikle Sakarya’daki üniversite yaşamının kendisine huzur verdiğini belirten öğrenci, kampüs hayatı hakkında şu ifadeleri kullandı:“Sakarya’da üniversite öğrencisi olarak kampüsteki ortamı çok sevdim. Özellikle kampüsümüz doğayla iç içe. Burası çok huzur verici. Sakarya şehri genel olarak sakin ve öğrenci için güvenli bir şehir.”
Öğrenci, eğitim sistemine uyum konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:“Kırgızistan’da Türk lisesinde eğitim aldığım için burada gördüğüm sisteme alışığım. Adaptasyon sürecimde zorluk yaşamadım.”Yeni Medya ve İletişim Bölümü 1. sınıf öğrencisi bir başka yabancı öğrenci ise Türkiye tercihini şöyle açıkladı:“Her zaman sıcak bir ülkede eğitim görmeyi hayal etmiştim. Türkiye benim için daha ulaşılabilir ve uygun çıktı.”Türkiye’deki insan ilişkilerine dair gözlemlerini paylaşan öğrenci, “İlk akla gelen şey insanların rahat yapısı. Kimsenin acelesi yok, herkes bugünün tadını çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.Sakarya şehri hakkındaki görüşlerini de dile getiren öğrenci, İzmir ile bir kıyaslama yaparak şunları söyledi:“Sakarya’ya karşı nötr bir tutumum var. Sakin bir öğrenci hayatı için iyi bir şehir. Ancak öncesinde İzmir’de yaşıyordum; orası tabii ki daha eğlenceliydi.”Eğitim hayatı ve sosyal imkânlara dair beklentilerine değinen öğrenci,“Bir üniversite öğrencisi olarak burada daha ilginç eğlence, park ya da sanat kulüpleri görmek isterdim ama genel olarak fena değil.” diyerek şehirdeki kültürel olanakların artırılmasını istedi.Eğitim sistemine ilişkin ilk izlenimlerini de paylaşan öğrenci,“Birinci sınıfta olduğum için çok güvenilir bir cevap veremem. Ancak Kazakistan eğitim sistemiyle kıyasladığımda sınav sisteminden ders sayısına kadar bazı farklılıklar olduğunu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.Yabancı öğrenciler, genel olarak Türkiye’nin sunduğu eğitim ve yaşam deneyiminden memnun olduklarını ifade ederken, üniversiteler arası kalite farklılıklarının azaltılması ve yabancı öğrencilere yönelik destek hizmetlerinin artırılması gerektiğini vurguluyor.Uzmanlara göre, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin uluslararası öğrenci sayısında daha da artış bekleniyor. Öğrenci görüşlerine göre, bu süreçte Türkiye’nin hem eğitim kalitesini hem de yabancı öğrenci dostu uygulamalarını güçlendirmesi, ülkenin küresel cazibesini daha da artıracak.