Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Anadolu Üniversitesi Dezenformasyonla Mücadele Kulübü’nün iş birliğiyle Eskişehir’de “Anadolu Üniversitesi Yapay Zeka Zirvesi” düzenlendi. Öğrenciler, akademisyenler ve şehir protokolü zirveye yoğun ilgi gösterdi.
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, “Yapay zeka artık hayatimizin her alanında. Bu alanda geç kalmış değiliz. Nitelikli insan kaynağımızla, yatırımlarımızla geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Dönmez, zirvenin üniversitelerde yapay zeka çalışmalarına yon vermesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Haberimize yaptığı açıklamalarda Fatih Dönmez, vatandaşların kullanabileceği yerli yapay zeka platformu çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Dönmez, “TUBITAK yerli ve milli bir yapay zeka ekosistemi için çalışmalarına devam ediyor. TUBİTAK geniş dil modelini bu yıl sonuna kadar tamamlayacak. Bu model, üzerine şirketlerin çalışacağı bir altlık program olacak. Nihayetinde Türkiye’ye özgü, yerli bir yapay zeka platformu oluşturulacak” ifadelerini kullandı.
Yapay zeka ile ilgili yasal düzenlemelere de değinen Dönmez, “Komisyonumuzun çalışmaları Mayıs ayı ortasında tamamlanacak. Akabinde rapor hazırlanacak ve hukuki değerlendirme yapılacak. Rapor bittikten sonra geniş kapsamda bir yasa tasarısı çalışmasının çıkması bekleniyor” dedi.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy da yapay zekânın hayatımızda artan etkisine dikkat çekerek, “Türkiye olarak bu teknolojiyi sadece takip etmekle kalmayıp, gelişmesine katkı sunacak adımlar atıyoruz” ifadelerini kullandı.
“2025 Yılı Anadolu Üniversitesi için Atılım Yılı Olacak”
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel ise 2025 yılını yapay zeka alanında atılımlar yılı olarak belirlediklerini açıkladı. Adıgüzel, “Her ay düzenleyeceğimiz seminerlerle bu sureci destekleyeceğiz. Yapay zeka sadece teknik bir alan değil; ayni zamanda etik ve insani boyutlarıyla da tartışılmalı” dedi.
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Barış Kılınç da disiplinler arası yaklaşımın önemine vurgu yaparak, “Teknolojinin ortaya çıkardığı yeni düzeni anlamak için sadece bir alandan bakmak yetmez. Tarihi, kültürü ve değerleri de işin içine katmak gerekir” diye konuştu.
Sadi Evren Şeker’den Dikkat Çeken Çıkış
İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadi Evren Seker, “Yapay Zeka Çağında insan Olmak: Sanattan Gerçeğe insan” başlıklı sunumunda çarpıcı görüşler dile getirdi. Seker, yapay zekânın insan kimliği, çalışma hayati ve eğitim sistemi üzerinde koklu değişikliklere yol açacağını vurguladı.
Gazetemize yaptığı açıklamalarda ise Şeker, yapay zekânın sanata bakışını nasıl etkileyeceğine ilişkin şunları söyledi: “Yapay zeka bir alettir. Hangi amaca uygun kullanılırsa o amaca hizmet eder. Sanatın toplum için mi, yoksa sanat için mi yapıldığına insanlar karar verecek. Yapay zeka ise sadece bir aracı olacak.”
Şeker ayrıca yapay zekânın para ve değer kavramlarını da dönüştüreceğini belirterek, “İhtiyaç ekonomisi ortadan kalkacak. Değer, insanın kendine ve yarattığı farklılıklara kayacak. Artık yaratıcı, farklı düşünen insanlar çok daha kıymetli olacak” dedi.
Yapay zekânın hayal gücünü ögrenmesi durumunda bile insanın yarattığı sistematik yeniliklerin önünde olacağını söyleyen Şeker, Türk toplumunun bu dönüşümden nasıl etkileneceğine dair de şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, devlet kavramını hadimleştirmiş bir toplum olarak yapay zekânın dünyadaki gelişimine öncülük edebilir. Bu zengin çeşitlilik bizim en büyük avantajımız.”
İdris Kardaş’tan Dezenformasyonla Mücadele Vurgusu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ise sosyal medya platformlarının bilgi notu ekleme uygulamalarını olumlu bulduğunu belirtti. Kardaş, “Grok gibi sistemler sürekli gelişiyor. Biz de DMM olarak bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Teknolojiye paralel olarak toplumun genç kesimlerine, medya çalışanlarına ve kamu personeline medya okuryazarlığı eğitimleri veriyoruz. Platformların bilgi notu eklemesi, çift taraflı analiz imkânı sunduğu için doğru bilgiye erişim adına çok değerli” dedi.
Zengin oturumlar, canlı tartışmalar gün boyunca devam eden zirvede iki ayrı oturum yapıldı.
İlk oturumda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan İdris Kardaş, Gökhan Varan, Doç. Dr. Mustafa Bostancı ve Buğra Ayan gibi isimler yapay zekânın belirsizlikler çağındaki rolünü değerlendirdi.
İkinci oturumdaysa sinema, sanat, grafik tasarım ve eğitim alanlarında yapay zekânın kullanımı ele alindi. Doç. Dr. Özgür Çalışkan, Doç. Dr. Özer Çelik, Dr. Öğr. Üyesi Emel Güler ve Arş. Gör. Berkem Bulut, kendi alanlarından örneklerle katılımcıları bilgilendirdi.
Program sonunda katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlik, yapay zekânın şehrin akademik ve sosyal hayatına nasıl katkı sunabileceğine dair umut verici mesajlarla sona erdi.
