E-Fatura Nedir? Nasıl Kesilir ?

Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse e-Fatura ‘elektronik fatura’ anlamına gelir ve internet üzerinden düzenlenip kesilmektedir. İnternet ortamında hazırlandıkları için de karşı tarafa dijital ortamlardan gönderilirler.
Örnek olarak; SMS yoluyla ya da e-mail ile gönderilebilmektedirler. Ancak e-Faturanın karşı tarafa gönderilebilmesi ve hatta düzenlenebilmesi için karşı tarafın da e-Fatura uygulamasını kullanıyor olması gerekmektedir. Aksi halde firma e-Fatura değil e-Arşiv fatura kesmek durumunda kalır. Alıcının e-Fatura kullanmadığı tüm durumlarda kağıt fatura kesmeyi bırakmış ve fatura işlemini dijitalleştirilmiş bir firma karşı tarafa e-Arşiv fatura düzenlemek durumundadır.
Kanunen tamamen kağıt fatura ile aynı geçerliliğe sahip olan ve tek farkı dijital ortamda hazırlanmış olan e-Fatura hakkında bu içeriğimizde nasıl ve kimler tarafından düzenlenebileceği ile ilgili detaylardan söz edeceğiz.
Kimler E-Fatura Düzenleyebilir?Kimler e-Fatura kesebilir ya da düzenleyebilir, diye baktığımızda bu durumun bazı şartlarının olduğunu görmekteyiz.
Öncelikle yalnızca ‘şirket’ statüsünde olan bir kişi e-Fatura düzenleyebilmektedir. Şirketin büyüklüğü veya türü önemli değildir. Şahıs Şirketi, Limited Şirket, Anonim Şirketi vb. hepsi e-Fatura uygulamasına geçerek firmalarını dijitalleştirebilir ve son teknolojinin oldukça avantajlı unsurlarından faydalanabilirler.
Bunun dışında e-Fatura sistemine geçiş yapmak isteyen şirketler için herhangi bir aylık kota, beklenen ciro miktarı vb. söz konusu değildir. Dileyen her firma ticari firma olarak kayıtlı olduğu sürece istediği zaman e-Fatura uygulamasına geçiş yapabilir.
Kimler E-Fatura Düzenlemek Zorundadır?Dileyen her firma e-Fatura kesebileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın son yayımladığı düzenlemeye göre e-Faturaya geçmek zorunda olan şirketler de vardır.
İlgili düzenlemeye göre 2022 yılında brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 gününe dek e-Faturaya geçmesi zorunlu tutulmuştur. Aynı özellikleri taşıyan mükellefler 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tanınan sürede ise e-Defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
E-Fatura Nasıl Kesilir?E-Fatura kesmek için öncelikle başvurusu onaylanmış bir şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylı e-Fatura hesabınız olmalıdır. Ardından e-Fatura kesimi için şu adımları ilerletmelisiniz;
●        Vergi Dairesi’nin resmi internet sistemine giriş yapıp buradan Arşiv Portal kısmına tıklayınız.
●        Mükellef olan kişinin sistemde kayıtlı olan kullanıcı bilgilerini girip ‘Belge İşlemleri’ yazan yere tıklamalıdır.
●        Ardından ‘Fatura Oluştur’ deyiniz.
●        Gereken fatura bilgilerini doldurduktan sonra ‘Oluştur’ butonuna tıklayınız.
●        Ardından fatura Taslaklar sekmesine gider ve burada görüntülenebilir bir hal alır. Tüm bilgiler kontrol edilip herhangi bir hata fark edilmediyse fatura onaylanacaktır.
●        Ardından ‘GİB İmza’ yazan kısma tıklayınız. Buraya tıkladığınızda sistemde kayıtlı olan telefon numarasında bir kod gelecektir. Kod ile son onayı verdikten sonra e-Fatura kesilmiş olur ve hem saklanmaya hem de karşı tarafa iletmeye hazır hale gelir.
E-fatura kesme işlemi ücretsiz olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın portalı üzerinden, doğrudan entegrasyon ile ve özel entegratör yoluyla kesilebilmektedir.
E Fatura hakkında detaylı bilgi için https://www.uyumsoft.com/e-fatura adresinden yararlanabilirsiniz.