Asgari ücret 20 bin lira düzeyinde olmalı

Ekonomi yönetiminin doğru politikalar yürüttüğünü fakat sonuçların bir süre daha vatandaşa yansımayacağına dikkat çeken Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görevine 3 Haziran’da başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ise 9 Haziran’da başladı. 6 ay geride kalmasına rağmen vatandaşın cebindeki yangın durulmadı. Yangın daha da alevlendi. 6 aydır rasyonel politikalar yani olması gereken politikalar uygulanıyor. Önceki ekonomi yönetimi ile aralarında dağlar kadar fark var. Kıyaslanamaz bile ama artık vatandaşın sabredebilecek gücü kalmadı. Ciddi bir borcun içinde. Gelir ile giderleri arasındaki fark her geçen gün artıyor. Uygulanan politikalar halen bir sonuç vermedi. Bu politikalar sonucunda vatandaşın ekonomik durumunda bir düzelme olmuyor. Görünen o ki bu durum bir 6 ay daha düzelmeyecek” diye konuştu.
En az 6 ay daha ekonomide vatandaşın cebinde bir düzelme olmayacağını belirten Babuşcu, “Bunun için sabit gelirlinin ücretleri olması gerekenin üzerinde tutulmalı. Çünkü her geçen gün alım gücü daha da eriyor. Vatandaşın sabredebilmesi için bir miktar rahatlatılması gerekiyor. Çünkü yerel seçimler sonrasında ekonomi politikaları daha da sertleşecek. Başta gıda olmak üzere bütün giderlerde artış olurken sabit gelirlilerde yıl sonuna kadar bir değişiklik olmayacak. Bunların tümünü bir düşündüğünüz zaman asgari ücretin 20 binlere çıkması gerekir. Fakat iktidarın ve iş verenin tavırlarından anlaşılan 15 ila 17 bin arasında bir asgari ücretin belirleneceği. Bu maaş önümüzdeki yılın ilk üç ayında eriyecektir” söyleminde bulundu.
Bütçe açığının kapatılması için Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi düzenlemelerinin devam ettiğini hatırlatan Babuşcu, “Bütçe açığının kapatılması için ekonomi yönetiminin varlık vergisi ve benzer vergilerden söz ediyor. Vergi artışlarında artık KDV’ye, ÖTV’ye veya gelir ve kurumlar vergilerine yapılacak artışlar sonrasında ödeme imkanı artık ödenemez hale gelecek. O nedenle servet vergisi veya gayrimenkul vergisinden söz etmeye başladı. Eski bakanlığı döneminde de aslında Bakan Şimşek gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıkartılması gerektiği yönünde açıklamaları olmuştu. Şimdi de vergi düzenlemelerine yönelik çalışmalar yaptıklarını ve adaletin sağlanacağını söylemesi Servet Vergisi ve Gayrımenkul Vergisinin gündemlerinde olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.