1938 yılından kalan Mühendislik Yasası değişmeli

Eski İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, 6 Şubat ‘Asrın Felaketi’nin ardından bir yıl geçmesine rağmen gerekli kanuni düzenlemelerin yapılmadığını belirtti. Gökçe, şu anda İstanbul başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında yapı stoklarının önemli bir kısmının güvende olmadığını belirtti.
İstanbul olmak üzere yapı stokumuzun önemli bir kısmı güvenli olmadığının altını çizen Gökçe, “Yitirilen ve engelli kalan hayatlar, gerçekleşmeyen hayaller, yerleri dolmayacak anılar var 6 Şubat Depreminin yarattığı yıkımların altında. Bir yıl geçti aradan. Resmi rakamlara göre 6 Şubat Depreminde 53 bin insanımız yaşamını yitirdi on binlerce insanımız yaralandı. Halen çok sayıda kayıpların olduğu ifade edilmektedir. Bölge yangın yerine döndü, geleceğe dair umutlar yok oldu, insanların anıları ve biriktirdikleri çok şey, enkaz altında kaldı. Şimdi bir yandan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı acıları paylaşırken, diğer yandan da acaba ülkemizin hangi köşesinde yeni bir deprem meydana gelecek diye içimiz burkuluyor. Çünkü başta İstanbul olmak üzere yapı stokumuzun önemli bir kısmı güvenli değil” ifadelerini kullandı.
1938 YILINDAN KALAN MÜHENDİSLİK YASASI DEĞİŞMELİKentlerin yıkılmasındaki ana sorunun 1938 yılından kalan Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasa ile, 3194 Sayılı İmar Yasası olduğunu belirten Gökçe, “Kentlerimizin afetlere karşı dirençli olmasını sağlaması gereken asıl sorumluluk siyasal iktidarlardadır. Açıkçası öncelikli olarak merkezi yönetimlerin, sonra da yerel yönetimlerin sorumluluğu var. Ülkemizi yönetenler kimlerse asıl sorumlulukta onlardadır. İmar hareketlerinin düzenli ve yapıların afetlere karşı dirençli olması bir sistem sorunudur. İlgili yasa ve yönetmeliklerin çıkarılması, eğitim sisteminin bilimsel gerekliliklere uygun olarak yönlendirilmesi, onların doğru bir şekilde uygulanmasının sağlanması siyasal sistemin, ülkeyi yönetenlerin sorumluluğundadır. Yıllardır tüm yasaların değişmesine rağmen, 1938 yılından kalan Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Yasa ile, 3194 Sayılı İmar Yasasını değiştirmeyenler, yıkımların, ölümlerin ve yok olan hayallerin asıl sorumlularıdır” dedi.