‘Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmalıyız’

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ile İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER), iş, inşaat ve istif makinaları sektörünün küresel devlerini, 3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi’nde İstanbul’da buluşturdu. 3-4 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenen zirveye, 40’a yakın üst düzey sponsor firma katıldı. Zirvede yer alan fuar alanında yeni nesil makina ve ekipmanlar da sergilendi. Dijital ve yeşil dönüşüm parolasıyla düzenlenen zirveye 55 ülkeden 500’ün üzerinde üst düzey yönetici katıldı. Türk iş, inşaat ve istif makinaları sektörünün öncü sektör kuruluşları İMDER ve İSDER, COVID-19 salgınının ardından ilk kez sektörün küresel markalarını İstanbul’da bir araya getirdi. İstanbul’da, Crowne Plaza Asia’da, düzenlenen zirveye sektörün uzman yöneticileri katıldı. Zirvede iş, inşaat ve istif makinaları sektörünün gelecek hedefleri değerlendirildi.
Zirve, İMDER Genel Sekreteri Oğuz Yusuf Yiğit’in interaktif sektör değerlendirmesiyle başladı. Yiğit, katılımcılara çeşitli sorular sorarak sektörün 10 yıllık gelişimi hakkında bilgi verdi. İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün yaptığı açılış konuşmasında, “Katma değeri yüksek üretim gücümüz, yaklaşık 250 bin kişiye sağladığımız istihdamımız ve 2022’de yaklaşık 4 milyar dolar olan ciro rakamlarımızla birlikte ‘Büyük Türkiye Vizyonu’ doğrultusunda hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam etmekteyiz” dedi.
SEKTÖRÜN YÜZDE 95’İNİ TEMSİL EDİYORUZDünyanın önde gelen üretim ve ihracat güçlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye’de böylesi büyük bir etkinliği hayata geçirdikleri için gururlu olduklarını sözlerine ekleyen Akgün, “İMDER 2002’de iş ve inşaat makinaları sektörünün ihtiyacına yönelik olarak dokuz firma tarafından kuruldu. Bugün sektörün yüzde 95’inden fazlasını temsil etme kabiliyetine sahibiz” ifadelerini kullandı.  
DÜNYA ENERJİ TRANSFORMASYONU SÜRECİNDEN GEÇİYORDünya nüfusunda son yüzyılda yaşanan artışa dikkati çeken Akgün, “İnsanlığın önünde iki çok önemli soru var. Birisi enerjiyi üretmeye nasıl devam edeceğiz, ikincisi enerjiyi nasıl depolayacağız, fosil yakıtlarına ne kadar devam edeceğiz? Dünya bir enerji transformasyonu sürecinden geçiyor. Ne yöne gideceğine karar verecek bir dünya ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla biz de teknolojik olarak dünyanın gerisinde kalmamamız gerekiyor. Üreticilerimizin bu konuda farkındalığını artırması ve çok dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIM YAPMALIYIZTürkiye’de toplam kurulu gücün 100 bin megavat olduğu söyleyen Akgün, Avrupa’da yüz ölçümü Türkiye’den çok daha küçük ve güneşi de çok daha az olan bir ülkenin kapasitesinin 70 bin megavat olduğunu vurguladı. Akgün, “Neredeyse tüm Türkiye’nin kurulu gücüne eşit. Özel sektör ve kamu tüm gücümüzle yenilenebilir enerjiye yatırım yapmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.  Nükleer enerjinin kullanımına da değinen İMDER Başkanı Nadir Akgün, “Nükleer bir kere kuruyorsunuz 5 bin-6 bin megavat enerji elde ediyorsunuz. Bazı riskler barındırdığı doğrudur, ancak temiz enerjidir” dedi.
BİR AN ÖNCE İÇTEN YANMALI MOTORLARDAN KURTULMALIYIZ3. Uluslararası İş ve İstif Makinaları Kongresi ve Kiralama Zirvesi kapsamında basın mensupları ile bir araya gelen İMDER Başkanı Akgün, “Türkiye’nin iş makineleri sektöründe geleceğini belirleyen konuları seçtik. Elektrifikasyon çok önemli. Bir an önce hem dünyada hem de Türkiye’de kullanıcılarımızın dizel ve içten yanmalı motorlardan kurtulması gerekiyor. Yeşil enerjiye dönmemiz lazım. Dünyadan katılım çok yüksek. Bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanıp, enerji depolama tekniklerini geliştirmeliyiz. Yeni jenerasyon mühendislerimizden çok şey bekliyoruz. İnsanlık yolunu kaybetti ama tekrar bulacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘BÜYÜK TÜRKİYE YÜZYILI’ VURGUSUİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş ise yaptığı açılış konuşmasında “Kendimize çizdiğimiz yolda her daim yenilikçiliği, yaratıcılığı ve rekabet edebilirliği destekleyerek ulusal ekonominin küreselleşmesine hizmet ediyoruz. Ortak başarı için çalışıyoruz” dedi.
Sektörün üretimden satış sonrası hizmetlere kadar tüm alt maddelerinde modernizasyonu amaçladıklarını aktaran Karataş, “Sektörümüz özelinde üyelerimize rehberlik etmeyi ve desteklemeyi esas alıyor, üyelerimizin iş birliği sağladığı kurum ve kuruluşlar ile arasında köprü oluyoruz. Türkiye’den tüm dünyaya erişim sağlıyoruz. Katma değeri yüksek üretim gücümüz, yaklaşık 130 bin kişiye sağladığımız istihdamımız ve 2022’de yaklaşık 2 milyar dolar olan ciro rakamlarımızla ‘Büyük Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
BU YIL 10 BİN 863 İSTİF MAKİNESİ SATILDISektörün 2023 verilerine ilişkin bilgi de veren Karataş, ağustos ayı dahil toplam 10 bin 863 adet istif makinası satışı gerçekleştirildiğini aktardı. Karataş grafiklere yönelik değerlendirmesinde “Sektörümüz bu yılı iyi kapatacak” vurgusunu yaptı.