Gürer: Sütün üretici ve market arasındaki fiyat farkı 3 katına çıktı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili  ve Tarım ,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de, çiftçilerin ve üreticilerin sorunlarını yerinde tespit etmeye devam ediyor. 
Gürer, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışan üreticileri ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.
Hayvancılıkla uğraşan ve kiraladıkları tarlalarda hayvan yemi olarak arpa yetiştiren üreticiler, CHP’li Gürer’e yaşadıkları sorunları anlattılar.
TARLA KİRALARINDAKİ ARTIŞ ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDİYORTarla kiralarının çok arttığını, 300 liradan 3 bin liraya kadar kiralık tarlaların olduğunu belirten üreticiler, “Kira fiyatları tarla sahibinin insafına kalıyor. Biz buğday üretirken, üründen kar elde edemedik. O nedenle arpa üretimine geçerek, en azından hayvanlarımız için yem sorununu çözmeye çalışıyoruz. Ürettiğimiz sütü USK tavsiye fiyatı 13 buçuk liraya çıkardı  ama  50 kg hayvan yemini torbası 570 lira oldu” diyerek yaşadıkları zorluklara dikkat çektiler.
BİZ PARA KAZANAMIYORUZ AMA MARKETLERDE 39 LİRAYA SÜT SATILIYOR “Bu işin bizim için karlı olan yanı kendi peynirimizi üretiyoruz, kendi sütümüzü içiyoruz. Ancak kazancımız yok, elde ettiğimiz para asgari ücret kadar bile değil” diyen üreticiler, “Bizden yeni düzenleme ile  13 buçuk liraya alınan sütler büyükşehirlerdeki marketlerde 3 katına, yani yaklaşık 39 liraya satılıyor.  Biz kazanamıyoruz ama büyük firmalar büyük işletmeler kazanıyor. Aile tipi küçük işletmeler ise bitme noktasına geldi” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 
ÜRETİCİDEN ALINAN SÜT Gürer ise üreticiden alınan sütün market raflarına ulaşana  kadar 3 katına çıkmasının, üreticiler ve tüketiciler açısından büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Bu olumsuz tablonun neden olduğu sorunların çözülememesi durumunda, süt üretimiyle ilgili problemlerin ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğuna değinen Gürer, “Maliyet artışlarının altında ezilen üretici süt üretiminden kar edemezken, aracılar ve büyük firmalar raflarda 39 liraya kadar çıkan sütten gelir elde ediyor. Üretici ve tüketici mağdur oluyor, Büyükbaş Hayvan sayısında 2020 yılında 18 milyon 157 bin 971 büyükbaş varlığı 2023 yılında 16 milyon 583 bine düştü. Yeterli hayvan beslemede de sorun var. Ahır giderleri sürekli artıyor. Veterinerden aşıya, vitaminden yeme fiyatlar artarken hayvancılık yapan süt inekçiliği yapıyorsa hayvanını ya satıyor ya doğrudan kesime veriyor. Çiftçilik yapmadan hayvancılık sürdürülebilir bir durum olmaktan çıktı” diyerek, iktidara uyarılarda bulundu. 
CHP’liGürer, üreticilerin mutlak surette desteklenmesi ve başta yem fiyatları olmak üzere girdi maliyet artışlarının durdurulması gerektiğini de belirtti.