Gökyay Vakfı Satranç Müzesi kuruluşunun 8. yılını Prof. Yeşim Alkaya Yener’in müzik dinletisi ile kutladı. Ankara’nın Başkent oluşunun tarihi olan 13 Ekim’de kurulan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, 8 yılda dünyanın en önemli müzeleri arasında yer almayı başardı. Barındırdığı eşsiz satranç takımları ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda da yer alan Satranç Müzesinde dünyanın dört bir yanından alınmış satranç takımı sergileniyor.
Kuruluş yıldönümünde açılış konuşmasını yapan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Müdürü Duygu Nur Sapaz, “Müzemizin 8. Kuruluş yıldönümünde bir aradayız. Satranç müzemiz kısa zamanda sadece satranç takımlarının sergilendiği bir müze değil eğitim programlarında yer aldığı bir kültür merkezi haline geldi. Bundan sonra da bu anlayış ile devam etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ANKARA’NIN ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR MERKEZİ OLDUK’Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Kuruluşunun 8 yılında düzenlenen törende konuşan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Kurucusu Akın Gökyay, “Satranç Müzesi açalım diye yola çıktık ve yolumuzu bir kültür merkezi yapmak için değiştirdik. Burası Ankara’nın aranan bir kültür merkezi oldu” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Her ay sonu bir klasik müzik konserimiz var. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik birçok etkinliğimiz oluyor. Çocuklar artık 5 yaşında satranç öğreniyor. Ben 84 yaşındayım. 6 yaşında iken öğrendim. Geçmişte toplumun elit tabakası öğrenirdi. Şimdi 5-6 yaşında çocuklar satranç öğrenmeye başladılar. Satranç analitik düşünce ile hedefe ulaşmayı sağlıyor. Doğru karar verme yetilerini ön plana çıkarıyor. Politikacılarımızın hepsine satranç öğretmek gerekiyor.
‘BENİM ARDIMDAN DA BURASI YAŞASIN İSTİYORUM’Ankara’ya vizyon kazandırmaya çalışıyoruz. Benim ardımdan da burası yaşasın istiyorum. Ankara’da aranan bir yer olduktan sonra Türkiye çapında tanındı. Yurt dışında ses getirdik. İsviçre’nin bir saat markası var. Her sene bir dergi çıkartıyor. Sıra dışı koleksiyonlara yer veriliyor. Bu yıl 10 sayfasını bize ayırdı. Çok mutlu olduk. 2022’de Kültür Bakanlığı’nın özel ödülünü de almak bizi çok mutlu etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı müzemizi çok beğendi ve neden İstanbul’a yapmadınız dedi. Biz de Ankara’ya vefa borcumuz var o yüzden Ankara’ya yaptık dedik. Müzemizde Dünyanın önemli kentlerinin sergilendiği satranç takımları var. Ankara’nın yoktu. Ankara Kalkınma Ajansı ile birlikte çalıştık ve Ankara’nın üç tane satranç takımı oldu. Yurt dışından şehrimizi ziyarete gelenler bu satranç takımlarını alıyorlar. Elimizden geldiği kadar Ankara’nın kültürüne, sanatına ve sporuna yardımcı olmaya çalışıyoruz.”
‘SATRANÇ MÜZESİ ÇOK ÖZEL BİR YER’Kuruluş yıldönümünde konuşan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Sanat Danışmanı Prof. Yeşim Alkaya Yenerde “Satranç Müzesi çok özel bir yer. Yurt dışında eşi benzeri olmayan bir müze. Bu kadar kısa zamanda Ankara’nın kültürüne, sanatına ve çocuklarına büyük katkılar sundu. Bende yardımcı olabiliyorsam çok mutluyum. Müzenin akustiği çok güzel ve her konserde zevk alıyorum. Her ayın son cumartesi günü etkinlik düzenliyoruz. Birçok sanatçı Satranç Müzesinde butik konser vermek için geliyor artık. Sıcak bir ortamda konser veriyoruz. Kapasitemiz her zaman dolu oluyor” diye konuştu.